SiolNET. Sportal Atletika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lovec na rekorde, ki je zmagal na šestih zaporednih prvenstvih

4

termometer

Ukrajinec je najuspešnejši atlet posamičnih disciplin svetovnih prvenstev. Zmagal je na vseh šestih svetovnih prvenstvih, na katerih je nastopil: od leta 1983 v Helsinkih, do leta 1997 v Atenah.

V prvem nastopu na velikih tekmovanjih, svetovnem prvenstvu na Finskem, je Sergej Bubka pri vsega osemnajstih letih presenetil svetovno konkurenco in z dosežkom 560 centimetrov stopil na prestol. Na naslednjih prvenstvih je bila serija "letečega" Ukrajinca ob prvih mestih sledeča - Rim 585 cm, Tokio 595 cm, Stuttgart 600 cm, Göteborg 592 cm in nazadnje v grški prestolnici še skok prek 601 centimetra. Tri naslove je osvojil za Sovjetsko zvezo, tri pa za novonastalo državo Ukrajino.

Na olimpijskih igrah ni bil tako uspešen. V štirih nastopih - udeležil se je olimpijskih iger v Seulu, Barceloni, Atlanti in Sydneyju - je bil zlat ''le'' v Koreji (590 cm).

S skokom ob palici se je začel ukvarjati leta 1978 pri osmih letih, pri petnajstih pa se je s trenerjem Vitalijem Petrom, s katerim je posegel v "višave", preselil v Donjeck, kjer se je začela njegova pot med legende.

Za svoj najvišji skok kariere na prostem je prejel tudi ferrarija

V času aktivne športne poti je postavil kar 35 svetovnih rekordov (osemnajstkrat v dvorani in sedemnajstkrat na prostem) in je prvi atlet, ki je ob palici preskočil mejo šestih metrov.

Do zaključka športne poti je ponovil še 40 skokov čez šest metrov. Še vedno veljaven najboljši dosežek na prostem vseh časov je legendarnemu Ukrajincu uspel 31. julija leta 1994 v Sestrieru, ko je preskočil kar 614 centimetrov. Njegov dosežek v dvorani je še za centimeter boljši (615 cm), a Bubka ni več absolutni rekorder, saj je leta 2014 Francoz Renaud Lavillenie pred njegovimi očmi poletel prek 616 centimetrov. Bubka je bil prvi, ki mu je za ta dosežek čestital.

Po koncu športne poti leta 2001 je ustanovil lasten klub, prav tako pa že nekaj let uspešno prireja mednarodni miting v Donjecku. Po končani karieri je tudi trikrat obiskal Slovenijo, nazadnje letos v sklopu svoje kampanije za predsednika Mednarodne atletske zveze IAAF. Glasovanje je potekalo pred dnevi, Bubka pa je bil poražen. Novi predsednik je postal Britanec Sebastian Coe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin