Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
12. 4. 2014,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleks Humar

Sobota, 12. 4. 2014, 18.56

8 let

Dramo prebitih gum na reliju Lavanttal dobil aktualni prvak Aleks Humar

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dramatičen razplet s prebitimi gumami je na reliju Lavanttal zmago Aleksu Humarju najprej odvzel, po enaki napaki Roka Turka na zadnji HP pa mu jo vrnil nazaj.

Turk je imel prvo zmago skoraj že v žepu

Tri četrtine uvodnega relija državnega prvenstva v Avstriji prav nič ni kazalo na dramatičen razplet v skupni razvrstitvi. Aleks Humar (renault clio R3) je s sovoznikom Florjanom Rusom dobil uvodnih osem hitrostnih preizkušenj in zanesljivo tudi v skupni razvrstitvi vodil med dvokolesno gnanimi dirkalniki.

"V prvem delu relija sem se moral za vsako sekundo boriti z domačinom Michaelom Böhmom, toda ko je zaradi tehničnih težav izgubil tri minute, sem ostal brez neposrednega tekmeca. Tedaj je bilo težje dirkati. Ko ti ni treba voziti več na vso moč, hitreje storiš napako," je na polovici relija razmišljal Humar.

V konkurenci slovenskega državnega prvenstva je imel po osmih preizkušnjah minuto in 27 sekund prednosti pred Rokom Turkom (peugeot 208 R2). Na večini preizkušenj je bil Humar od Turka hitrejši za dobre pol sekunde na prevoženi kilometer.

Predrta guma, poškodovana zavorna cev in padec na drugo mesto

Toda na deveti hitrostni preizkušnji se je reli za aktualnega prvaka postavil na glavo. Že v prvem delu 10,5-kilometrske preizkušnje je nekoliko preveč agresivno sekal desni ovinek in tam naletel na skalo.

Guma ni zdržala, s sovoznikom pa se tudi nista ustavila in gume zamenjala sredi hitrostne preizkušnje. Ker tako menjavo pridno vadita tudi doma, bi jima v vzela približno minuto in pol časa.

Ker sta z razcefrano gumo nadaljevala do cilja, sta poškodovala še zavorno cev pri sprednjem desnem kolesu. Zato proti Turku nista izgubila le dobro minuto, temveč zaradi slabšega delovanja zavor še dodatnih 50 sekund na naslednji hitrostni preizkušnji.

Humarju so okvaro sicer uspeli odpraviti, toda njegov zaostanek se je zdel previsok za napad pred zadnjima dvema hitrostnima preizkušnjama. Turk je imel pred zadnjimi 19 kilometri še vedno 49,4 sekunde naskoka, toda nato je gumo presekal tudi sam.

"Na makadamskem odseku je avtomobil rahlo zdrsnil. Udaril sem v večji kamen in guma je takoj spustila. Po prazni sem nadaljeval do cilja," je razočarano povedal Turk, ki tako še vedno čaka na prvo zmago v konkurenci slovenskega državnega prvenstva.

Asja Zupanc s tekmeci ni ogrozila obeh hitrih Idrijčanov

Humar in Turk sta bila med Slovenci na reliju razred zase in sta tako potrdila svoje čase iz lanske sezone. Turk je očitno tudi odpravil občasne tehnično nezanesljivost peugeota, pod pritiskom prve zmage v karieri pa napake tokrat ni storil niti sam.

Tretja v slovenski razvrstitvi je bila na reliju Lavanttal Asja Zupanc (mitsubishi lancer EVO9), ki se je otresla napadov Janija Trčka (mitsubishi lancer EVO9), iz boja za zadnje mesto na stopničkah pa je po tehnični okvari izpadel tudi Avstrijec s slovensko licenco Alfred Kramer (mitsubishi lancer EVO6).

Trček pred Novakom in Zrinskim

"Humar in Turk sta bila prehitra. Sama nisem imela slabega občutka, ravno nasprotno. Na nekaterih hitrostnih preizkušnjah sem sodeč po vožnji pričakovala boljši rezultat," je razplet relija ocenjevala Zupančeva.

Trček, ki se je lani s Humarjem vse do konca sezone boril za naslov državnega prvaka, je imel tokrat med relijem tudi nekaj težav z elektroniko svojega mitsubishija, obenem pa je priznal, da bi dirkalnik potreboval še večji finančni vložek za obnovo.

Na predzadnji hitrostni preizkušnji je peto mesto izgubil Alan Pajk (peugeot 208 R2), tako da je bil za najhitrejšo četverico uvršen Tim Novak (škoda fabia R2) in Aleš Zrinski (BMW M3). Eno mesto je na zadnji HP izgubil tudi Klemen Popit (citroen C2-R2).

Mrak blestel na skupno petem mestu, a neizkušenost plačal z razbitim dirkalnikom

V najmanjšem razredu divizije I je v prvem delu relija prevladoval Jan Mrak (MG ZR 105), ki je z novim dirkalnikom (lani je vozil še suzuki swifta) vozil odlično in zanesljivo vodil v svojem razredu. Mladi Idrijčan je bil po šestih hitrostnih preizkušnjah kar peti v skupni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva pred nekaj precej zmogljivejšimi dirkalniki, v diviziji I pa je imel skoraj dve minuti naskoka pred Andrejem Velkavrhom (VW polo).

Toda neizkušenost je zahtevala svoj davek. Mrak je na odseku z valovitim asfaltom razbil dirkalnik in zapravil gotovo prvo zmago v svoji karieri. Vodstvo je podedoval Velkavrh, aktualni državni prvak, in rutinirano pripeljal do cilja.

Velkavrh sezono začel z novo zmago

"Moj polo se ne more kosati z hitrejšim in zmogljivejšim MG. Zato tudi ne morem voziti brezglavo, temveč v ritmu, ki ga lahko moj dirkalnik zdrži. Imeli smo nekaj težav z zavorami in blažilniki, toda ob zmagi bomo nanje hitro pozabili," se je v cilju smejalo Velkavrhu.

V diviziji I je bil drugi Martin Mlinar (MG ZR 105), tretji pa Matjaž Mihevc (škoda fabia).

Ne spreglejte