Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
29. 12. 2015,
21.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Renner Maja Bedrač

Torek, 29. 12. 2015, 21.08

6 let, 7 mesecev

Rennerjev skok v svetovni vrh, vse boljša tudi mlada skakalka v daljino

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V skakalnih atletskih disciplinah je med slovenskimi tekmovalci letos izstopal Robert Renner. Nase je opozorila tudi Maja Bedrač. V svetovnem merilu so odlične rezultate nizali tekmovalci v troskoku.

V atletiki imamo štiri discipline skokov. Tako moški kot ženske se merijo v skoku v višino, skoku ob palici, skoku v daljino in troskoku. Slovenske ljubitelje atletike je letos navduševal predvsem skakalec ob palici Robert Renner, ki se je po nekaj sušnih sezonah vrnil v stilu. Postal je evropski prvak med mlajšimi člani, izboljšal državni rekord in se uvrstil v finale svetovnega prvenstva. Ob koncu sezone je zasluženo postal tudi slovenski atlet leta. Celjan je eden tistih atletov, ki bi se v prihodnje lahko približal dosežkom letos upokojenega Primoža Kozmusa tudi na največjih tekmovanjih. V kategoriji mlajšim mladincev je leta 2011 že postal svetovni prvak in ni razloga, da ne bi nekoč na najvišjo stopničko stopil tudi v članski kategoriji.

Tudi letos pa se je slovenska mlajša mladinska reprezentanca s svetovnega prvenstva vrnila z medaljo. Osvojila jo je skakalka v daljino Maja Bedrač, ki je bila v kolumbijskem mestu Cali bronasta. Komaj 16-letna atletinja veliko obeta in o njej bomo v prihodnosti zagotovo še slišali. Omeniti gre še Marušo Černjul, ki študira in tekmuje v ZDA, letos pa je v skoku v višino preskočila 186 centimetrov in je vse bliže najboljšim.

V ostalih disciplinah slovenski tekmovalci letos niso blesteli. V ženskem troskoku, nekoč eni paradnih slovenskih disciplin, smo pogrešali poškodovano Snežano Vukmirović, v skoku ob palici pa nekoliko višje skoke Tine Šutej.

V svetu izstopal troskok, rekord v skoku v višino ostaja Sotomayorju

Če pogledamo svetovno konkurenco, bi lahko rekli, da je bilo to leto troskoka. Američan Christian Taylor in Kubanec Pedro Pablo Pichardo sta uprizorila nekaj vrhunskih predstav, na lestvici vseh časov pa sta se zavihtela na drugo oziroma četrto mesto. Taylor je ob zmagovalnem skoku na svetovnem prvenstvu v Pekingu le za osem centimetrov (18,21 metra) zaostal za svetovnim rekordom legendarnega Britanca Jonathana Edwardsa, ki se je na komentatorskem mestu v Ptičjem gnezdu ob njegovem najdaljšem poskusu pošteno oddahnil.

Kar se je dogajalo v troskoku, smo pred sezono pričakovali od skakalcev v višino. Po izjemnih skokih v lanski sezoni bi pričakovali, da bo letos ogrožen svetovni rekord Javierja Sotomayorja (245 centimetrov), a so bili atleti letos bolj zadržani. Edini je mejo 240 centimetrov, ki je bila lani presežena kar dvanajstkrat, preskočil Katarec Mutaz Essa Barshim in še on zgolj enkrat.

V skoku ob palici je tudi letos blestel Francoz Renaud Lavillenie, ki je še šestič zapored osvojil skupno zmago v diamantni ligi. Sezono je končal na prepričljivem prvem mestu svetovne lestvice, edini je preskočil šest metrov (605 centimetrov), na svetovnem prvenstvu pa se je moral zadovoljiti z delitvijo brona, kar je bilo zanj razočaranje.

Kolumbijka nepremagljiva, a ne najdaljša

V ženski konkurenci je zmagovalni niz v troskoku nadaljevala Caterine Ibargüen. Kolumbijka ostaja nepremagana že od olimpijskega finala v Londonu. Nanizala je že 30 zaporednih zmag, zanimivo pa je, da letošnje sezone ni končala na vrhu svetovne lestvice. Najdaljši troskok leta je uspel Rusinji Jekaterini Konevi (15,04 metra).

Štiri skakalke v višino so uspele preskočiti mejo dveh metrov, najvišje pa je letos skočila Rusinja Ana Čičerova (203 centimetri). V skoku ob palici je na prvem mestu sezono končala Kubanka Yarisley Silva (491 centimetrov), v skoku v daljino pa Američanka Tianna Bartoletta (714 centimetrov). Obe tekmovalki sta se okitili tudi z zlatom na svetovnem prvenstvu, medtem ko je bila Čičerova bronasta. Zlata v njeni disciplini se je veselila njena rojakinja Marija Kučina, srebrna pa je bila povratnica, Hrvatica Blanka Vlašić.

Ne spreglejte