Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
2. 8. 2017,
19.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Natisni članek

London 2017 Usain Bolt

Sreda, 2. 8. 2017, 19.08

6 let, 7 mesecev

Zadnja tiskovna konferenca Usaina Bolta

"Usain Bolt se je upokojil nepremagljiv, neustavljiv" #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Usain Bolt London 2017 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Nepremagljiv! Usain Bolt se je upokojil nepremagljiv v individualnih disciplinah. Pri štafetah nikoli ne veš, a upam, da se bo naslov glasil: Nepremagljiv, neustavljiv! Kar zapišite si to," je na svoji zadnji tiskovni konferenci pred velikim tekmovanjem novinarjem sporočil jamajški šprinter.

Svetovno prvenstvo bo v Londonu potekalo od 4. do 13. avgusta.

Svetovni rekorder Usain Bolt je v Londonu pred svojim zadnjim nastopom v karieri še zadnjič stopil pred novinarje. Čeprav je letos le trikrat nastopil v teku na 100 metrov in se le enkrat spustil pod mejo desetih sekund, se je zdel precej samozavesten, kar je potrdil tudi z besedami.

Lahko kdo preseneti največjega atletskega zvezdnika? | Foto: Getty Images Lahko kdo preseneti največjega atletskega zvezdnika? Foto: Getty Images "Dajte, no. Dobro veste, da sem, če se pojavim na svetovnem prvenstvu, pripravljen. Moj trener verjame vame in sam sem pripravljen. Sem popolnoma samozavesten, stoodstotno," je dejal najhitrejši človek na svetu, ki v zadnjih osmih letih na velikih tekmah ne pozna poraza.

Brez zlata je ostal le v Daeguju, kjer je bil zaradi prehitrega štarta v teku na 100 metrov diskvalificiran.

To se ne bo ponovilo

Enega od jamajških novinarjev je zanimalo, zakaj ni prijavljen tudi v teku na 200 metrov, saj bi se mu lahko v krajši disciplini pripetila podobna napaka kot pred šestimi leti, popravil pa bi jo lahko z zmago na daljši razdalji, a ga je Bolt odločno utišal: "Ne. To se ne bo ponovilo, zato ne bomo imeli nikakršnih težav. To se ne bo zgodilo."

Še bolj je bil presenečen nad vprašanjem, kaj se bo zgodilo, če bo izgubil: "Ne morem verjeti, da ste me to vprašali. Brez skrbi, ne bo se zgodilo."

Finale moškega teka na 100 metrov bo v soboto ob 22.45 po slovenskem času.

Usain Bolt je po tiskovni konferenci v Londonu opravil tudi trening. | Foto: Getty Images Usain Bolt je po tiskovni konferenci v Londonu opravil tudi trening. Foto: Getty Images

Na zaslonu so mu predvajali tudi sporočila znanih osebnosti, med drugimi so ga nagovorili in se mu zahvaljevali Asafa Powell v imenu vseh Jamajčanov, fotomodel Cara Delevingne, nogometaš Thierry Henry, indijski igralec kriketa Virat Kohli, hollywoodski zvezdnik Samuel L Jackson ter kitajski snemalec Song Tao, ki se je pred dvema letoma po zmagi nehote zaletel vanj in ga zrušil po tleh. Njegovo sporočilo se je glasilo: "Ne skrbi, v Londonu me ne bo."

Se še spomnite?

Še nekaj zanimivih izjav Usaina Bolta na tiskovni konferenci:

O svojem nasledniku:
Usain Bolt London 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters "Ne bom se več spuščal v to. Zadnji, ki sem ga navedel, da ga vidim kot bodočega velikega atleta, mi je izkazal nespoštovanje," je dejal Jamajčan, s tem pa je mislil na Kanadčana Andrea De Grasseja. Olimpijski podprvak v teku na 200 metrov iz Ria ga je namreč obdolžil, da mu na zahtevo njegovega tabora niso dovolili nastopiti na mitingu diamantne lige v Monaku. Še lani dobra prijatelja, se zdaj komaj pozdravita. Kanadčan bo eden od glavnih Boltovih rivalov v sobotnem finalu teka na 100 metrov.

O prihodnosti po končani karieri:
"Nikdar ne veš, kaj se bo zgodilo. Morda bom postal igralec in bom zaigral v kakšnem akcijskem filmu. Čakam pa tudi na klic Joseja Mourinha."

O dogodku, na katerega je najbolj ponosen:
"Zame ni bilo boljšega občutka kot slaviti pred domačimi navijači. Takrat sem bil najbolj ponosen v življenju." Izjava se je nanašala na zmago v teku na 200 metrov na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2002 v Kingstonu.

O smrti prijatelja Germaina Masona:
Usain Bolt London 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters "Zame so bili to res težki trenutki, saj še nikoli nisem izgubil nekoga, ki bi mi bil tako blizu. Treniral nisem tri tedne, trener me je pustil pri miru. V določenem trenutku so mi najbližji rekli, da moram spet začeti trenirati, saj se je Germaine veselil ogleda moje zadnje tekme. To mi je pomagalo, da sem se pobral in spet začel delo. Zdaj želim to narediti zanj in za njegovo družino." Bolt in Mason sta bila dobra prijatelja že od otroških let, Mason, ki je v Pekingu osvojil olimpijsko srebro v skoku v višino, pa je 20. aprila umrl v prometni nesreči.

O svetovnih rekordih:
"Upam, da mojih svetovnih rekordov ne bo nihče podrl. Mislim, da si noben atlet tega ne želi. Želim se pohvaliti svojim otrokom tudi, ko bodo stari 15, 20 let. Poglejte, še vedno sem najboljši."

Kdo bo v Londonu postal svetovni prvak v teku na 100 metrov?

  • Usain Bolt (Jam)
    74,57 %
    305 glasov
  • Justin Gatlin (ZDA)
    9,05 %
    37 glasov
  • Yohan Blake (Jam)
    3,67 %
    15 glasov
  • Christian Coleman (ZDA)
    2,69 %
    11 glasov
  • Andre De Grasse (Kan) - poškodba
    5,13 %
    21 glasov
  • Akani Simbine (JAR)
    1,71 %
    7 glasov
  • Nihče od naštetih
    3,18 %
    13 glasov
Oddanih 409 glasov

 

Ne spreglejte