Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
19. 8. 2015,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valerie Adams

Sreda, 19. 8. 2015, 17.09

8 let

Novozelandska orjakinja je edina s štirimi zaporednimi naslovi svetovne prvakinje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valerie Adams je nedvomna kraljica ženskega suvanja krogle. Zmagala je na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih in najbrž bi še na petem, če je ne bi ustavili poškodba ter operacija rame in komolca.

Da se je zapisala atletiki, je poskrbela njena učiteljica v osnovni šoli. Že takrat je bila Valerie Adams, pozneje nekaj časa poročena Vili, največja in najmočnejša v razredu, talenta pa ni bilo težko prepoznati. S 13 leti je začela trenirati atletiko in hitro podirala vse mogoče rekorde.

Leta 2001, ko je bila stara 17 let, je že osvojila prvo medaljo na velikih tekmovanjih, zlato na svetovnem prvenstvu do 17 let. Potem so se medalje vrstile. Leto pozneje je postala tudi mladinska svetovna prvakinja, leta 2003 pa že prvič nastopila na svetovnem prvenstvu v članski konkurenci.

Čeprav je bila še najstnica, je končala na visokem petem mestu. Dve mesti nižje je bila na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah, ko je bila stara komaj 19 let. Leta 2005 je prišla prva medalja na najvišji ravni. Na svetovnem prvenstvu v Helsinkih je bila tretja in se že močno približala meji 20 metrov (19,62 metra). Pozneje je bila zaradi dopinškega prekrška zmagovalka diskvalificirana, tako da je Novozelandka prejela srebro.

Štirikrat zapored ni uspelo zmagati nobeni atletinji

Leta 2006 je prvič presegla magično mejo, kar 20,20 metra daleč je krogla poletela na mitingu v domačem Christchurchu in jasno je bilo, da bo kmalu začela zmagovati na največjih tekmovanjih. To se je tudi zgodilo. Sledil je neverjeten niz. Od leta 2007 je zmagala na prav vseh velikih tekmovanjih na prostem, na katerih je nastopila. In ni jih bilo malo. Kar štirikrat zapored je bila zlata na svetovnih prvenstvih, kar ni uspelo nobeni drugi atletinji v zgodovini. Najprej v Osaki leta 2007, potem v Berlinu leta 2009, dve leti pozneje še v Daeguju in nazadnje v Moskvi pred dvema letoma.

Tudi na olimpijskih igrah je bila nepremagljiva dvakrat zapored. Brez konkurence je bila tako v Pekingu kot tudi v Londonu. Edini "spodrsljaj" se ji je zgodil na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Dohi, ko je bila "le" srebrna. A ob dveh naslovih, ki jih še ima s teh tekmovanj – iz leta 2008 v Valencii in leta 2012 v Carigradu –, se je hitro potolažila.

Letos je po 56 zaporednih zmagah vendarle doživela poraz

Najboljša atletinja sezone 2014 se je letos na tekmovališča vrnila po lanski operaciji komolca in rame, njena pripravljenost pa še ni na ravni, da bi se na svetovnem prvenstvu bojevala za zlato, zato je nastop v Pekingu odpovedala.

Adamsova je letos prvič po operaciji nastopila na mitingu diamantne lige v Parizu in doživela prvi poraz po letu 2010, s tem pa se je končal tudi njen zmagovalni niz. Pred tem je zmagala 56-krat zapored.

Ne spreglejte