Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2015,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lewis Hamilton Silverstone

Nedelja, 5. 7. 2015, 15.26

4 leta, 9 mesecev

Hamiltonova zahvala navijačem: V vsakem zavoju sem čutil vašo podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec VN Velike Britanije je domači matador Lewis Hamilton, ki je slavil še 38. v karieri. Drugo mesto je pripadlo Nicu Rosbergu, tretje Sebastianu Vettlu.

Če bi ljubitelji športa pogledali samo končne izide dirke, bi bržčas zamahnili z roko - nič posebnega, dvojna zmaga Mercedesa, vse kot po navadi. A britanska dirka je ponudila precej več dogajanja kot večina letošnjih, Mercedesova voznika pa do na koncu vendarle zanesljive zmage tudi nista prišla povsem brez truda.

Na polovici je celo kazalo, da bosta ostala brez nje. Štart sta namreč opravila slabo, kar sta znala izkoristiti oba Williamsova voznika. Felipe Massa je namreč vodil do 20. kroga, potem ko je po štartu prišel v vodstvo s tretjega izhodišča. Zaradi trčenja v ozadju, v katero so bili vpleteni oba voznika McLarna Fernando Alonso in Jenson Button ter Lotusa Romain Grosjean in Pastor Maldonado, je moral hitro posredovati varnostni avto. Ko se je dirka nadaljevala, je Hamilton skušal napasti Masso, a je mimo njega prišel še drugi Williams z Bottasom za volanom.

A dirko je nato odločila taktika, pomagalo pa je tudi vreme. Ko so se začeli postanki v boksih, je namreč začelo rahlo deževati, nekoliko pozneje pa se je pošteno ulilo. Najboljšo potezo je takrat napravil Hamilton, ki se je k mehanikom po ustrezne gume odpravil prvi, potem pa se je prebil na prvo mesto in tam tudi ostal.

Pozneje se je na drugo mesto prebil še Rosberg, poker postankov v boksih pa je zelo dobro izkoristil še Vettel, saj je po precej neopaznem začetku napredoval iz ozadja in se nazadnje ustalil na tretjem mestu. Williamsa, ki sta tako dobro začela, pa sta se morala zadovoljiti z mestoma pod stopničkami.

Tretjič v Silverstonu, 38. v karieri

"Fantastična dirka. Velika zahvala moji ekipi, vse je bilo tako, kot mora biti," se je veselil britanski zvezdnik. Zanj je to tretja zmaga v Silverstonu, skupno pa že 38. v karieri. "Presrečen sem. Hvala, ker ste prišli, v vsakem zavoju sem čutil vašo podporo," pa je se zahvalil še svojim navijačem.

Pred to dirko je imel svetovni prvak le deset točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem in tekmecem, zdaj je ta nekoliko večja. Hamilton ima 194 točk, 17 več od Nemca. Tretji je Vettel s 135 točkami, vsi drugi tekmeci pa so že precej oddaljeni: četrti Bottas ima 77 točk, peti Kimi Räikkönen, danes je bil drugi Ferrarijev voznik po ponesrečeni taktiki v boksih šele osmi, eno manj, zgoščeni trojček v SP pa dopolnjuje Massa s 74 točkami.

Mercedes brez prave konkurence

V tej sezoni tako Mercedes še vedno nima prave konkurence, dosegel je šesto dvojno zmago, skupno pa že 17. S tem pa so Nemci prehiteli tudi pred leti skoraj nepremagljivo Red Bullovo ekipo s Sebastianom Vettlom in Markom Webbrom. V tej prvini sicer vodita Michael Schumacher in Rubens Barrichello, ki sta za Ferrari zbrala 24 dvojnih zmag.

Naslednja dirka bo na sporedu čez dva tedna na Madžarskem.

Ne spreglejte