Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
1. 9. 2012,
13.53

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

McLaren Ferrari Red Bull Lotus Fernando Alonso

Sobota, 1. 9. 2012, 13.53

4 leta, 9 mesecev

Buttnu "pole" pred Kobajašijem, Nemci katastrofalno

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jenson Button se vrača! Osvojil je prvo štartno mesto na VN Belgije. Kamui Kobajaši je bil na kvalifikacijah izjemen drugi. Presenečenj ni manjkalo: brez nemškega dirkača med 10!

Po petih tednih premora, čeprav so bile v času počitnic tovarne zaprte, se zdi, kot da se je v formuli 1 vse postavilo na glavo. Jenson Button (McLaren), ki je imel vso sezono toliko težav na kvalifikacijah, je s prednostjo treh desetink osvojil svoj prvi letošnji in skupaj osmi "pole position" v karieri. Za prvaka iz sezone 2009, ki ta konec tedna vozi svoji 50. dirko za ekipo McLaren, je to prvi najboljši štartni položaj po Monaku 2009. Kamui Kobajaši (Sauber) je z drugim mestom dosegel svoj najboljši kvalifikacijski rezultat. Sauberjev uspeh je s petim mestom dopolnil Sergio Perez. Medtem ko je njuna šefica Monisha Kaltenborn od veselja skakala po boksih, je najslabši poraženec v formuli 1 Sebastian Vettel (Red Bull) ob zgolj 11. rezultatu komaj zadrževal solze. Njegov ekipni kolega Mark Webber je dosegel sedmi čas, a bo na dirki vendarle štartal za njim, saj se mora zaradi menjave menjalnika pomakniti pet mest nazaj.

Dirkačema Red Bulla se torej v bitki za naslov prvaka v nedeljo ob 14.00 na 12. dirki sezone obeta misija nemogoče. In ostali akterji za lovoriko? Vodilni v seštevku Fernando Alonso (Ferrari) je s šestim mestom dosegel trenutno realno uvrstitev za F2012. Z zgolj sedmim kvalifikacijskim časom je razočaral Lewis Hamilton (McLaren), ki je bil skoraj devet desetink za Buttnom. Še najboljši od prve peterice v skupnem seštevku je bil petouvrščeni Kimi Räikkönen (Lotus). Z zaostankom sedmih desetink je povratnik osvojil četrti štartni položaj. Pred njim je bil še Pastor Maldonado (Williams).

Vettel in dirkača Mercedesa daleč zadaj

S časom 1:48,993 je bil v prvem 20-minutnem delu kvalifikacij najhitrejši Maldonado. V razmaku vsega sekunde je bilo kar 15 dirkačev. Opekel se je Nico Rosberg (Mercedes). Za zadnji hiter krog je štartno-ciljno črto prečkal nekaj sekund prepozno in tako obstal na 18. mestu. Ker so mu po zadnjem treningu zaradi okvare zamenjali menjalnik, pa bo dobil še pet kazenskih štartnih mest in tako VN Belgije začel iz zadnje štartne vrste. "Zelo težko bo," je priznal mladi Nemec.

Prava katastrofa v zadnjih dveh desetletjih sila uspešnih nemških dirkačev se je nadaljevala v drugem delu kvalifikacij: zgolj 11. Vettel (Red Bull), 12. Nico Hülkenberg (Force India) in 13. Michael Schumacher (Mercedes). Branilec naslova prvaka, ki je bil lani v Spaju na prvem štartnem položaju, je za 10. mestom zaostal vsega 12 tisočink. Sedemkratni prvak pa si je na svoji 300. dirki v formuli 1 prav tako obetal veliko več. Še slabši je bil Felipe Massa (Ferrari) na 14. mestu. S časom 1:47,654 je bil v tem drugem delu kvalifikacij sicer najhitrejši Button, sledila pa sta mi Perez in Räikkönen.

Ne spreglejte