Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
21.21

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Bahrajna Sebastian Vettel Lotus Red Bull

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 21.21

4 leta, 9 mesecev

Kot da se ponavlja sezona 1983

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štiri dirke, štirje zmagovalci iz štirih ekip. Kot leta 1983. Lotus z dvema dirkačema na stopničkah prvič po letu 1979. VN Bahrajna je dala vrsto zgodovinskih in statističnih mejnikov.

Prve štiri dirke sezone 2012 so dobili štirje dirkači iz štirih ekip: Jenson Button (McLaren), Fernando Alonso (Ferrari), Nico Rosberg (Mercedes) in Sebastian Vettel (Red Bull). To se je nazadnje zgodilo pred 29 leti, ko so na uvodnih dirkah sezone 1983 slavili: Nelson Piquet (Brabham), John Watson (McLaren), Alain Prost (Renault) in Patrick Tambay (Ferrari). Prve štiri dirke so dobili štirje dirkači tudi leta 2003, a takrat dva iz iste ekipe (David Coulthard in Räikkönen z McLarnom).

Sebastian Vettel se je v Bahrajnu vrnil na zmagovalni oder po petih velikih nagradah. Četrtič v karieri je osvojil "hat-trick" - prvi štartni položaj, najhitrejši krog na dirki in zmago (po Silverstonu 2009 in lanski Valencii in Indiji). Je četrti vodilni v skupnem seštevku letošnje sezone. Z 22. zmago v karieri je na večni lestvici na 11. mestu ujel Damona Hilla. Sobotni "pole" je bil že njegov 31. na 84 dirkah.

Na štirih dirkah je bilo na stopničkah že osem dirkačev. En več kot v celotnem lanskem prvenstvu! V vodstvu je bilo že osem dirkačev (prvič to nedeljo Romain Grosjean in Paul di Resta), kar je izenačenje lanskega dosežka. Slednji bo gotovo padel, saj denimo Michael Schumacher (Mercedes), Mark Webber (Red Bull) in Kimi Räikkönen (Lotus) še niso vodili.

Če so bili pred tednom dni na stopničkah dirkači z mercedesovimi agregati, so bili v Sakhirju z renaultovimi. To se je zgodilo prvič po VN Monaka 2010. Renaultov motor je bil tudi na četrtem mestu. Tega nismo doživeli od leta 1997: Jacques Villeneve (Williams Renault), Jean Alesi (Benetton Renault), Heinz-Harald Frentzen (Williams Renault) in Gerhard Berger (Benetton Renault).

Romain Grosjean (Lotus) je postal prvi Francoz na zmagovalnem odru po Jeanu Alesiju, ki je bila na VN Belgije 1998 tretji. Za Grosjeana prve, za Räikkönena že 63. stopničke, a prve po VN Italije 2009.

Za ekipo iz Enstona je bila VN Bahrajna izjemna dirka, saj z obema dirkačema niso bili med tri vse od VN Japonske 2006 (takrat kot Renault). Znamka Lotus je bila na stopničkah nazadnje leta 1988 (v Avstraliji Nelson Piquet), dva Lotusa pa na VN Španije 1979 (Carlos Reutemann in Mario Andretti).

Če izvzamemo deževno VN Malezije je na preostalih treh 11 dirkačev prišlo do točk, potem ko so štartali slabši kot 10. (od tega Räikkönen dvakrat).

Mark Webber (Red Bull) je vse štiri dirke končal na četrtem mestu. Lewis Hamilton (McLaren) pa je po treh tretjih mestih prvič letos ostal brez stopničk, pa čeprav je že štiridesetič štartal iz prve vrste.

Paul di Resta (Force India) je s šestim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev. Šesti kvalifikacijski dosežek pa je bil najboljši v karieri za Daniela Ricciarda (Toro Rosso).

Felipe Massa (Ferrari) je prišel do prvih dveh točk letos, kar pomeni, da je brez točk le še šesterica dirkačev "novih" ekip. A Brazilec je bil še četrtič izven kvalifikacijske deseterice. To se mu je zgodilo nazadnje leta 2005, ko je dirkal še za Sauber.

Ne spreglejte