SiolNET. Sportal Atletika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razgibavanje in raztezanje z miss športa

1

termometer

Pred vsakim tekaškim treningom, še posebej pa pred tekmovanjem, je trebo telo dobro ogreti. Organizem s tem pripravimo na napor, ki sledi. Po teku pa je priporočljivo narediti raztezne vaje.

Ljubljanski maraton je vsako leto na sporedu konec oktobra. Temperature so na dan tekmovanja lahko že precej nizke, zato je ključnega pomena, da se pred tekom dobro ogrejemo. Za ogrevanje si je priporočljivo vzeti vsaj 30 min časa, zajema pa naj lahek tek ter nekaj razmigovalnih in razteznih vaj. Nekaj osnovnih vam s komentarjem dolgoletnega tekaškega trenerja Lojzeta Pungerčič ter ob pomoči aktualne miss športa Ajde Sitar predstavljamo v spodnjem videu:

Pri ogrevalnem teku ne pretiravajte in moči raje prihranite za tekmo. Kakšna kaplica znoja pa je vseeno dobrodošla. Tudi pri izvajanju vaj bodite previdni, da do poškodb ne pride že pred samim tekmovanjem. Če ste se dobro ogreli, se lahko samozavestno postavite na štartno črto 14. Ljubljanskega maratona ...

Po teku raztegnite utrujene mišice

Pomemben del tekaškega treninga je tudi raztezanje, s katerim želimo podaljšati in okrepiti strukture, kot so mišice in kite, ter s tem povečati gibljivost. Z raztezanjem prav tako preprečimo ali zmanjšamo možnost nastanka poškodb, zmanjšamo mišični tonus ter pomagamo doseči željeno sproščenost. Izboljša se krvni obtok, zato bomo hitreje okrevali po utrujenosti ter se zmožni pripraviti na naslednji napor. Nekaj osnovnih razteznih vaj si lahko ogledate v spodnjem videu:

Z raztezanjem ne pretiravajte. Mišico raztegnite do praga bolečine, nato pa v nebolečem položaju vztrajajte vsaj 15 sekund. Vaje redno opravljajte po vsakem treningu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin