Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Formula 1 Sebastian Vettel Lewis Hamilton

Nedelja, 17. 9. 2017, 16.20

6 let, 7 mesecev

VN Singapurja, dirka

Mercedes odlično izkoristil Ferrarijev samomor v prvem zavoju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Lewis Hamilton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Singapurju. Na 14. preizkušnji sezone je na nočni ulični dirki v Singapurju drugo mesto osvojil Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), tretji je bil drugi Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas.

Medtem ko je Hamilton s sedmo zmago v sezoni in skupno 60. v karieri naredil pomemben korak k naslovu prvaka, pa je dirko s popolno ničlo končal njegov najbližji zasledovalec Sebastian Vettel (Ferrari).

Nemec je moral odstopiti po trojnem trčenju v prvem krogu, v katerega sta bila vpletena še njegov moštveni sotekmovalec Finec Kimi Räikkönen in drugi Red Bullov voznik Nizozemec Max Verstappen. Zaradi nesreče je moral posredovati tudi varnostni avto.

Dogajanje v prvem krogu bi prav lahko že odločilno vplivalo na razplet letošnje sezone. Vettel je moral po prejšnji dirki v Italiji in še eni Hamiltonovi zmagi (zdaj ima Britanec že tri v nizu) predati skupno vodstvo, a se je tolažil s tem, da je razlika majhna, v Singapur je prišel le z -3, ulična steza pa naj bi bolj ustrezala ekipi iz Maranella.

Za še boljo voljo so poskrbele sobotne kvalifikacije, saj je nemški zvezdnik Ferrarija morda tudi nekoliko presenetljivo slavil, celo z novim rekordom steze, Hamilton pa je bil šele peti.

A vsa dobra volja je Ferrarijevo ekipo minila že nekaj trenutkov po startu. Namesto da bi Vettel in Räikkönen spremenila prvo in tretje izhodišče v lepo prednost na stezi, sta se zaletela. O tem, kdo je (bolj) kriv, se bodo verjetno z Red Bullom prepirali še dolgo. Začelo se je tako, da je Finec startal odlično, Nemec nekoliko manj, nekje vmes pa je bil mladi Verstappen, ki si v formuli 1 počasi pridobiva sloves rahlo nevarnega fanta, ki napade brez razmišljanja.

Lewis Hamilton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kakorkoli, Nizozemec v Red Bullu se je znašel v sendviču Ferrarijev, hip zatem sta se oba rdeča dirkalnika dotaknila, Finca je zavrtelo, potem pa je nekaj metrov pozneje treščil v Nizozemca in oba spravil s proge. Vettel je še prevozil pol kroga, potem izgubil celoten prvi del dirkalnika, se na stezi še zavrtel in medtem ko je že posredoval varnostni avto, skušal priti v bokse in rešiti, kar se je dalo.

Ferrari ni mogel rešiti ničesar več

Epilog: Ferrari ni mogel rešiti ničesar več, oba dirkalnika sta končala dirko po prvem krogu, na široko pa se je smejalo Mercedesovim možem. Kaos uvodnega kroga je namreč Hamilton ne le preživel, pač pa prišel do prvega mesta, ki ga pozneje ni več izpustil iz rok.

"Gremo pač naprej. Ni konec sveta, kaj dosti dobrega pa seveda tudi ni bilo," je bil redkobeseden Vettel po razočaranju na stezi, kjer je sicer dosegel že štiri zmage. "Če se boriš za naslov prvaka, pač ne smeš voziti tako tvegano," pa je krivdo na tekmeca zvalil Verstappen.

Ne dež, ki je dodatno začinil že tako zahtevno ulično nočno dirko, ne še nekaj prekinitev in še eno posredovanje varnostnega avta nista mogla do živega Britancu. Edino možnost je imel Ricciardo ob še enem posredovanju varnostnega avtomobila, ko se je v zaščitni zid zaletel Danil Kvjat, toda na še vedno mokri stezi je imel Hamilton dovolj premoči, da je tekmeca v dirkalniku, ki je bil na suhem na treningih hitrejši, brez težav zadržal za sabo. Na koncu je slavil s štirimi sekundami prednosti, tretji je bil z osmimi sekundami zaostanka Bottas, slednji je potrdil nov moštveni uspeh srebrnih.

Lewis Hamilton | Foto: Reuters Foto: Reuters

V skupnem seštevku je Hamilton, ki je imel pred to preizkušnjo le tri točke naskoka, zdaj prednost pred Vettlom povečal na 28 točk (263-235). Tretji je Bottas z 212. Še nekoliko bolj oddaljena sta četrti Ricciardo s 162 in peti Räikkönen s 138, vsi ostali so pri manj kot 100 točkah.

"Kakšna dirka! Super delo smo opravili v ekipi. Res je, imel sem srečo in sem potegnil maksimum iz nesreče na startu, toda kdo bi si mislil, da se lahko zgodi kaj takega. Smola za njih, za nas pa super rezultat," je dogajanje strnil zmagovalec.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Malezije v Sepangu čez 14 dni.

Izidi formule 1:

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)        2:03:23,543
 (povp. hitrost:   142,913 km/h)
 2. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)          + 4,507
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)             8,800
 4. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)          22,822
 5. Sergio Perez (Meh/Force India)            25,359
 6. Jolyon Palmer (VBr/Renault)               27,259
 7. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren)           30,388
 8. Lance Stroll (Kan/Williams                41,696
 9. Romain Grosjean (Fra/Haas)                43,282
10. Esteban Ocon (Fra/Force India)            44,795
...

SP skupno (14):

Dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      263
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)     235
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     212
 4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)    162
 5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)       138
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       68
 7. Sergio Perez (Meh/Force India)      68
 8. Esteban Ocon (Fra/Force India)      56
 9. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)    48
10. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)       34

Konstruktorji:

 1. Mercedes      475
 2. Ferrari       373
 3. Red Bull      230
 4. Force India   124
 5. Williams       59
 6. Toro Rosso     52
 7. Renault        42
 8. Haas           37
 9. McLaren        17
10. Sauber          5

Ne spreglejte