Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
22.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

formula1

Nedelja, 12. 6. 2016, 22.01

6 let, 7 mesecev

Dirka, Montreal

Hamilton peto zmago v Montrealu posvetil pokojnemu Mohamedu Aliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Lewis Hamilton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec sedme dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v Kanadi v Montrealu je premagal Ferrarijevega voznika Nemca Sebastiana Vettla, tretji pa je bil Finec Valtteri Bottas (Williams).

Za Hamiltona je to že peta zmaga na tem prizorišču, z njo pa se je močno približal moštvenemu sotekmovalcu Nicu Rosbergu v skupnem seštevku, saj je bil Nemec danes le peti.

Kanadska dirka je imela za enega od dirkačev Mercedesa srečen razplet, za drugega pa niti najmanj. Po dirki je bil zelo zadovoljen predvsem Hamilton, ki je, ko je prečkal ciljno črto, zmago posvetil nedavno umrlemu boksarskemu velikanu Mohamedu Aliju in svojo vožnjo primerjal z njegovim znamenitim stavkom "lebdim kot metulj, pičim kot čebela".

V bokse le enkrat

Hamilton si je možnost, da je pičil tekmece, pridobil predvsem po zaslugi nekoliko bolj tvegane strategije, saj je bil v boksih le enkrat. S tem je izničil burno dogajanje na štartu, ko je zaspal, tako da ga je, čeprav je bil v kvalifikacijah prvi, zlahka prehitel tretji Vettel in se prebil v vodstvo. Za nameček sta se s tekmecem v ekipi Mercedes Rosbergom spet dotaknila, tokrat sicer nista končala zunaj steze, vsaj ne Hamilton. Rosberg je moral narediti ovinek prek trave in je zdrsnil na deseto mesto.

Ko je šel vodilni Vettel že zelo zgodaj v bokse, je bilo jasno, da pri Ferrariju načrtujejo dva postanka. Hamilton je šel v bokse samo enkrat, pozneje pa je uspešno za sabo zadrževal Nemca v rdečem. Vettel je sicer še skušal napasti, toda enkrat se je po poznem zaviranju komajda rešil pred zadnjim zavojem pred ciljno ravnino, tako da je na koncu raje vzel zanesljivo drugo mesto.

Sebastian Vettel je dirko končal na drugem mestu. | Foto: Reuters Sebastian Vettel je dirko končal na drugem mestu. Foto: Reuters

Vozil na najljubši stezi

"Imeli smo odličen konec tedna, danes sem vozil na svoji najljubši stezi. Sebastian je bolje začel, jaz sem imel tesen dvoboj z Nicom, potem pa mi je steklo. Moja ekipa je odlično pripravila avto, nisem imel nobene težave in lahko sem le še užival," je dirko ocenil Hamilton.

Tudi Vettel je bil po dirki dobro razpoložen: "Štart je bil odličen, tudi jaz sem lahko zadovoljen s tem koncem tedna. Celotno dirko sem vozil na meji, iskal sem možnosti, da bi prišel mimo Lewisa, a sem res vozil na meji. Bilo je težko, toda pomembno je, da smo se dobro odrezali, avto je bil odličen, pa tudi navijači tu v Kanadi so odlični. Še enkrat hvala vsem."

Rosbergove težave so se stopnjevale

Precej bolj mrk je bil Rosberg. Kanadska dirka res ni bila po njegovem okusu. Začetni dotik s Hamiltonom in zdrs v ozadje sta bila šele začetek slabega, sredi dirke je moral zaradi predrte pnevmatike na nepričakovan postanek, ob koncu pa se je boril za četrto mesto z nadarjenim Red Bullovim mladeničem Maxom Verstappnom.

Nico Rosberg ostja na vrhu, Hamilton po zmagi za njim zaostaja le še devet točk. | Foto: Reuters Nico Rosberg ostja na vrhu, Hamilton po zmagi za njim zaostaja le še devet točk. Foto: Reuters

Nizozemec se ni dal, nekajkrat je spretno odbil napade tekmeca v srebrni puščici, ko pa je Rosberg v zadnjem krogu vendarle pripel mimo njega, je bil precej prehiter, zato se je na zaviranju pred zadnjo šikano zavrtel. A na srečo je s celim dirkalnikom ostal na stezi in tudi peto mesto je zaradi precejšnjih razlik še obdržal, čeprav se mu je Kimi Räikkönen v drugem Ferrariju precej približal. Zadnjo stopničko je z mirno vožnjo med obema žariščema dogajanja na dirki ujel Valtteri Bottas z Williamsom.

Rosberg še vedno vodi v SP s 116 točkami, a jih ima Hamilton zdaj že 107. Tretji je Vettel z 78, četrti pa Daniel Ricciardo z 72.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo v Bakuju za veliko nagrado Evrope že čez en teden.

Izidi (70 krogov, 305,270 km):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)  1:31:06,296

(povp. hitrost: 201,045 km/h)

2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)     + 5,011

3. Valtteri Bottas (Fin/Williams)      46,422

4. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       53,020

5. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)       1:02,093

6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)      1:03,017

7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)   1:03,634

8. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog

9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1 krog

10. Sergio Perez (Meh/Force India)    1 krog


SP skupno (7):

dirkači:

1. Nico Rosberg        116

2. Lewis Hamilton      107

3. Sebastian Vettel     78

4. Daniel Ricciardo     72

5. Kimi Räikkönen       69

6. Max Verstappen       50

7. Valtteri Bottas      44

8. Felipe Massa         37

9. Sergio Perez         24

10. Danil Kvjat          22

 

konstruktorji:

1. Mercedes            223

2. Ferrari             147

3. Red Bull            130

4. Williams             81

5. Force India          42

6. Toro Rosso           32

7. McLaren Honda        24

8. Haas                 22

9. Renault               6

Ne spreglejte