Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
25. 10. 2011,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Giacomo Agostini

Torek, 25. 10. 2011, 11.31

8 let

Agostini predlaga spremembo gum

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Petnajstkratni svetovni motociklistični prvak Giacomo Agostini verjame, da bi se lahko izognili tragičnim nesrečam ala Marco Simoncelli, če bi spremenili obnašanje gum.

Najuspešnejši motociklist vseh časov je zavrnil namigovanja nekaterih, češ da je nesrečo povzročila elektronika na Marcovem motociklu, ki naj bi ga potegnila nazaj na dirkaško linijo, kjer sta vanj udarila Colin Edwards in Valentino Rossi. Italijan je prepričan, da bi se morali pri preiskave posvetiti predvsem naravi MotoGP gum.

''Mislim, da elektronika nima nič skupnega z nesrečo. Osebno tako kot mnogi dirkači ne maram preveč elektronike. Raje imam motor, ki ga upravlja dirkač sam, ne pa, da elektronika vodi tvoje zapestje. Tudi gume naj bi bile krive. Seveda nosijo gume določeno krivdo, saj so eden izmed najpomembnejših delov motocikla. Dandanes vsi dirkači zahtevajo, da gume trajajo od prvega do zadnja kroga, ne da bi izgubile kvaliteto oprijema. Konstruktorji proizvajajo takšne gume, ki bi jih zadovoljile. So malo trše in težje jih je nadzorovati. Na žalost to pomeni, da ko pravega oprijema ni več, guma zdrsi in te preprosto položi na tla brez opozorila. Morebiti bi bilo smiselno, da bi imeli drugačne gume, ki bi od polovice dirke dalje začele izgubljati oprijem. Dirkač bi zato moral potem voziti bolj previdno. Tako je bilo tudi v mojih časih, ko je bila od polovice dirke dalje guma že obrabljena in si bi prisiljen uporabiti bolj previden stil vožnje,'' je svojo rešitev za prihodnost nakazal Agostini.

Giacomo je še poudaril, da je bila Simoncellijeva nesreča posledica spleta nesrečnih okoliščin in da so varnostni ukrepi v MotoGP dobri.

''V mojih časih smo dirkali z majhno čelado, z ultralahkim kombinezonom, ki je tehtal manj kot dva kovanca. Steza je bila blizu zidov, dreves in zaščitnih ograj. Žal je bilo tako, bilo je obupno. Bili smo priča mnogim nesrečam in veliko mojih kolegov je umrlo. Dandanes je bilo na področju varnosti veliko storjenega: dirkališča so zelo varna, imajo izletne cone, kombinezone so varni, čelade pokrijejo celo glavo. Dirkači imajo tudi Dainesejev 'air bag', ki jim varuje hrbet, ramena in glavo. Veliko je bil narejenega, a ko dva 150 kilogramska motocikla vate priletita pri 150 km/h, te ne reši nobena zaščita,'' je še za radio Rai povedal 69-letni možakar.

Ne spreglejte