Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
7. 10. 2017,
17.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

gorski tek Rok Puhar Andrea Mayr Tek na Šmarno goro Šmarna gora

Sobota, 7. 10. 2017, 17.25

6 let, 6 mesecev

38. Tek na Šmarno goro

Norveško presenečenje na Šmarni gori, Avstrijka podrla rekord proge #foto #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
38. Tek na Šmarno goro 2017 | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Vrhunska avstrijska gorska tekačica Andrea Mayr je že šestič zmagala na teku na Šmarno goro, tokrat je za 24 sekund popravila tudi ženski rekord proge. Nekoliko presenetljiv zmagovalec v moški kategoriji je Norvežan Johan Bugge. Najboljši Slovenec je bil Miran Cvet na sedmem mestu, pri dekletih pa Barbara Trunkelj na šestem.

Organizatorji teka na najbolj priljubljeno izletno točko v slovenski prestolnici so se še enkrat izkazali in pripravili vrhunsko tekaško prireditev. Sodelovalo je tudi vreme, ki je tekačem zagotovilo skoraj idealne pogoje za bitko s strmino in vse bolj nevarnim spustom z Grmade. Temperature so bile tekačem prijazne, jutranja megla pa se je kmalu razkadila in v cilju je tudi najhitrejše pričakalo sonce.


Kmalu po štartu #video:



Norvežan pripravil manjše presenečenje

Johan Bugge je šele dan pred tekmo poklical organizatorje in vprašal, če se lahko udeleži tekme, ki je bila hkrati zadnja tekma svetovnega pokala v gorskih tekih in je kot vsako leto privabila številne odlične tekače iz tujine. Odgovor je bil seveda pritrdilen, zato se je usedel na letalo in zvečer priletel v Ljubljano.

Zmagovalec letošnjega teka Johan Bugge ob prihodu v cilj. | Foto: Peter Kastelic Zmagovalec letošnjega teka Johan Bugge ob prihodu v cilj. Foto: Peter Kastelic

Naslednje jutro se je odločno pognal na zahtevno 10-kilometrsko progo s 710 metri vzponov in 350 metri spustov, vodil praktično od štarta do cilja in se nekoliko presenetljivo veselil zmage. Je namreč specialist za teke navkreber, tu pa ga je čakal tudi izjemno zahteven spust z Grmade.

Spusti mu ne ležijo, a je s šmarnogorskim opravil odlično. | Foto: Peter Kastelic Spusti mu ne ležijo, a je s šmarnogorskim opravil odlično. Foto: Peter Kastelic "Zame to ni bilo presenečenje. Morda glede na konfiguracijo proge že, a sem v preteklosti že dokazal, da spadam v evropski vrh. Leta 2015 sem zmagal na evropskem prvenstvu na Madeiri, letos sem bil pri vas v Sloveniji šesti. Pogoji so bili dobri, zmage pa sem zelo vesel, saj je bila konkurenca odlična. Tudi prihodnje leto bo moj cilj čim boljši nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu," je po zmagi dejal Norvežan, ki je slavil s časom 42:27.

Drugo mesto je pri pripadlo Italijanu Cesareju Maestriju, ki je za zmagovalcem zaostal dobro minuto, tretji pa je bil Eritrejec Abraham Filimon s časom 43:34. Njegov rojak Petro Mamu, ki je zmagal lani, tokrat ni nastopil, saj prestaja kazen zaradi dopinškega prekrška.

Zimzeleni Cvet v izjemni konkurenci do sedmega mesta

Miran Cvet se še ne misli ustaviti. | Foto: Peter Kastelic Miran Cvet se še ne misli ustaviti. Foto: Peter Kastelic Najboljši Slovenec v izjemni mednarodni konkurenci je bil 49-letni Miran Cvet, ki je za zmagovalcem zaostal dobri dve minuti (44:53).

"Začel sem bolj rezervirano, do vrha Grmade ujel prvo šesterico, ki mi je na spustu, kjer sem bil nekoliko bolj previden, ušla, tako da sem do cilja tekel na sedmem mestu, s katerim sem zelo zadovoljen. Izpolnim sem vse svoje cilje letošnje sezone in upam, da bo podobno tudi prihodnje leto," je dejal Cvet, ki je kljub svojim letom trenutno najboljši slovenski gorski tekač. Gašper Bregar je osvojil 12., Timotej Bečan pa 17. mesto.

Najboljši slovenski maratonec videl, da gorski tek ni šala

Z udeležbo je vse nekoliko presenetil Rok Puhar, trenutno najboljši slovenski maratonec, ki je letos izpolnil normo za svetovno prvenstvo in v britanski prestolnici tudi nastopil. Kmalu po štartu je ugotovil, da je konkurenca izjemno močna in ji bo težko pariral.

