Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
6. 4. 2015,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Usain Bolt Srdjan Djordjević

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 15.41

8 let

Zakaj so temnopolti šprinterji hitrejši od belcev?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zakaj v olimpijskem finalu teka na 100 metrov ni belcev, zakaj ima najhitrejši belopolti tekač šele 229. čas ...? Pri odgovoru na ta vprašanja nam je pomagal tudi atletski trener Srdjan Djordjević.

Da so temnopolti atleti najboljši svetovni šprinterji, ni težko ugotoviti. Pogled na večno lestvico teka na 100 metrov razkriva, da si kar prvih 228 najhitrejših časov lastijo temnopolti šprinterji. Najhitrejši belec Christophe Lemaitre je na lestvici uvrščen na 36. mesto, njegov čas 9,92 pa najdemo na 229. mestu in je od svetovnega rekorda Jamajčana Usaina Bolta slabši za 34 stotink sekunde oziroma 3,5 odstotka. Svetovni rekord je že od leta 1968 v rokah temnopoltih šprinterjev, ki na zadnjih sedmih finalih olimpijskih iger niso medse spustili belopoltega tekača.

Niso vsi temnopolti tekači tako hitri

Najhitrejši šprinterji na svetu prihajajo s karibskega otočja, iz držav, kot so Jamajka, Bahami, Trinidad in Tobago … ter iz Severne Amerike. Vsi imajo korenine v zahodni Afriki. Njihovi predniki so čez lužo prišli kot sužnji, pri tem pa so kar štirikrat šli skozi sito umetne selekcije.

Trgovci s sužnji so na črni celini "izbrali" le najboljše, med njimi so le najboljši preživeli urjenje. Tretjo raven je pomenilo več mesečno potovanje čez lužo, kjer so spet preživeli le najmočnejši in najboljši, v Ameriki pa so lastniki sužnjev ponovno kupili le najboljše. Ti sužnji so bili ljudje, ki so že v tistih časih v sebi nosili najboljše "športne" gene, a jih takrat niso koristili v športu, kot jih danes tudi po več stoletjih njihovi potomci.

Iz omenjene teorije je tudi mogoče sklepati, da niso vsi temnopolti tekači med najhitrejšimi, temveč le potomci sužnjev iz Afrike, kar je potrdilo tudi nekaj atletskih trenerjev.

Srdjan Djordjević: Razlaga je zlepljenka več dejavnikov

Človek, ki zagotovo veliko ve o tem področju, je atletski trener Srdjan Djordjević, ki je sodeloval s številnimi slovenskimi in jamajškimi šprinterji, tudi z Merlene Ottey, eno najboljših šprinterk vseh časov, ki ima od leta 2002 slovensko državljanstvo.

"Zakaj so temnopolti šprinterji superiorni, se da pojasnjevati na različnih ravneh, razlaga pa je zlepljenka bolj ali manj preverjenih spoznanj. Ne obstaja ena lastnost, zaradi katere bi bili boljši, temveč jih je kar nekaj, ki na koncu dajo bistveno razliko," poudarja Djordjević, ki je vodja razvoja v podjetju TMG-BMC, ki se ukvarja s tenziomiografijo, z razvojem sistemov in storitev za optimizacijo trenažnih, regeneracijskih, fizioterapevtskih ter medicinskih procesov in postopkov pri vrhunskih športnikih.

Uravnotežene mišice, anatomska struktura in mentaliteta

"Prva lastnost, ki se jo da dokaj dobro dokazati, tudi sam pa sem imel možnost testiranja, so uravnotežene mišice. Velika večina temnopoltih šprinterjev ima izredno uravnotežene mišice, kar pomeni podobne lastnosti mišic, ki delujejo pri gibanju, kot je maksimalno hiter tek, kar pri drugih šprinterjih ni značilno," je poenostavljeno razložil priznani trener, ki drugo lastnost vidi v anatomski strukturi telesa: "Temnopolti šprinterji imajo izrazito lordozo – ukrivljenost v spodnjem delu hrbta. Zelo poenostavljeno povedano jim to omogoča, da se lažje aktivirajo močnejše mišice, ki proizvajajo potisk naprej."

Za tretjo lastnost ni dokazov, a je Djordjević prepričan, da je še kako pomembna. Gre za mentaliteto teh šprinterjev, ki je popolnoma drugačna kot pri Evropejcih. "Šprint zahteva v zelo kratkem času čim več avtomatizma, ki proizvede fizični maksimum. Kakršnekoli zavore na kognitivni ravni imajo slab vpliv. Oni so v tem očitno zelo superiorni. Svoji nalogi so se sposobni absolutno predati, brez premišljevanja, ali je dobro ali slabo in kakšne bodo posledice. Na pomembnih tekmah so se sposobni spraviti v stanje, ki mu rečemo 'boj ali beg'. Gre za stanje neke fizične ravni, v kateri smo, kadar nam gre za življenje. Ta preskok iz enega v drugo stanje je za njih bistveno lažji. Vse te stvari jih delajo bistveno hitrejše," je povzel Djordjević, ki je v svoji karieri treniral več kot 50 olimpijcev, ki so osvojili 70 medalj na največjih tekmovanjih.

Genetika, genetika, genetika …

Tudi pokojni direktor kopenhagenskega inštituta za razvoj mišic Bengt Saltin, eden večjih strokovnjakov na področju človeških tekmovalnih sposobnosti, je menil, da dejavniki okolja v končnih atletskih zmožnostih predstavljajo le od 20 do 25 odstotkov, preostalo pa je povezano z genetsko zasnovo. Vsaka etnična skupina ima določene prednosti.

Znanstveniki na Univerzi Howard so pokazali tudi, da imajo temnopolti šprinterji daljše okončine in krajši trup, s tem pa višje težišče telesa, kar jim omogoča hitrejše premikanje nog. Daljše noge in krajši trup pomenijo hitrejši tek, medtem ko daljši trup in krajše okončine omogočajo hitrejše plavanje, a to je že druga tema za našo rubriko Sportalov zakaj/Sportalov zato …

Ne spreglejte