Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2024,
23.06

Osveženo pred

1 ura, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

Lando Norris Max Verstappen formula1

Nedelja, 20. 10. 2024, 23.06

1 ura, 57 minut

Formula 1, VN ZDA

V Austinu dvojna zmaga Ferrarija, Verstappen po kazni Norrisu povečal prednost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
formula 1, VN ZDA | Po dirki v Austinu se smeji Ferrariju. | Foto Reuters

Po dirki v Austinu se smeji Ferrariju.

Foto: Reuters

Monačan Charles Leclerc (Ferrari) je zmagovalec dirke formule 1 za VN ZDA v Austinu. Drugi je bil njegov moštveni sotekmovalec, Španec Carlos Sainz, tretji pa vodilni v seštevku sezone, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Mick Schumacher
Sportal Bo Schumacher dobil priložnost? Pri Sauberju se še niso odločili.

Verstappen je bil sicer na stezi, ko je privozil skozi cilj, četrti, a je Britanec Lando Norris (McLaren) pred njim dobil petsekundno kazen, tako da sta v rezultatih dirke zamenjala mesti. Za Leclerca je bila to osma zmaga v karieri, tretja v tej sezoni, za Ferrari pa druga dvojna v letu 2024.

Charles Leclerc se veseli osme zmage v karieri. | Foto: Reuters Charles Leclerc se veseli osme zmage v karieri. Foto: Reuters

Verstappen je sicer konec tedna v ZDA dobil sprintersko dirko, slavil je pred Sainzem in Norrisom. Nizozemec je tako v tej sezoni dobil vse sprinterske dirke, skupno pa že 11 v karieri (od 16 sprinterskih dirk v vsej zgodovini F1).

V ZDA je Verstappen prišel z 52 točkami naskoka, po sprintu je pred najbližjim zasledovalcem Norrisom naskok povečal na 54 točk, po današnji dirki, ko je Verstappen dobil 15, Norris pa 12 točk, pa najresnejša kandidata za naslov prvaka v sezoni 2024 loči 57 točk.

Že takoj po startu je Norris, ki je sicer dobil kvalifikacije pred Verstappnom, zapravil najbolje izhodišče. A niti Nizozemec ni startal najbolje, pred njega se je takoj prebil Leclerc, ki je izkoristil tudi medsebojni boj Norrisa in Verstappna. Max Verstappen ima pred Landom Norrisom 57 točk prednosti. | Foto: Guliverimage Max Verstappen ima pred Landom Norrisom 57 točk prednosti. Foto: Guliverimage

Hamilton končal v pesku

V začetnih krogih je na stezo zapeljal tudi varnostni avto, potem ko je Lewis Hamilton slab konec tedna, v sprintu je bil le šesti, v kvalifikacijah pa 19., končal v pesku ob stezi.

Leclerc je tudi po umiku varnostnega avtomobila nadaljeval v svojem ritmu, po postankih v boksih pa je Verstappen izgubil mesto in moral predse spustiti še drugega Ferrarijevega dirkača.

Je pa takrat za sabo še zadržal Norrisa, ki pa je z bolj svežimi pnevmatikami lahko prehitel tekmeca pet krogov pred koncem. A je pri tem zapeljal izven območja steze, kar so v vodstvu dirke kaznovali s petsekundno kaznijo. Na koncu je sicer Britancu zmanjkala manj kot sekunda, da bi kljub kazni ostal tretji, saj si je do cilja privozil 4,1 sekunde naskoka pred prvim dirkačem Red Bulla.

Verstappen: Imel sem precej težav

"Precej težav sem imel, nisem mogel dobro upravljati dirkalnika. Ni bilo najboljše, tako da je mesto na stopničkah na koncu kar uspeh," je po dirki za prireditelje dejal vodilni v seštevku sezone Verstappen.

"Super za Ferrari, dolgo smo v ZDA čakali na dvojno zmago," pa je dejal Leclerc. | Foto: Reuters "Super za Ferrari, dolgo smo v ZDA čakali na dvojno zmago," pa je dejal Leclerc. Foto: Reuters

"Super za Ferrari"

"Zelo sem vesel. Imel sem super avto, že takoj po startu sem lahko vozil v svojem ritmu in šlo je po naših načrtih. Super za Ferrari, dolgo smo v ZDA čakali na dvojno zmago," pa je dejal Leclerc.

Naslednja postaja bo dirka za VN Mehike v Ciudad de Mexicu že čez teden dni.

Izidi:

 1. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 1:35:09,639
 2. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)        + 8,562
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      19,412
 4. Lando Norris (VBr/McLaren)         20,354
 5. Oscar Piastri (Avs/McLaren)        21,921
 6. George Russell (VBr/Mercedes)      56,295
 7. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        59,072
 8. Nico Hülkenberg (Nem/Haas)         62,957
 9. Liam Lawson (NZl/RB Honda)         70,563
10. Franco Colapinto (Arg/Williams)    71,979
...

SP skupno:

- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      354
 2. Lando Norris (VBr/McLaren)         297
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      275
 4. Oscar Piastri (Avs/McLaren)        247
 5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         215
 6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      177
...

Preberite še:

Max Verstappen
Sportal Sprinterska dirka Maxu Verstappnu
Lando Norris
Sportal Norrisu najboljši startni položaj pred VN ZDA
Ne spreglejte