Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
13. 11. 2012,
16.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN ZDA

Torek, 13. 11. 2012, 16.39

5 let, 6 mesecev

Je formula 1 dovolj čudaška za Austin?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premierna dirka F1 v Teksasu je pred vrati. Elitni dirkaški šport prihaja v deželo nascarja in ameriškega nogometa, točneje v mesto študentov in velike okoljske ozaveščenosti.

Formula 1 v Indianapolisu Američanov ni navdušila. Po petih letih se vrača v ZDA. Novo prizorišče je Austin v Teksasu. Bo dežela kavbojev ("redneckov"), nascarja in ameriškega nogometa elitno dirkaško tekmovanje vzela za svojega? Težko. Še toliko težje, ker je novo dirkališče na obrobju Austina. Teksaška prestolnica je študentsko mesto z 800 tisoč prebivalci. So zelo okoljsko ozaveščeni, življenje pa jemljejo "na izi". Njihov slogan je "Keep Austin Weird" (Naj Austin ostane čudaški). Nimajo profesionalne športne franšize. Srce jim bije le za športne ekipe univerze Texas, predvsem za študentsko moštvo ameriškega nogometa Texas Longhorns. Formula 1 se za Austin zdi preveč elitna, preveč hrupna, preveč neprijazna okolju.

"Umazan" šport v okolju prijaznem mestu

"Nasprotniki dirke pravijo, da bo dala mestu povsem napačno podobo. Izpusti ogljika in drugih strupenih snovi v ozračje za namen zabave namreč niso v skladu z željo, da bi bil Austin najbolj okolju prijazno mesto v Združenih državah," pove Tom Smith, direktor neprofitne organizacije Texas office of Public Citizen. Predstavnik mestnega sveta Chris Riley dodaja: "Mi, ki že dlje živimo v Austinu, bomo formulo 1 težko prebavili. Nismo za hitre avtomobile. Smo bolj za hibride, električna vozila, kolesa in javni promet."

Lastniki dirkaškega objekta Circuit of the Americas se branijo, češ da so ga naredili kolikor se le da okolju prijaznega, sam dogodek pa bo ustvaril okoli 220 milijonov ameriških dolarjev. Predstavnica za stike z javnostjo dirkališča Julie Loignon je prepričana, da bo, čeprav je formula res preveč glamurozna za Austin (bi bila bolj primerna za Dallas), vseeno velik uspeh. "To bo samo še ena stvar, ki bo Austin naredila še bolj čudaški. Ljudje bodo obuli škornje in se prišli zabavat."

Rebrca na žaru in Aerosmith

Pet in pol kilometrov dolg krog in spremljevalni objekti so lastnike stali 400 milijonov ameriških dolarjev. Tisti, ki so stezo že preizkusili, pravijo, da je fantastična in bo omogočala prehitevanja ter spektakularno dirko. V ameriškem slogu pa bo ta konec tedna na dirkališču in v samem mestu več kot le športni dogodek - pripravljajo pravi festival, dišalo bo po mesu na žaru, za glasbene ritme pa bodo skrbeli Aerosmith in Enrique Iglesias. Dodaten pečat dogodku bodo dali Mehičani, ki se bodo v več tisočih podali prek meje, da bi videli svojega novega športnega junaka Sergia Pereza (Sauber).

Ne spreglejte