Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

David Rudisha Amel Tuka Genzebe Dibaba

Torek, 25. 8. 2015, 7.17

8 let

Rudisha pred bosanskim odkritjem sezone, Dibaba zlahka, era Perkovićeve končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kenijca David Rudisha in Nicholas Bett, Greg Rutherford ter Genzebe Dibaba in Denia Caballero so junaki četrtega dne svetovnega prvenstva v atletiki.

Vrhunec in hkrati zadnja disciplina četrtega dne svetovnega prvenstva v atletiki je bil moški tek na 800 metrov. Po izjemno počasnem prvem krogu je o zmagovalcu odločal ciljni šprint, v katerem je bil najhitrejši svetovni rekorder David Rudisha. Kenijec si je pred vstopom v ciljno ravnino priboril najboljši položaj in prepričljivo slavil s časom 1:45,84.

Čeprav je marsikdo pričakoval senzacijo letošnjega odkritja Amela Tuke, je bron za bosanskega tekača (1:46,30), ki se je šele letos prebil med najboljše na svetu odličen uspeh. Tuka taktično ni najbolje odtekel, saj se je v počasnem teku postavil na začelje, nato pa kar nekaj moči porabil, da se je prebil v ospredje pred samim zaključkom.

Drugo mesto in srebrno medaljo je osvojil aktualni evropski prvak, Poljak Adam Kszczot (1:46,08).

Kenijska zmaga v "nekenijski disciplini"

Kenija je dobila svetovnega prvaka tudi v disciplini, kjer kenijski tekači do zdaj niso blesteli. Nicholas Bett je pripravil manjšo senzacijo v teku na 400 metrov z ovirami. Zmagal je z odličnim časom 47,79, kar je tudi najboljši izid sezone na svetu.

Srebro je novim ruskim rekordom 48,05 osvojil Denis Kudrijavcev, bron pa z novim rekordom Bahamov 48,17 Jeffery Gibson.

V skoku v daljino je zmagal olimpijski prvak Greg Rotherford, ki je v četrti seriji poletel 841 centimetrov. Avstralec je osvojil srebro (824 cm), brona pa se je veselil domačin Jianan Wang (818 cm).

V ženskem teku na 1500 metrov svetovna rekorderka Genzebe Dibaba ni imela večjih težav s konkurentkami. Dva kroga pred ciljem se je postavila na čelo skupine in postopoma pospeševala tempo, dokler niso odpadle vse zasledovalke. Njen zmagovalni čas je znašal 4:08,09. To je njena prva zlata medalja na največjih članskih tekmovanjih na prostem.

Srebro je osvojila Kenijka Faith Kipyegon (4:08,96), bron pa naturalizirana Nizozemka (4:09,34).

Kubanka končala ero hrvaške zvezdnice

Hrvaška rekorderka v metu diska Sandra Perković je doživela prvi poraz na veliki tekmi po evropskem prvenstvu leta 2010. V zadnji seriji, ko jo je prehitela Kubanka Perezova, je kazalo celo, da bo ostala brez odličja, kar bi bilo prvovrstno presenečenje, a se je zbrala in v zadnjem poskusu orodje vrgla 67,39 metra, kar je bilo dovolj za srebro.

Nova svetovna prvakinja je postala Kubanka Denia Caballero, ki je že v prvem poskusu disk vrgla 69,28 metra in s tem končala ero Hrvatice.

Peti dan prvenstva bosta nastopili dve slovenski predstavnici. Maja Mihalinec in Sabina Veit bosta nastopili v predteku na 200 metrov.

Ne spreglejte