Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2020,
21.22

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

2

Natisni članek

Armand Duplantis

Sobota, 8. 2. 2020, 21.22

4 leta, 2 meseca

Armand Duplantis je preskočil 617 centimetrov

Neverjeten skok mladega Šveda, ki je postavil svetovni rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

2

Armand Duplantis | Armand Duplantis je na začetku leta 2020 šokiral s fantastično formo in zdaj postal nov svetovni rekorder. | Foto Reuters

Armand Duplantis je na začetku leta 2020 šokiral s fantastično formo in zdaj postal nov svetovni rekorder.

Foto: Reuters

Potem ko je bil povsem blizu skoka prek 617 centimetrov že pred nekaj dnevi na dvoranskem mitingu v Düsseldorfu, je komaj 20-letni Šved Armand Duplantis danes na Poljskem to višino preskočil in poskrbel za absolutni svetovni rekord v skoku s palico.

Armand Duplantis
Sportal Mladi Šved navdušil v Nemčiji in skoraj popravil svetovni rekord

V šele drugem nastopu v letošnjem letu je Armand Duplantis navdušil in pokazal, da je atletika dobila novo zvezdniško ime. Komaj 20-letni Šved je na mitingu v Torunu v drugem poizkusu preskočil 617 centimetrov in poskrbel za svetovni rekord v skoku s palico. Ta je bil pred tem v lasti Francoza Renauda Lavillenieja, ki je pred šestimi leti v Donecku v Ukrajini preskočil 616 centimetrov.

Prvak z zadnjega evropskega prvenstva, ki se lahko pohvali tudi s srebrno medaljo na lanskem svetovnem prvenstvu v Dohi, je navdušil že pred dnevi v Nemčiji, kjer je na višini 617 centimetrov že šel čez letvico, a jo potem podrl z roko, je tako postal absolutni rekorder te discipline, v kateri je pred desetletji navduševal legendarni Ukrajinec Sergej Bubka. Ta je sicer še vedno lastnik najboljšega rezultata na prostem (614 centimetrov), a pri krovni svetovni atletski organizaciji rekorde v skoku s palico zadnjih nekaj let upoštevajo tako dosežke v dvorani kot na prostem.

Duplantis je na prostem sicer najvišje skočil leta 2018, ko je preskočil 605 centimetrov, a ni dvoma, da lahko od njega že poleti pričakujemo, da bo ta mejnik pošteno premaknil.

"O tem rekordu sem sanjal, odkar sem bil star tri leta. Pred mano je veliko, zelo pomembno leto. Začel sem ga na najlepši možen način," je po rekordu povedal v ZDA rojeni Šved, ki se je s skokom s palico začel ukvarjati, ko je bil star vsega štiri leta.

Takole je Armand Duplantis preskočil 617 centimetrov:

Na mitingu v Torunu sta sicer nastopila tudi dva slovenska atleta. Maja Mihalinec je bila druga v teku na 60 metrov, Žan Rudolf pa je bil zadolžen za narekovanje ritma v teku na 1500 metrov.

Maja Mihalinec
Sportal Odličen nastop Slovenke na mitingu, ki je danes v središču svetovne pozornosti

 

 

 

Ne spreglejte