Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Casey stoner

Sobota, 26. 3. 2016, 9.30

6 let, 6 mesecev

Casey Stoner kot pozoren gledalec pokomentiral situacijo v MotoGP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Dvakratni svetovni prvak MotoGP Casey Stoner si je v živo ogledal prvo dirko sezone v MotoGP, nato pa stezo v Katarju preizkusil še sam na dvodnevnih testiranjih.

Avstralec je na štartu letošnje sezone videl, kako hitro so se dirkači prilagodili na nove Michelinove gume in na enotno elektronsko krmilno enoto. Prvo bitko prvenstva 2016 je dobil branilec naslova svetovnega prvaka Jorge Lorenzo s prednostjo 2,019 sekunde pred Ducatijevim Andreo Doviziosom, ki je v finišu prelisičil Hondinega rivala Marca Marqueza. V vodilni četverici se je znašel tudi Valentino Rossi, ki je bil od Lorenza oddaljen 2,387 sekunde.

"Dirka je bila takšna, kot sem pričakoval, nihče ni izstopal. Iz časov krogov je razvidno, da nihče še nima nadzora nad Michelinovimi gumami. En krog je bil povprečen, naslednji pa šest desetink boljši. Veliko dirkačev je delalo napake in jemalo široko linijo, a mislim, da je Michelin pokazal, kako tekmovalen bo. Zrušili so moj rekord iz leta 2008!"

"Dirka je bila zelo hitra, čeprav so dirkači drug drugega zadrževali. To je impresivno. Nekateri dirkači so se pritoževali, da ne morejo v ovinek na enak način kot z Bridgestonovo gumo. Dobro, a imajo od Michelinove pnevmatike druge koristi, zato naj jih unovčijo. Sčasoma bodo pozabili, kakšni so bili občutki z Bridgestonom, in se začeli privajati na Michelinove gume."

Andrea Iannone je bil edini od vodilnih dirkačev, ki je prvo bojišče zapustil praznih rok. | Foto: Andrea Iannone je bil edini od vodilnih dirkačev, ki je prvo bojišče zapustil praznih rok.

Dirkači so bili v prvi bitki sezone previdni

"Zame kot gledalca je bila dirka fantastična, na koncu sem bil priča lepi majhni bitki. Zelo sem razočaran, ker je Iannone padel. Ves konec tedna je kazal hitrost in mislim, da bi bil na koncu izzivalec za vrh, glede na to, kako so se stvari razpletle," je za crash.net prve vtise z VN Katarja razkril Casey Stoner.

Čeprav je bila zbita vodilna skupina najprej sestavljena iz petih dirkačev, po padcu Iannoneja pa iz štirih, so navijači pogrešali prehitevanje. Stoner nad tem sploh ni bil začuden: "Z michelinkami moraš drugače prehitevati. Gre za to, da se mora dirkač na napad pripraviti že na izhodu iz ovinka, nato pa skušati prehiteti v naslednjem vstopu v ovinek. Ne moreš prehitevati, če si predaleč zadaj, in potem noro zavirati."

"Vsi dirkači so tudi že padli s temi gumami. Hoteli so zmagati, a neki glas jim je govoril, da morajo ta kraj zapustiti z nekaj točkami in na tem graditi. Vedo, kje so njihove meje. Bila je zelo hitra dirka, kot lanska v Valencii. Ljudje lahko kritizirajo, a je šlo za izjemno hitro dirko na stezi, kjer je zelo težko prehitevati. Nihče ni hotel zapustiti idealne dirkaške linije ali tvegati."

Stoner verjame, da ima Ducati v letošnjem modelu GP16 velik potencial: "Mislim, da je imel Desmosedici dobro priložnost za zmago že v Katarju, če bi se stvari malo drugače obrnile. Zame je to nekaj zelo pozitivnega. To, da si že tako konkurenčen in da imaš prostor še za napredovanje, je zelo zelo dobra stvar."

"Do takšne ravni smo skušali priti s temi testiranji. Najti nekaj stvari, ki bi jih lahko fantje uporabili, ne da bi v dirkaških koncih tedna izgubljali čas za testiranja. Tako jih lahko preprosto vgradijo v motocikel in poiščejo pravo uravnoteženost motorja. Verjamem, da je bila to dobra Ducatijeva predstava. Pokazal je potencial. Ducati je že lani v Katarju dobro štartal, a kot ves paket je motor močnejši kot lani."

Ne spreglejte