Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
17.36

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Albert Šoba Luka Janežič Maruša Mišmaš Zrimšek Kristjan Čeh Kristjan Čeh Maja Mihalinec Zidar Tina Šutej

Sreda, 16. 6. 2021, 17.36

1 leto, 3 mesece

druga liga evropskega ekipnega prvenstva

V Bolgarijo za preboj v prvo ligo ekipnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Tina Šutej | Tina Šutej v Bolgariji ne bo imela prave konkurence. | Foto Guliverimage

Tina Šutej v Bolgariji ne bo imela prave konkurence.

Foto: Guliverimage

Slovenska atletska reprezentanca bo konec tega tedna v Stari Zagori v Bolgariji nastopila v drugi ligi evropskega ekipnega prvenstva, glavni cilj pa je preboj v prvo ligo, drugo v ravni teh tekmovanj. V superligi, ki je bila konec maja v Šleziji, je gostiteljica Poljska uspešno ubranila naslov iz leta 2019.

Kristjan Čeh, Berlin, september 2020
Sportal Drama! Najboljši slovenski atlet zaradi spora ostal brez trenerja

Prva liga bo prav tako konec tega tedna potekala v romunskem mestu Cluj-Napoci, iz nje bo v drugo ligo izpadla najslabša trojica, kar pomeni, da se bo iz Stare Zagore v višjo ligo uvrstila prva trojica. V Romuniji zaradi obveznih karanten v času pandemije novega koronavirusa ne bo nastopila Irska.

Tretja liga pa bo potekala v Ciprskem Limassolu.

Za nekatere slovenske atlete bo to nova priložnost v lovu na norme in čim večje število točk za nastop na olimpijskih igrah. Brez prave konkurence bo Tina Šutej v skoku s palico, za Majo Mihalinec Zidar, Marušo Mišmaš Zrimšek in Kristjana Čeha - vsi štirje omenjeni že imajo norme za Tokio - pa bo to čas za preverjanje forme v močnih konkurencah.

Barbara Špiler presenetil z odpovedjo, Žan Rudolf zbolel

Albert Šoba: Žal mi je in sem negativno presenečen, da se je Barbara Špiler odločila, da ne bo nastopila, novico pa je sporočila prepozno, da bi lahko prijavili drugo tekmovalko. Negotov je tudi nastop Žana Rudolfa, ki je sporočil, da je zbolel. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Albert Šoba: Žal mi je in sem negativno presenečen, da se je Barbara Špiler odločila, da ne bo nastopila, novico pa je sporočila prepozno, da bi lahko prijavili drugo tekmovalko. Negotov je tudi nastop Žana Rudolfa, ki je sporočil, da je zbolel. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Cilj slovenske reprezentance na ekipnem evropskem prvenstvu je nedvomno uvrstitev na višjo raven tekmovanja, vendar bo ta izziv nedvomno zahtevnejši, kot smo morda pričakovali pred tednom dni, ko smo imeli zbrano res zelo močno ekipo. Žal mi je in sem negativno presenečen, da se je Barbara Špiler odločila, da ne bo nastopila, novico pa je sporočila prepozno, da bi lahko prijavili drugo tekmovalko. Negotov je tudi nastop Žana Rudolfa, ki je sporočil, da je zbolel, Maruša Mišmaš Zrimšek pa bo zaradi udarca v koleno na prejšnjem tekmovanju nastopila le v eni disciplini. Nekaj točk bomo tukaj verjetno izgubili, vendar imamo poleg nekaterih vrhunskih posameznikov še kar nekaj atletov in atletinj, ki se lahko merijo za najvišja mesta. Cilj tako vsekakor ostaja uvrstitev v prvo ligo," je dejal Albert Šoba, predsednik Strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS).

Brez Kočevarja in Pleška, vrača se Janežič

Slovenija bo nastopila v konkurenci gostiteljice Bolgarije, Avstrije, Hrvaške, Danske, Madžarske, Islandije, Izraela, Latvije, Litve in Slovaške. Na seznamu je tudi Rusija, ki pa zaradi dopinških kršitev iz preteklosti ne more nastopati kot samostojna ekipa na velikih tekmovanjih.

V tej konkurenci bi si Slovenija skoraj morala zagotoviti eno izmed prvih treh mest, ob tem tudi nastopa skoraj v najmočnejši možni postavi, v ekipi je po težavah s poškodbo tudi Luka Janežič.

V postavi sicer ne bo ta čas najhitrejšega Slovenca Nicka Kočevara, ki bo zaradi nastopov za Nemčijo v mladinskih kategorijah Slovenijo prvič lahko zastopal šele prihodnje leto, ne bo tudi poškodovanega najboljšega metalca kladiva ta čas Nejca Pleška.

Met diska za sladokusce

Ena izmed najbolj zanimivih disciplin v Stari Zagori, ne le za slovenske ljubitelje atletike, bo zagotovo met diska. V tej disciplini se bo Kristijan Čeh po izjemni seriji rezultatov na slovenskih tleh prvič v sezoni pomeril na tujem, nasproti mu bo stal tudi aktualni evropski prvak iz Litve Andrius Gudzius, na startni listi pa je tudi Gudni Valur Gudnason, ki je lani z 69,35 m postavil islandski rekord.

Bolgarka Ivet Lalova-Collio, nekdanja evropska prvakinja na 100 m in evropska dvoranska prvakinja na 200 m, se bo pomerila na pol stadionskega kroga. Najboljša izida na 100 in 200 m pa imata danski predstavnici, tako da bo imela Maja Mihalinec Zidar lep test pred olimpijskimi igrami v Tokiu.

Nič manj ne bo zanimiva tekma v skoku v višino, kjer je sta ob Liji Apostolovski na listi prijavljenih tudi domačinka Mirela Demireva, olimpijska podprvakinja, in Litovka Airine Palšyte, nekdanja evropska podprvakinja in evropska dvoranska prvakinja iz leta 2017.

Ne spreglejte