Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
10. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

troskok Ivan Pedroso Yulimar Rojas atletika

Torek, 10. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Venezuelke do letos atletski svet ni poznal, v Riu se bo borila za zlato

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Yulimar Rojas

Venezuelska troskokašica Yulimar Rojas se je praktično iz anonimnosti v enem letu prebila med najboljše tekmovalke na svetu. To je že dokazala z osvojenim naslovom dvoranske svetovne prvakinje.

Do letošnje atletske sezone za simpatično Venezuelko zagotovo še niste slišali. Yulimar Rojas namreč v mednarodni konkurenci še ni resneje opozorila nase, na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu pa je nepričakovano osvojila zlato.

 

Tam je poletela 14,41 metra, kar morda res ni dosežek, na podlagi katerega bi jo lahko že uvrstili med glavne favoritinje na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, vendar v Caracasu rojena atletinja se tu ni ustavila. Na uvodnem mitingu diamantne lige v Dohi je poletela odličnih 14,92 metra, kar je seveda tudi venezuelski rekord, za 12 centimetrov pa je zaostala le za Kolumbijko Caterine Ibargüen, ki v tej disciplini kraljuje že zadnjih nekaj let.

Igrala košarko, suvala kroglo, skakala v višino …

Dvajsetletna atletinja prihaja iz revne družine, ki je živela zunaj glavnega mesta Venezuele. Hiša je komaj stala skupaj, ko je deževalo, pa so bili mokri tudi znotraj hiše. Ker je bila kot otrok precej velika, je začela trenirati košarko, a se je kmalu preusmerila v atletiko, kjer je kmalu pokazala veliko talenta.

Preden se je znašla v troskoku, je bila odlična tudi v skoku v višino in skoku v daljino. | Foto: Preden se je znašla v troskoku, je bila odlična tudi v skoku v višino in skoku v daljino.

Oče je ni pustil na prvenstvo

Začela je s skokom v višino in pri 15 letih preskočila 181 centimetrov ter postavila mladinski državni rekord. Lahko bi nastopila na mlajšem mladinskem svetovnem prvenstvu, a je oče mladoletne ni pustil zunaj države.

 

Pred mladinskim južnoameriškim prvenstvom se je nekoliko omehčal, njegova hči pa je zmagala. Po osvojenem naslovu je začela trenirati še skok v daljino. V letu 2013 je naredila večji preboj. V istem dnevu je popravila državna mladinska rekorda tako v skoku v višino (187 cm) kot v skoku v daljino (617 cm). Leto pozneje je v skoku v višino v Čilu zmagala na igrah Južne Amerike. "Osvojitev zlatega odličja je bila ena najlepših izkušenj do zdaj," se spominja Rojasova, ki je bila tedaj že daleč od atletske zvezdnice.

 

S troskokom začela šele pred dvema letoma

"Začela sem se zanimati tudi za troskok, ki mi je bolj všeč, a trener ni bil navdušen nad menjavo discipline. Pustil mi je nastopiti na manjšem nepomembnem mitingu, dosežek pa me je pozitivno presenetil. Po uvodnem nastopu sem se vse bolj nagibala k troskoku," je za Athletics Weekly razložila Rojasova.

Yulimar Rojas | Foto:

V sezoni 2015 je na državnem prvenstvu že poletela 14,17 metra, na vseameriških igrah v Torontu pa je dosežek popravila na 14,20 metra. "Iz Toronta sem se vrnila z bolečinami v sklepih. Želela sem si čim hitrejšega okrevanja, a ni šlo. Svetovno prvenstvo sem morala spremljati prek televizijskega zaslona. Zavedala sem se, da bi lahko prišla med najboljše na svetu. Razen najboljših šest, sedem, so bile vse na moji ravni," se zaveda zamujene priložnosti v Pekingu. Takrat je prvič pomislila, da bi lahko nekoč bila najboljša na svetu.

 

Pod okrilje jo je vzel sedemkratni svetovni prvak

Njen razvoj je opazoval tudi Kubanec Ivan Pedroso in jo prek socialnega omrežja Facebook povabil k sodelovanju.

Večkratni svetovni prvak, Kubanec Ivan Pedroso, na treningu daje navodila Francozu Teddyju Tamgoju. | Foto: Getty Images Večkratni svetovni prvak, Kubanec Ivan Pedroso, na treningu daje navodila Francozu Teddyju Tamgoju. Foto: Getty Images

"Takoj sem odpisala. Dejala sem, da cenim njegovo delo in da bi se mi s treniranjem pod njegovim vodstvom uresničile sanje. Presenečena sem bila, ko je odgovoril, da me spremlja in da misli, da sem zelo nadarjena," je še dejala in se pozneje preselila v Španijo, kjer trenira v njegovi skupini, v kateri je tudi eden najboljših troskokašev vseh časov, Francoz Teddy Tamgho: "Dobro sva se ujela. Za zdaj gre za odlično izkušnjo."

 

V Portlandu osvojila zlato

Mlada tekmovalka je odlično krenila v zimsko sezono in že pred svetovnim dvoranskim prvenstvom v Portlandu nanizala nekaj vrhunskih dosežkov. V ZDA je prispela kot favoritinja, za zmago pa ji je zadoščal edini veljaven dosežek, troskok, dolg 14,41 metra.

Yulimar Rojas | Foto:

"Zelo sem vesela in ponosna na svoj dosežek. Vem, da tudi nekdanji trener v Venezueli skače od veselja. Prišla sem po medaljo in jo osvojila," je po zmagi razlagala sedmi sili.

 

Venezuela ima le eno atletsko olimpijsko medaljo

Po odličnem dosežku na mitingu diamantne lige v Dohi zdaj samozavestno pogleduje proti Riu, kjer bo očitno ena izmed glavnih favoritinj za medalje. Če bi se iz Brazilije vrnila z medaljo, bi zagotovo postala narodna herojka. Venezuela je namreč na dozdajšnjih olimpijskih igrah osvojila zgolj eno medaljo, in še to pred 64 leti. Tudi Arnoldo Devonish, dobitnik brona v Helsinkih leta 1952, je  nastopil v troskoku, na Finskem pa je bil star toliko, kot bo v Riu Rjasova.

Ne spreglejte