Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
15. 2. 2015,
8.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Force India

Nedelja, 15. 2. 2015, 8.39

7 let, 12 mesecev

Force India na poti v Barcelono, a z lanskim dirkalnikom

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipa formule 1 Force India je potrdila, da bo njen letošnji dirkalnik VJM08 za preizkus na stezi predvidoma pripravljen šele na zadnjih testiranjih pred sezono, konec februarja.

Force India je zaradi hudih finančnih težav izpustila že prva letošnja štiridnevna testiranja v Jerezu med 1. in 4. februarjem. Medtem ko se njeni tekmeci z novimi dirkalniki intenzivno pripravljalo na druga testiranja v Barceloni, ki se bodo začela prihodnji četrtek in končala prihodnjo nedeljo, pa Force India javnosti še ne more predstavili letošnjega bolida VJM08. Njena najnovejša aerodinamična pogruntavščina namreč še sploh ni ugledala luči sveta. Na uradni predstavitvi v Ciudadu de Mexicu 21. januarja je šlo namreč za neokusno prevaro: javnosti so pokazali lanski dirkalnik z letošnjim nosom.

Force India je z blokado Manorja pljunila v lastno skledo

Force India, ki ji voda že zelo teče v grlo, se je odločila, da se bo vseeno odpravila v Barcelono in se s tekmeci na drugem letošnjem testu pomerila z lanskim dirkalnikom. V petek so na sedežu ekipe v Silverstonu na svoj tovornjak naložili dirkalnik in se napotili v katalonsko prestolnico. Ključni možje moštva so zanikali, da je finančni položaj tako hud, da je vprašljiv nastop na prvi dirki sezone v Melbournu, ki bo na sporedu 15. marca.

"Srednje velika moštva v formuli 1 so trenutno v zelo kritičnem stanju (poleg Force Indie tudi Sauber in Lotus, op. p.)," je za Sky povedal vodja ekipe Force India v formuli 1 Bob Fernley. Morda se zdaj odgovorni možje Force Indie tolčejo po glavi, ker so onemogočili vrnitev ekipe Manor v svetovno prvenstvo z lanskim dirkalnikom. S tem so tudi sami sebi onemogočili, da bi v Melbournu izvedli enak podvig. Po drugi strani je bila poteza Force Indie razumljiva, saj si obeta del 45 milijonov evrov velike pogače (denarna nagrada za lansko sezono, ki jo bo Manor dobil, če bo nastopil v letošnji sezoni), ki se bo razdelila med Manorjeve tekmece, če mu vrnitev ne bo uspela.

Z omenjenimi milijoni bi si lahko Force India vsaj malo opomogla: "Ali imamo svoje težave? Da, imamo jih, a jih bomo rešili. Težko je. Ne bi bilo prav, če bi rekel, da vsi preživljamo čudovite čase. Smo v težkih časih in stroški nenehno naraščajo. Bomo pa zagotovo v Melbournu."

Propad Marussie in Caterhama naj bi zamaknil konstruiranje letošnjega dirkalnika Force Indie

Potrditev, da bo Force India na drugem testu v Barceloni nastopila z lanskim dirkalnikom, pomeni, da bo pred letošnjo sezono opravila samo štiridnevna testiranja (od 26. februarja do 1. marca v Barceloni), tekmeci pa dvanajstdnevna. Ob tem se postavlja legitimno vprašanje, ali bo Force India na generalki pred prvenstvom 2015 res nastopila z letošnjim dirkalnikom ali bomo spet gledali lanskega. In na letošnjega potrpežljivo čakali do Melbourna ter ga morda dočakali ali pa sploh ne.

Ker ne pojenjajo namigovanja, da je Force India tik pred finančnim kolapsom (lastnik Vijay Mallya je do vratu zadolžen, drugi lastnik Subrata Roy pa je zaradi finančnih nepravilnosti v zaporu), je Force India razkrila, da je nenehno prestavljanje predstavitve letošnjega dirkalnika neposredno povezano z usodo moštev Caterham in Marussia (zdaj Manor), ki sta šli lanskega oktobra v stečaj.

"Kot veste, smo začeli sodelovati s Toyotinim vetrovnikom v Kölnu. Toyotini ljudje so imeli dogovor s Caterhamom, in dokler z njimi niso razrešili stvari, nismo mogli začeti uresničevati svoje pogodbe. Čakati smo morali do začetka decembra, zato smo zamujali z načrtom, še preden smo sploh začeli. Za nameček smo imeli nekaj težav tudi z dobavitelji, ki so bili zelo prizadeti zaradi propada Marussie in Caterhama. Hoteli so plačila vnaprej, kar je škodilo našemu denarnemu toku. Ne bom obsojal dobaviteljev, ker bi sam naredil enako, a to nam ni bilo v pomoč in to pomeni, da so se stvari na nekaterih področjih upočasnile," je razložil vodja ekipe Force Indie Bob Fernley.

Ne spreglejte