Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
23.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martina Ratej Zürich

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 23.25

6 let, 7 mesecev

Ratejevi in Šutejevi se je v finalu pridružila še Djordjevičeva

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan evropskega atletskega prvenstva je bil za slovensko reprezentanco uspešen. V finale so se uvrstile Martina Ratej, Tina Šutej in Nina Djordjevič. Podelili prva kompleta medalj.

Martina Ratej je brez težav opravila s kvalifikacijami in se že po prvem metu uvrstila v četrtkov finale. Njeno kopje je poletelo 61,87 metra, kar je bil najdaljši met kvalifikacij. Norma za finale je znašala 57,50 metra. Presenetljivo je izpadla Ukrajinka Hanna Hacko-Fedusova, ki je ima drugi najboljši izid v Evropi (67,13 m). Tako se je Ratejeva znebila resne konkurentke za najvišja mesta.

Na slovitem štadionu Letzigrund si je finale v skoku ob palici priborila tudi Tina Šutej. Za neposredno uvrstitev v finale naj bi bilo potrebno preskočiti 450 centimetrov, a je le 13 tekmovalk preskočilo 445 centimetrov, tako da so na tej višini končali kvalifikacije. Šutejeva je 415 cm preskočila v prvem poskusu, nato pa je bila na 425, 435 in 445 cm uspešna v drugo.

Sonja Roman je v prvi kvalifikacijski skupini teka na 1500 metrov s časom 4:16,38 zasedla osmo mesto, skupno pa je imela 19. čas. V finale je napredovalo 12 najhitrejših tekačic. Romanova še ni končala z nastopi v Zürichu, saj jo čaka še obračun na 5000 metrov.

Tomićeva srečno v polfinale, tam pa je bila zadnja

Marini Tomič kvalicikacijski tek na 100 metrov z ovirami ni najbolje uspel. V tretji skupini je bila s časom 13,12 šele peta, na koncu pa je imela kar nekaj sreče, saj so o zadnji polfinalistki, ki je napredovala po času, odločale tisočinke. Tri atletinje iz različnih skupin so imele enak čas (13,12), napredovali pa sta Tomičeva in poljska atletinja.

V večernem polfinalu je nastopilo 17 atletinj, Tomičeva pa je bila s ponesrečenim nastopom in časom 13,32 zadnja. Najboljši čas polfinala je dosegla Britanka Tiffany Porter z odličnim časom 12,63.

Mihalinčevi stotinke obrnile hrbet

V predtekih na 100 metrov sta zelo dobro nastopili Kristina Žumer in Maja Mihalinec, a se jima ni izšlo za napredovanje v polfinale. Nekaj smole je imela predvsem Mihalinčeva, ki je s časom 11,52 popravila osebni rekord, za polfinalom, kar bi bil zanjo izreden uspeh, pa je zaostala zgolj za stotinko sekunde in končala prvenstvo s 25. časom predtekov. Žumrova je tekla 11,85, kar je njen najboljši letošnji rezultat, skupno pa je dosegla 33. rezultat. Čaka jo še nastop v teku na 200 metrov.

Žan Rudolf je tekel v zadnji skupini prvega kroga na 800 m, s časom 1:48,75 pa je bil osmi v skupini, kar je bilo daleč od želenega polfinala. Slovenski rekorder, ki je imel v zadnjem obdobju precej težav z astmo, je prvenstvo končal z 22. časom.

Djordjevičeva s finalom prijetno presenetila

Za tretjo slovensko uvrstitev v finale prvega dne je v večernem delu nekoliko nepričakovano poskrbela Nina Djordjevič v skoku v daljino. V drugem poskusu je poletela 644 centimetrov, kar je manj od finalne norme (665 cm), a je slednjo preskočila le šesterica atletinj, Velenjčanka pa se je v finale prebila z 12. rezultatom.

Podelili so tudi prva kompleta medalj. Nemec David Storl je ubranil naslov iz Helsinkov, dvema zlatima medaljama s svetovnih prvenstev pa je tako dodal še drugo zlato z evropskih prvenstev. Zmago si je zagovotil že v prvem poskusu, ko je kroglo sunil 21,41 metra. Srebro je osvojil Španec Borja Vivas (20,86 m), brona pa nekdanji olimpijski prvak, Poljak Tomasz Majewski (20,83 m). "Z ubranitvijo naslova sem izpolnil cilj, a sem jezen sam nase, saj se po prvem poskusu, ki je k sreči zadoščal za zmago, nisem znal več zbrati," je po tekmi povedal Storl.

V ženskem teku na 10.000 metrov je zlato osvojila Britanka Jo Pavey, ki je ciljno črto prečkala v času 32:22,39. Srebro in bron sta šla v Francijo. Druga je bila Clemence Calvin (32:23,58), tretja pa z osebnim rekordom Laila Traby (32:26,03). "Ne morem verjeti. Vse ta leta sem se trudila za zlato medaljo,zdaj pa sem jo osvojila pri 40 letih. To je čudno. Zdaj se moram pripraviti še za tek na 5000 metrov," je žarela od sreče Paveyjeva, katero je na tekmi prvič "spremljala" tudi 11-mesečna hči.

Ne spreglejte