Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
21.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

atletika

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 21.45

8 let

Zakaj je atletika kraljica športov?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Atletika je ena od glavnih športnih panog in je temelj številnih drugih športov. Ima bogato tradicijo in zgodovino. To je le nekaj razlogov, da ji pravimo kraljica športov.

Atletika je nedvomno najstarejša športna panoga, upodobitve prvih tekmovanj so našli že v staroegipčanskih grobnicah, pozneje tudi pri Keltih, prvotna in hkrati edina disciplina prvih antičnih olimpijskih iger leta 776 pr. n. št. pa je bil tek okoli štadiona, imenovan stadion.

Tudi na prvih modernih olimpijskih igrah leta 1896 v Atenah je bila atletika osrednje in najpomembnejše tekmovanje iger. Predstavila se je z 12 disciplinami, udeležilo pa se je je največ držav.

Rezultati so ovrednoteni po natančnih meritvah

V atletiki tekmovalci tekmujejo s časom, razdaljo oziroma višino. Ni sodnikov, ki bi krojili rezultate, ni spornih odločitev, ni ocen, sta le štoparica in meter, teh ni mogoče ogoljufati. Ni pomembno, ali tečemo v Pekingu, Londonu, New Yorku, Rio de Janeiru, Sydneyju ali kje drugje, štadionski krog bo vedno in povsod meril 400 metrov.

Atleti hkrati tekmujejo tudi sami s seboj, izboljšujejo osebne dosežke in lovijo meje zmožnega. Konkurenca jim je ob tem v pomoč le v obliki dodatne motivacije.

Gre za svetovno športno panogo

Zadnjega svetovnega prvenstva v Moskvi se je udeležilo kar 206 držav, kar je daleč največ od vseh športnih panog.

Podobno ima Mednarodna atletska zveza IAAF največ članic – v federacijo je vključenih kar 213 nacionalnih panožnih atletskih zvez. IAAF ima tako več držav članic kot Organizacija združenih narodov (OZN).

Atletika ne pozna omejitev, dostopna je vsakomur na prav vseh celinah.

Priljubljenost atletike v obdobju olimpijskih iger naraste v višave

Danes bi težko rekli, da atletika spada med najpopularnejše športe. Tudi po medijski pokritosti močno zaostaja za nekaterimi ekipnimi športi, a se slika spremeni vsake štiri leta, ko je na sporedu največji športni dogodek, olimpijske igre. Na igrah v Londonu so bile karte za atletska tekmovanja razprodane v hipu, čeprav je londonski štadion sprejel kar 80 tisoč gledalcev. Med vsemi športniki je največ pozornosti pritegnil jamajški atlet Usain Bolt. Ob njegovi zmagi v teku na 200 metrov so uporabniki socialnega omrežja Twitter objavljali 80 tisoč sporočil na minuto. Tudi na drugem mestu je bil jamajški superzvezdnik, veliko pozornosti so mu namenili ob njegovi zmagi v teku na 100 metrov.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da se vsake olimpijske igre začnejo in končajo na atletskem štadionu. Tako je bilo na prvih modernih olimpijskih igrah v Atenah, ko je bil štadion Panathinaiko prvi v vrsti osrednjih olimpijskih prizorišč, in tako je bilo 116 let pozneje, ko je olimpijski ogenj ves čas gorel na londonskem štadionu v Strafordu.

Kako dolgo bo še tako?

Marsikdo bi se strinjal, da atletika počasi izgublja svojo vlogo v športnem kraljestvu. V obdobju kapitalizma se milijoni valijo v druge, bolj popularne športe, dandanes pa je marsikaj odvisno od dobička, ki ga določen šport prinaša sponzorjem. Res je, da ima atletika najdaljšo športno tradicijo, a ne sme zaspati na preteklih lovorikah. Nekaj bo treba storiti za popularizacijo te športne panoge, kajti samo Usain Bolt kmalu ne bo več dovolj …

Ne spreglejte