Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
12. 6. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

formula1 Ferrari Nico Rosberg Kimi Raikkonen

Nedelja, 12. 6. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Ferrarijev dirkalnik – najbolj vroča roba za prvenstvo 2017

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

V prihodnji sezoni v formuli 1 bi lahko prišlo do velike prevetritve na dirkaški sceni, saj številnim ključnim voznikom po koncu letošnjega prvenstva potečejo pogodbe.

Vodilni dirkač sezone Nico Rosberg še ni podaljšal z Mercedesom. Nemcu obstoječa pogodba poteče po koncu prvenstva 2016. Nico je poudaril, da bi si želel ostati pri Mercedesu, a ni izključil možnosti prestopa h kakšnemu konkurenčnemu moštvu. Neizvršni direktor Mercedesa Niki Lauda namerava situacijo okoli Rosbergove pogodbe čimprej razčistiti, saj se bo ekipa lahko le tako popolnoma osredotočila na boj za naslov svetovnega prvaka tako med dirkači kot tudi med konstruktorji.

Rosberg je za svojega glavnega pogajalca določil nekdanjega dirkača formule 1 Gerharda Bergerja. Nemca so začeli povezovati s prestopom k Ferrariju. Če bo Nico res preklopil k Ferrariju, bi lahko njegov naslednik pri Mercedesu postal Manorjev dirkač in Mercedesov rezervni dirkač Pascal Wehrlein. Šef Mercedesove ekipe Toto Wolff je juho okoli Rosbergovega prestopa naredil še bolj vročo, ko je izjemno pohvalil Fernanda Alonsa. A Špancu se pogodba z McLarnom izteče po koncu sezone 2017.  Pa tudi težko si je predstavljati harmonijo med Lewisom Hamiltonom in Alonsom, če se spomnimo drame pri McLarnu leta 2007.

Raikkonen v jeseni kariere formule 1

Kimi Raikkonen je na prvih šestih letošnjih dirkah trikrat stopil na stopničke, a to mu še zdaleč ne zagotavlja mirnega spanca pri Ferrariju. Dober adut Finca v pogajanjih bo tudi njegov dober odnos s Sebastianom Vettlom.  Če pa bo Kimi v nadaljevanju sezone popustil v formi in ne bo več konkurenčen, ga bo Ferrari zagotovo zamenjal s kakšnim mlajšim dirkačem. Odločitev lahko pričakujemo okoli VN Italije, torej nič prej kot septembra. Do takrat pa bodo krožila številna imena za vroč Ferrarijev sedež. Ob Rosbergu naj bi bili resno na preži Red Bullov Daniel Ricciardo, Williamsov Valtteri Bottas, dirkač Force Indie Sergio Perez in Haasov voznik Romain Grosjean.

Se bo Rosberg naveličal Mercedesa in bo prestopil k Ferrariju? | Foto: Se bo Rosberg naveličal Mercedesa in bo prestopil k Ferrariju?

Ricciardo ima večletno pogodbo z Red Bullom, zato bo k Ferrariju prestopil samo v primeru, če mu bo to dovolil Red Bull. Avstralec se je pred Montrealom očitno pobotal z ekipo Red Bulla, ki mu je v Barceloni in Monte Carlu zapravila skoraj gotovi zmagi. Če bi Daniel vseeno pri Ferrariju nasledil Raikkonena, gre pričakovati, da ga bo pri Red Bullu zamenjal Carlos Sainz mlajši, ki bi tako napredoval iz Red Bullove B ekipe Toro Rosso, kjer je boljši od Danila Kvjata.

Zadnja sezona za Buttona?

Letošnja sezona bi lahko pomenila konec kariere za Jensona Buttona. Logična zamenjava za Britanca pri McLarnu bi bil rezervni dirkač Stoffel Vandoorne. Belgijec je svojo kvaliteto pokazal v Bahrajnu, ko je vskočil kot zamenjava za Alonsa. Takrat je na kvalifikacijah ugnal Buttona in moštvu pridirkal prvo točko v sezoni.

Iz prerivanja za Ferrarijev dirkalnik bi lahko največ potegnil Carlos Sainz mlajši, ki bi iz Toro Rossa napredoval v Red Bull. | Foto: Iz prerivanja za Ferrarijev dirkalnik bi lahko največ potegnil Carlos Sainz mlajši, ki bi iz Toro Rossa napredoval v Red Bull.

Felipe Massa, ki je edini dirkač, ki je v letošnji sezoni osvojil točke na vseh šestih dirkah, je razkril, da je že začel pogajanja o podaljšanju pogodbe z Williamsom. Valtteri Bottas, ki z Williamsom tekmuje od leta 2013, bi rad prestopil h kateremu izmed trenutnih velesil v formuli 1: Mercedesu, Red Bullu ali Ferrariju. A to so očitno le pobožne želje, saj nihče izmed njih ni izrazil interesa po Fincu.

Hulkenberg lahko mirno spi

Da se obeta pred štartom prvenstva 2017 v formuli zelo živahno trgovanje na dirkaški tržnici, potrjuje podatek, da ima od 12 dirkačev preostalih šestih moštev - Renault, Force India, Toro Rosso, Sauber, Haas in Manor – le dirkač Force Indie Nico Hulkenberg pogodbo še za prihodnjo sezono.

Ne spreglejte