Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
20. 3. 2016,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

formula1

Nedelja, 20. 3. 2016, 13.00

8 let

Formula 1 se vrača k staremu sistemu kvalifikacij

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Že po uvodni dirki sezone svetovnega prvenstva v Melbournu so v formuli 1 ugotovili, da zamisel z novo obliko kvalifikacij ni bila najboljša.

Po sobotnem polomu, ko v zadnjih minutah kvalifikacij na stezi ni bilo nikogar, so se na sestanku ekip danes odločili, da se bodo že v Bahrajnu 3. aprila vrnili k staremu sistemu.

Zamisel je bila sicer dobra: želeli so poskrbeti za več dogajanja na stezi, zato so poskušali z uvedbo novega sistema na izpadanje. Vsakih 90 sekund naj bi odpadel najslabši dirkač v tistem trenutku, poleg tega je ob njegovem imenu takrat rdeče obarvana ura odštevala 90 sekund, kolikor je imel še na voljo za izboljšavo časa.

"Želeli smo povečati šov, a smo šli v napačno smer"

V praksi se je izkazalo, da ura odšteva v prazno, dvobojev na stezi ni bilo: ekipe in dirkači so bili zadovoljni s časi, doseženimi v prvem delu, ocenili so, da startnih mest bistveno ne bodo mogli izboljšati, zato so se raje določili za varčevanje s pnevmatikami, dirkači, ki so se uvrstili v zadnji del kvalifikacij, pa so že pet minut pred iztekom časa zapustili dirkalnike, na stezo pa ni zapeljal nihče več.

Posledice so bile takojšnje. Vodje ekip so se danes pred dirko v Melbournu sestali in ugotovili, da novost ni dobra, zato se bodo že na naslednji dirki vrnili k preizkušenemu sistemu zadnjih let s tremi sklopi, vendar brez izpadanja. Spremembo pravil mora sicer še potrditi krovna zveza Fia, kar pa naj bi bila le formalnost.

"Želeli smo povečati šov, a smo šli v napačno smer," je priznal športni direktor Mercedesa Toto Wolff in dodal: "Sicer nisem zagovornik javnega kritiziranja stvari, toda tole je bila res brca v temo." S cmokom v grlu je to priznal tudi vodja formule 1 Bernie Ecclestone, ki je bil sicer pred sezono glavni zagovornik sprememb, češ da je formula 1 postala preveč dolgočasna. "To je bil precejšen 'kiks'," je dejal za časnik Autosport.

Ne spreglejte