Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
21.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 21.39

8 let

Ratejeva najboljša tudi v Velenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Martina Ratej, tretja v tej sezoni na svetu, je v Velenju na mednarodnem atletskem mitingu serijo Evropske atletske zveze (EAA), edinem na tej ravni pri nas, zmagala z rekordom stadiona (61,85 m).

Drugo slovensko zmago na močnem mitingu pa je v nekoliko slabši konkurenci skoka v višino dosegel Rožle Prezelj (2,19 m).

Rekord štadiona je z izvrstnim izidom na 3000 m zapreke postavil tudi Etiopijec Robe Gary (8:15,00). V moškem skoku v daljino je prek osmih metrov skočil le Rus Pavel Šalin (8,08). Na 100 m je slavil Jamajčan Michael Frater, svetovni podprvak iz Helsinkov (2005) in član zmagovitih štafet na prejšnjih olimpijskih igrah v Pekingu in lanskem svetovnem prvenstvu v Berlinu (10,19). Slovenski rekorder Matic Osovnikar je bil peti (10,49).

Peto mesto je na 400 m osvojil tudi Sebastijan Jagarinec (46,20), na en štadionski krog pa je bil prvi Kubanec William Collazo (45,19), letošnji svetovni dvoranski podprvak. V teku na 800 m je Čehinja Lucia Klocova tekla pod dvema minutama (1:59,56) in le za malo zgrešila rekord štadiona Jolande Batagelj. S šestim mestom je Anja Puc dosegla osebni rekord (2:03,98).

Četrta sta bila v metu kladiva Brežičanka Barbara Špiler (63,51) in Miran Vodovnik v suvanju krogle (18,95), kjer sta prek 20 m zmogla Hrvat Nedžad Mulabegović (20,02 m) in Estonec Taavi Peetere (20,01). V skoku v daljino je bila najboljša Rusinja Olga Balajeva (6,61 m), peta je bila Nina Kolarič (6,31 m), šesta domačinka Nina Kokot (6,25), šele sedma pa olimpijka in svetovna podprvakinja Rusinja Tatjana Lebedjeva (6,19), ki se vrača po operaciji. Na 200 m je slavila Jamajčanka Anneisha McLaughlin (23,08), peta je bila Sabina Veit (23,80).

"Bila sem na pripravah na Rogli, kjer sem se pripravljala za EP. Vesela sem, ker sem kljub temu ostala na daljavah prek 61 m. Že jutri zjutraj pa bom odpotovala na miting diamantne lige v ameriško mesto Euene," je naporno tekmovalno obdobje napovedala Ratejeva, ki je že v drugi seriji meta kopja izboljšala svoj rekord stadiona (61,52 m) in to daljavo še izboljšala.

"Zelo sem zadovoljen z današnjim nastopom. Tekel sem dobro in tudi v zaključku sem bil uspešen, zato sem dosegel dober čas. Sedaj bom nastopil le še na državnem prvenstvu in se pripravljal za EP," je dejal Jagarinec. Manj zadovoljni so bili Osovnikar, Kolaričeva in Veitova. "Začela sem hitro, v zadnjem delu tekme pa me je 'pobralo'," je dejala Veitova. Dva dneva po izpolnjeni normi za EP je bil zadovoljen Prezelj. "Škoda le, da mi ni uspelo pek 2,23 m. Malo je k temu pripomogla tudi slabša svetloba, saj so reflektorji usmerjeni na tekaško progo in na zelenico," je pojasnil Prezelj.

Šalin je svojo dobro formo v velenjski memorialni disciplini Nejca Lipnika z zmago dokazal že pred dvema tednoma na evropskem ekipnem prvenstvu v Bergnu (superliga). Tokat je imel le tri veljavne skoke, edino daljino mitinga prek osmih metrov pa je dosegel v drugi seriji. Drugi je bil tokrat Čeh Roman Novotny (7,91 m), šele tretji pa Ganec Ignisious Gaisah (7,87 m), nekdanji svetovni dvoranski prvak in svetovni podprvak na prostem leta 2005. Sedmi je bil Boštjan Fridrih iz Slovenske Bistrice (7,28 m).

Madžar Robert Fazekas, ki so mu zaradi dopinga odvzeli zlato odličje z olimpijskih iger v Atenah in je zato dobil dveletno prepoved nastopanja, je zmagal v metu diska (63,59 m). Le 21 cm za njim je zaostal Roland Varga, ki nastopa za Hrvaško (63,38 m), tretji pa je bil Mohammad Samimi iz Irana (62,77 m). Tadej Hribar je bil kot najboljši Slovenec za vso tujo konkurenco osmi (50,78 m).

Na 100 m je v konkurenci do 23 let Čehinja Katerina Čechlova (11,54) krepko ugnala Jamajčanko Carrie Russel (11,63), četrta pa je bila domačinka Maja Mihalinec (11,99), ki študira v ZDA. Na visokih ovirah je bil najhitrejši Američan Jeff Porter (13,61). Ker je bil Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak po koncu svoje športne poti med gledalci, je v metu kladiva za zmago Brazilcu Domingosu Wagnerju zadostovalo celo manj kot 70 m (69,70 m).

Petnajsti mednarodni miting ob dnevu rudarjev je štel tudi za slovensko mednarodno ligo za veliko nagrado Vzajemne in je postregel z najmočnejšo tujo zasedbo na slovenskih atletskih mitingih doslej. Nastopilo je prek 170 atletov in atletinj iz 29 držav, tudi dobitniki odličij na OI in SP. Prizadevni velenjski organizatorji na čelu z Marjanom Hudejem in Martin ter Luko Steinerjem so to zmogli predvsem po zaslugi večmesečnega prostovoljnega dela in izpolnjenih obveznosti v prejšnjih letih, saj je miting stal 100.000 evrov, kar je veliko manj, kot so gledalci na stadionu ob Jezeru in pred televizijskimi zasloni dobili.

"V Velenje se bom prihodnje leto ponovno vrnila. Novembra lani sem imela težko operacijo Ahilove tetive in letos na velikih tekmovanjih ne bom nastopala, izpustila bom tudi EP. Še vedno se lovim med posameznimi skoki in vedno naredim kakšno veliko napako, pa tudi moči nimam še dovolj. Obljubim, da se bom v Velenje vrnila prihodnje leto in z dobrimi nastopi upravičila letošnje povabilo. Nastopila bom zaradi gledalcev in prijaznih ter prizadevnih organizatorjev. Miting je izvrsten, prav tako pa me je začudilo, da je bila tribuna nabito polna," je zaključila Lebedjeva, svetovna atletska zvezda, nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja ter posamična končna zmagovalka zlate lige.

Ne spreglejte