Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
22.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC Sebastien Loeb Citroën Nasser Al-Attiyah

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 22.20

5 let, 3 mesece

Loeb: Odločen, da se vrnem na zmagovita pota

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek se začenja reli Argentina. Citroën se mora oddolžiti po razočaranju na Portugalskem. "Odločen sem, da se vrnem na zmagovita pota," zatrjuje branilec naslova Sebastien Loeb.

Sezona svetovnega prvenstva v reliju se nadaljuje s preizkušnjo v argentinski Cordobi, kjer bodo Sebastian Loeb (Citroën) in njegovi izzivalci dirkali od četrtka do nedelje. Kdo je favorit tega kar 503-kilometrskega relija, ni dvoma: Citroënov dvojec Loeb - Mikko Hirvonen. Najboljša sta bila že lani (Hirvonen takrat kot dirkač Forda). Francoz je s sovoznikom Danielom Elenajem v Argentini nepremagan že šest let.

Dirkači pogosto rečejo: "To je najtežji reli sezone." Za letošnji argentinski to bržkone res velja. Če je večina dolga okoli 350 kilometrov, je torej ta prek 500. Pika na i bo nedeljski jutranji "brzinec" Matadero v dolžini 66 kilometrov, ki ga niso še nikdar vozili. "Ceste v Argentini so zelo različne: od pnevmatikam prijaznega makadama pa do zelo grobega. Nikoli ne veš, kaj pričakovati. Jasno je le, da ne bo mogel nihče na polno dirkati od štartna do cilja. Prav mogoče je, da si bo kdo pridirkal lepo prednost, a jo bo kasneje izgubil in prav mogoče je, da bo na cilju le nekaj sekund razlike med najboljšimi," napoveduje Daniel Elena.

Sebastien Loeb kljub ničli z relija Portugalska vodi v seštevku, saj je dobil relija Monako in Mehika, a je le štiri točke pred Pettrom Solbergom (Ford). "Po razočaranju na Portugalskem sem odločen, da se vrnem na zmagovita pota, še posebej na tem reliju z neverjetnim vzdušjem," pove svetovni prvak in izpostavi še en izziv Argentine: "Izbira štartnega položaja za prvo etapo bo povzročala glavobole. Na Portugalskem smo tvegali in dirkali prvi, a tam je bilo le 35 kilometrov. V Argentini pa bo v petek prek 200 kilometrov!" Še toliko večji razlog, da se pobere po razočaranju s prejšnje dirke, ima Hirvonen. Veselil se je zmage in skupnega vodstva, nakar so ga diskvalificirali. Zdaj je s 50 točkami 16 točk za Loebom.

Citroën ima svoja skrita aduta še v svoji junior ekipi. Thierry Neuville in Nasser Al-Attiyah sta v Cordobo prišla s svojima najboljšima uvrstitvama v karieri (osmo oziroma četrto mesto). Dolge hitrostne preizkušnje bi lahko bile prednost katarskega dirkača, ki jih je vajen z relija Dakar. Tega je lani osvojil prav na argentinskih tleh. "Zame so dolgi brzinci nekaj naravnega. V nedeljo nas čaka 66-kilometrski. To je za WRC nekaj enormnega, saj so le redki daljši od 40 kilometrov, za vzdržljivostne relije pa ni to nič posebnega. Res sem vesel, da bom z DS3 WRC dirkal na tem reliju," pove četrti s Portugalske Nasser Al-Attiyah. Akcija se začne v četrtek.

Ne spreglejte