Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Wings for Life World Run Aleks Humar

Petek, 5. 5. 2017, 11.43

6 let, 6 mesecev

Aleks Humar, voznik zasledovalnega vozila na teku Wings For Life World Run

Slovenec, ki bo v nedeljo (spet) prevažal ciljno črto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Aleks Humar | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Globalni tek Wings For Life World Run, ki bo v nedeljo, 7. maja 2017, potekal na 24 trasah na šestih celinah, temelji na posebnem konceptu. Tekači ne tečejo do cilja, ampak cilj v obliki zasledovalnega vozila (u)lovi njih. Za volanom tistega, ki se bo zaradi pravil prav po polžje plazil za tekači v Sloveniji, bo tudi letos sedel večkratni državni prvak v reliju Aleks Humar.

Če je prvo sezono globalnega teka s humanitarno noto Wings For Life World Run leta 2014 Aleks Humar še tipal, kako se stvari streže, bo letos, ko bo za volanom renaulta kadjar, ki na neki način prevaža ciljno črto, sedel že četrtič, zanj to že skoraj rutinska zadeva.

Ko dirkač vozi po polžje in brez tempomata

"Prvo leto je bilo v avtu precej napeto, zdaj je vse bolj sproščeno. Imam celo dovolj časa in volje, da spodbujamo tekače na trasi," je nekaj dni pred tekmovanjem, ki se ga bo samo v Sloveniji udeležilo štiri tisoč tekačev, pripovedoval Humar. Ta je zdaj že dodobra okusil občutek, ki ga zahteva vožnja avtomobila pri hitrosti polžjih 15 kilometrov na uro.

Wings For Life World Run boste v neposrednem prenosu z začetkom ob 12.30 lahko spremljali tudi na Planet TV in siol.net.

V drugi prestavi in z zategnjeno zavorno ročico

Zakaj tako počasi? Takšna so namreč pravila igre. Zasledovalno vozilo na teku Wings For Life World Run namreč štarta pol ure za tekači, nato pa se njegova povprečna hitrost vsakih 30 minut postopno dviguje. Prve pol ure zasledovalna vozila vozijo s hitrostjo 15 kilometrov na uro, v zadnjem delu pa s hitrostjo 35.

"Pri tako nizki hitrosti, kot je 15 kilometrov na uro, še ni mogoče nastaviti tempomata, zato se je treba znajti po svoje," je povedal Humar, ki je ugotovil, da pri polžji hitrosti najlažje vozi v drugi prestavi z rahlo zategnjeno ročno zavoro.

V nedeljo bo na slovenski trasi teka Wings For Life teklo več kot štiri tisoč tekačev. | Foto: Red Bull V nedeljo bo na slovenski trasi teka Wings For Life teklo več kot štiri tisoč tekačev. Foto: Red Bull

Ko vas prehiti, je igre konec

Prav Humar je tisti, ki poskrbi za ključni trenutek vsakega tekača na teku WFL. "Ko ga prehitim, je zanj teka konec. Ljudje to dojemajo zelo različno. Nekateri se veselijo, vriskajo, skačejo od sreče, ker je vsega konec, medtem ko se drugi še po kilometer ali dva borijo in tečejo na polno. Res zanimivo, kaj nekateri zmorejo v izdihljajih svoje moči. No, so pa vsi bolj ali manj zadovoljni, ko jih enkrat  prehitimo," je v smehu razlagal Humar.  

V avtu mu bosta tudi tokrat družbo delala predstavnika organizatorja in eden iz vrst časomerilcev Timinga Ljubljana. "Vse je strogo izmerjeno. Predstavnik organizatorja je neposredno povezan z nadzornim centrom Red Bulla v Avstriji, v avtu je tudi zmogljivejši GPS, ves čas lahko sledimo najhitrejšemu tekaču in tekačici, ki jih spremljata kolesarja. Vse je natančno nadzirano in preračunano," pravi Humar, ki bo v nedeljo tako kot njegova, recimo temu, stanovska kolega iz vrst motošporta, David Coulthard in Max Verstappen, ves čas tekmovanja presedel v avtu.

Filip Flisar bo znova skrbel za prešerno vzdušje ob trasi. | Foto: Red Bull Filip Flisar bo znova skrbel za prešerno vzdušje ob trasi. Foto: Red Bull

Ni WC-ja, samo vožnja

Da male in velike potrebe v dobrih štirih urah odpadejo, verjetno ni treba posebej razlagati. "Ni WC-ja, ni nič, samo vožnja. Zdaj že vem, da se moram zjutraj izogibati tekočini, in potem se da zdržati," je povedal aktualni državni prvak v reliju, ki se s tem nazivom lahko pohvali že peto leto. "Prvo leto me je skrbelo, kaj bo, a do zdaj še nisem imel nobenih težav," je dodal.

Pravi, da je delo voznika zasledovalnega vozila izredno zahtevno, hkrati pa vznemirljivo in zahteva popolno osredotočenost. "Na določenih delih trase je ogromno tekačev in ključnega pomena je, da smo osredotočeni nanje, saj se pri taki količini tekačev kaj hitro lahko zgodi, da ti kdo skoči pred avto. Ves čas je zelo napeto. Ves čas se nekaj dogaja, če ne drugega, pa imamo v avtu koga od organizatorjev, ki daje še posebej zabavne komentarje," se je Humar spomnil na lansko družbo v avtomobilu.

Lani je rezervno zasledovalno vozilo vozil nekdanji Humarjev sovoznik Florjan Rus.  | Foto: Lani je rezervno zasledovalno vozilo vozil nekdanji Humarjev sovoznik Florjan Rus.

"Na Wingsih je ravno obratno kot na reliju. Tu moraš biti pozoren na to, da se premikaš po polžje in se zadržiš v predpisanih časovnih okvirih, na reliju pa ti gre za to, da boš čim hitreje v cilju," je dejal.

In kje je težje? "Prvo leto na Wingsih, sicer pa je težje na reliju, zanimivo pa je oboje," je bil diplomatski Humar, ki bo nedeljsko opravilo tako kot vsi ambasadorji teka, kjer je ves izkupiček od prodaje štartnin namenjen fundaciji Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem načinov zdravljenja poškodb hrbtenjače, opravljal prostovoljno. "Seveda, delo opravljam brezplačno in ga bom tako dolgo, kolikor me bodo organizatorji vabili," je dodal.

Ne spreglejte