Rok Puhar je odkrito priznal, da tokrat ni bil konkurenčen najboljšim. | Foto: Peter Kastelic Rok Puhar je odkrito priznal, da tokrat ni bil konkurenčen najboljšim. Foto: Peter Kastelic
"Odločil sem se, da bi naredil en dober trening. Mislil sem, da bom lahko držal vodilne, a sem se hudo zmotil. Kmalu sem videl, da ne bo šlo, proga je pretežka. Poleg tega so se mi zaradi vlage na spustu rosila očala in nisem nič videl. V preteklosti sem že bil na gorskih tekih, a na precej lažjih," je premoč konkurentom odkrito priznal Puhar, ki je končal na 46. mestu s časom 56:17.

"Očitno bom kar ostal na ravnini, gorske teke bolje, da črtam s seznama želja," je v šali še dejal tekač iz Šenčurja, ki bo na ljubljanskem maratonu glavni favorit za zmago na polmaratonski razdalji.

Šesta zmaga na Šmarni gori in nov rekord proge

Večkratna svetovna prvakinja Andrea Mayr je še šestič slavila na Šmarni gori, tokrat pa je s časom 47:40 postavila tudi rekord proge. Lani ji je ta spolzel iz nog, tudi zaradi padca, ob katerem se je kar pošteno potolkla. Tokrat je v cilj pritekla v enem kosu, bila pa je tudi precej bolj vesela kot ob zadnjem obisku Slovenije, saj je bila po julijskem nastopu na evropskem prvenstvu v Kamniku razočarana.

Andrea Mayr je lasten rekord izboljšala še za 24 sekund. | Foto: Peter Kastelic Andrea Mayr je lasten rekord izboljšala še za 24 sekund. Foto: Peter Kastelic

"Forma se je po evropskem prvenstvu precej izboljšala in vedela sem, da sem odlično pripravljena, a tudi, ko sem postavila prejšnji rekord, sem bila. Sem tudi vsako leto starejša, prihodnji teden bom praznovala 38. rojstni dan, zato sem izredno zadovoljna, da pri teh letih še vedno rušim rekord. Najbolj zahteven je bil spet spust, ki je bil zelo spolzek in ves čas sem si govorila, da ne smem pasti. Trikrat je bilo na meji, ampak sem ostala na nogah," nam je zaupala avstrijska šampionka, ki je s Šmarne gore odšla bogatejša za tisoč evrov.

Tri Slovenke med deseterico

Barbara Trunkelj v cilju sprva sploh ni vedela, da je bila najhitrejša Slovenka. | Foto: Peter Kastelic Barbara Trunkelj v cilju sprva sploh ni vedela, da je bila najhitrejša Slovenka. Foto: Peter Kastelic Tri slovenske tekačice so se prebile med najboljših deset, s šestim mestom pa je bila najuspešnejša Barbara Trunkelj, novinka na gorskotekaški sceni.

"Presenečena sem, da sem bila najhitrejša Slovenka, saj sem prvič tekla na Šmarno goro, pred tekmo pa se tudi nisem obremenjevala z uvrstitvijo. Sama tečem trail teke, ki niso tako tekmovalne narave, ampak je v ospredju druženje. Proga mi je bila sicer všeč, a je bilo kar naporno. Tek navkreber mi odgovarja, na spustih pa sem bila bolj previdna," je dejala Trunkljeva, ki bo zdaj razmislila, če se bo bolj redno udeleževala gorskih tekov, saj bi se brez večjih težav lahko redno uvrščala v slovensko reprezentanco, v kateri do zdaj še ni bila. Jasmina Jelovšek je bila deveta, deseterico pa je ujela še Nuša Mali.


Fotogalerija:

Fotogalerija
1 / 63

Rezultati:

Moški, absolutno:
1. Johan Bugge (Nor) 42:27
2. Cesare Maestri (Ita) 43:20
3. Abraham Filimon (Eri) 43:34
4. Jan Janu (Češ) 43:36
5. Bernard Dematteis (Ita) 44:21
6. Alex Baldaccini (Ita) 44:36
7. Miran Cvet (Slo) 44:53
8. Martin Dematteis (Ita) 45:13
9. Alberto Vender (Ita) 45:52
10. Ross Gollan (Ško) 45:54

12. Gašper Bregar (Slo) 46:09
17. Timotej Bečan (Slo) 47:27
23. Bashir Rezai (Slo) 48:38
24. Luka Kramarič (Slo) 48:49

...

Ženske, absolutno:
1. Andrea Mayr (Avt) 47:40 – rekord proge
2. Kyte Karoline Holsen (Nor) 49:37
3. Pavla Shorna Matyasova (Češ) 51:56
4. Alice Gaggi (Ita) 52:57
5. Bronwen Jenkonson (Wal) 53:48
6. Barbara Trunkelj (Slo) 54:19

9. Jasmina Jelovšek (Slo) 57:58
10. Nuša Mali (Slo) 58:57
11. Mojca Koligar (Slo) 59:01
12. Tina Kozjek (Slo) 59:50
Ne spreglejte