Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
16. 4. 2016,
16.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Romain Grosjean Haas formula1

Sobota, 16. 4. 2016, 16.37

6 let, 7 mesecev

Grosjean vrača udarec: Tekmeci v formuli 1 so preprosto ljubosumni

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Dirkač Haasa, novinca med konstruktorji v formuli 1, Romain Grosjean je ugotovil, da so tekmeci ljubosumni na njihove fantastične rezultate na prvih dveh dirkah sezone.

Ameriška ekipa Haas je fenomenalno začela debitansko sezono v formuli 1: po dveh dirkah ima na svojem računu že 18 točk. Te ji je priboril Romain Grosjean, ki je bil v Avstraliji šesti, v Bahrajnu pa celo peti.

 

Moštvo Toro Rosso je po menjavi Renaultovega motorja s Ferrarijevim pričakovalo, da se bo letos na stezi prerivalo s starejšim bratom Red Bullom. Namesto tega se z novincem Haasom bori za sredino konstruktorske lestvice. Trenutno zaseda šesto mesto in ima sedem točk manj kot Haas.

 

Carlos Sainz mlajši čestital Haasu

"Po Avstraliji ne bi rekel, da so me posebej navdušili. Še posebej na dirki sem mislil, da smo močnejši. A na stezi, kot je tista v Bahrajnu, so vsekakor naredili vtis. Še posebej s prednostjo, ki jo imajo v motorni enoti (Haas uporablja letošnje Ferrarijeve motorje, Toro Rosso pa lanske, op. p.)."

 

"So novo moštvo in to, kar delajo, je vrhunsko. To potrebuje formula 1. Vse so presenetili. Sam sem jim že čestital. Upam, da jih bomo na naslednjih dirkah zadržali za seboj," je Haasov odličen štart v sezono pokomentiral dirkač Toro Rossa Carlos Sainz mlajši.

 

Force India opozorila na tesne povezave s Ferrarijem

Nad super dirkaško predstavo Haasa pa ni najbolj navdušena ekipa Force India, ki je na prvih dveh dirkah zbrala vsega šest točk in za novincem zaostaja 12 točk. Namestnik vodje ekipe Force India Bob Fernley je poudaril, da gre njihove vrhunske rezultate pripisati predvsem Haasovim tesnim povezavam s Ferrarijem.

 

Haasov dirkalnik je za Force Indio pravzaprav Ferrarijev klon. | Foto: Haasov dirkalnik je za Force Indio pravzaprav Ferrarijev klon.

 

"Imate prebarvan Ferrari iz lanskega septembra oziroma oktobra, zato bi moral biti dober! A imajo resen program in nikoli jih ne smeš podcenjevati. Imajo dobro finančno osnovo, so dobro vodeni, imajo prekleto dobra dirkača in dober tehnični paket, s katerim so štartali v sezono."

 

Romainu Grosjeanu je všeč pristop Williamsa

Na Fernleyjeve kritike pa se je za Autosport ekspresno odzval prvi Haasov zvezdnik Romain Grosjean: "Tekmeci so ljubosumni. Imamo dva pristopa. Pristop Claire Williams (vodja ekipe Williamsa, op. p.), ki je krasen, saj je dejala, da je za formulo 1 zelo dobro, da je prišlo novo moštvo. Za nameček je ameriško in uspešno, kar bo povečalo občinstvo, odprlo novo veliko deželo in razsvetlilo druge ljudi, ki se želijo pridružiti formuli 1."

 

"In prepričan sem, da bi v štartni koloni radi videli 24, 26 ali 28 dirkalnikov. To bi bilo čudovito. Potem pa imamo še ljudi, ki so preprosto ljubosumni, ker niso osvojili tega, kar smo mi. Oni pravijo, da ima naš dirkalnik Ferrarijevo osnovo in da to ni pravi način. Dajte no. Gre za popolnoma različno filozofijo. Če pogledate krilca, stranice, nos."

 

Haas ima Ferrarijev motor, menjalnik in vzmetenje

"Res je, da imamo Ferrarijevo vzmetenje in menjalnik. Oni so lani dobro obvladali gume, letos jih tudi mi. Haas uporablja Ferrarijev simulator, a nisem imel veliko časa za testiranja. Vanj se bom vrnil šele maja, po Monaku. Prejšnji teden je bil v simulatorju Esteban Gutierrez. Jaz nisem šel, ker imamo omejene finančne vire. Malo je zapleteno inženirje poslati v simulator in potem izgubljati čas v tovarni."

Ne spreglejte