Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sonja Roman Maja Mihalinec Zürich

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 20.10

8 let

Romanova po polfinale, Mihalinčeva in Djordjevičeva nabirata izkušnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od slovenskih tekmovalcev, ki so na evropskem prvenstvu v atletiki v Zürichu, je na slovitem Letzigrundu doslej nastopila le Martina Ratej v metu kopja.

Tam doslej ni bilo tudi 35-letne Sonje Roman, udeleženke številnih velikih tekmovanj ter bronaste v teku na 1500 m na dvoranskem EP leta 2009 v Torinu.

Romanova, profesorica nemščine in madžarščine, bo na EP v Švici nastopila tudi na 5000 m, kjer več pričakuje. Na 1500 m bo tekla v prvi kvalifikacijski skupini, v finale pa vodijo prva štiri mesta iz obeh skupin in še štirje najhitrejši preostali časi. "Stadion je lušten, ni tako gromozanski, kot na večini ostalih velikih atletskih tekmovanj, ko imaš občutek, da je proga daljša od 400 m. Le od stadiona za ogrevanja do tekmovalnega s prevozom traja deset minut, zato bo zelo pomembno, kako bo potekalo ogrevanje. Tako dolge poti med stadionoma sicer še ni bilo. Skupina, v kateri sem, je zelo močna, težka, mogoče pa lahko ravno zaradi tega pridobim in se po času uvrstim v finale, saj bo skupina verjetno hitrejša, kot druga, v kateri pričakujem več taktiziranja," je ocenila Romanova.

Slovenski šprinterki na 100 m imata bolj malo možnosti, da bi se uvrstili v naslednji krog, saj sta po izidih sezone precej oddaljeni od prvih štirih mest, ki neposredno prinašajo uvrstitev v polfinale. Kristina Žumer bo nastopila že na četrtem EP. "Šele pred mesecem dni sem zaradi zdravstvenih težav ponovno začela trenirati. To bo moja tretja tekma. Na 100 m imam še veliko težav s startom, želim si dobrega izida, več pa pričakujem od teka na 200 m," je ocenila Žumrova. Ljubljančanka je od januarja letos na podoktorskem študiju na slovitem nemškem inštitutu Maxa Plancka, kjer v okviru molekularne biologije preučuje generalno regulacijo ekspresije genov.

"Vzdušje se stopnjuje in vse bolj se zavedam, da bo šlo jutri zares. Še nikoli nisem tekla na tako trdem tartanu. Zamenjala sem žeblje na tekmovalni obutvi in upam, da bo vreme lepo. Moj cilj je, da se čim bolj približam osebnemu rekordu," pa je dejala Maja Mihalinec, ki bo prvič nastopila ne velikem tekmovanju. Študirala je v ZDA na univerzi Nebraska, sedaj pa v domovini končuje magistrski študij.

Nina Djordjevič je bila z dekliškim priimkom Kokot študentka ameriške univerze Kansas State in tako kot Mihalinčeva nastopa za velenjski klub. Na EP bo mlada mamica tekmovala v drugi skupini skoka v daljino, avtomatična daljina za finale je 6,65 m, kar je sedem centimetrov nad osebnim rekordom (6,58 m) slovenske tekmovalke. "Želim si, da bi ostala mirna, ker me lahko publika na stadionu preveč ponese. Če bi deževalo, bo malo drselo, vendar bo za vse enako. V kvalifikacijah si želim, da bi mi uspel vsaj en izmed treh skokov in da ne bo nepotrebnih prestopov. Potrudila se bom in uživala v tekmi na tem super stadionu," je zaključila Djordjevičeva.

Ne spreglejte