Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2020,
10.39

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

1

Natisni članek

Koronavirus maraton Tokio

Nedelja, 1. 3. 2020, 10.39

4 leta, 1 mesec

Namesto za 38 tisoč tekačev priložnost le za peščico

Koronavirus postavil na glavo (tudi) tokijski maraton #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

1

tokijski maraton tokio | Na tokijskem maratonu so zaradi preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, letos lahko nastopili zgolj elitni tekači in udeleženci na invalidskih vozičkih. Namesto 38 tisoč tekačev se jih je maratona udeležilo zgolj 200. Na fotografiji je primerjava med letošnjo (na levi) in lansko (na desni) udeležbo. | Foto Reuters

Na tokijskem maratonu so zaradi preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, letos lahko nastopili zgolj elitni tekači in udeleženci na invalidskih vozičkih. Namesto 38 tisoč tekačev se jih je maratona udeležilo zgolj 200. Na fotografiji je primerjava med letošnjo (na levi) in lansko (na desni) udeležbo.

Foto: Reuters

Danes so v glavnem mestu Japonske v okrnjeni obliki izpeljali 13. izvedbo tokijskega maratona, ki je bil zaradi preventivnih ukrepov, namenjenih zajezitvi širitve okužb s koronavirusom, namenjen samo peščici tekačev. Na 42-kilometrski razdalji so namreč lahko nastopili zgolj povabljeni tekači. Namesto množice več kot 38 tisoč tekačev jih je sodelovalo zgolj 200. S progo je najhitreje opravil lanski zmagovalec Etiopijec Birhanu Legese (2:04:15), v ženski konkurenci pa je z odličnim časom slavila Kenijka z izraelskim potnim listom Lonah Chemtai Salpeter (2:17:45).

tokijski maraton tokio | Foto: Reuters Foto: Reuters

Namesto tekaškega praznika, na katerem bi moralo nastopiti 38 tisoč tekačev, ki bi jih ob progi spremljalo na tisoče navijačev in več kot 10 tisoč prostovoljcev, je tokijski maraton minil v precej manj evforičnem ozračju.

Organizatorji so v želji po zajezitvi širjenja koronavirusa namreč prepovedali masovno udeležbo, kar je maraton prikrajšalo za nekaj čarobnosti.

Na tekaški prireditvi so tako nastopili zgolj elitni tekači in tekmovalci na invalidskih vozičkih. Namesto 38 tisoč tekačev jih je priložnost dobilo zgolj 200.

tokijski maraton tokio | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tokijski maraton sodi v skupino šestih največjih maratonov na svetu, ki tvorijo prestižni šesterček Abbott World Marathon Majors (WMM), in je med zelo želenimi maratonskimi skalpi.

Nanj se je letos prijavilo več kot 300 tisoč ljubiteljev maratonskega teka. Po žrebu in uvrstitvi po časih jih je sprva priložnost za nastop dobilo 38 tisoč, nazadnje pa, kot rečeno, zgolj 200.

V okvir WMM sodi šest največjih maratonov na svetu. Gre za maratone v New Yorku, Bostonu, Chicagu, Londonu, Berlinu in Tokiu. Projekt je nastal leta 2006, kot zadnji se mu je leta 2013 pridružil tokijski maraton. 

tokijski maraton tokio | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

tokijski maraton tokio | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tudi število navijačev ob progi je bilo zdesetkano. Večina med njimi je nosila zaščitne maske.

Organizatorji so sicer javnost zaprosili, naj tekačev ne spodbujajo ob progi, ampak naj dogajanje raje spremljajo prek radijskega in televizijskega prenosa.

S progo je najhitreje opravil lanski zmagovalec, Etiopijec Birhanu Legese (2:04:15), drugi je bil Bashir Abdi iz Belgije (2:04:49), tretji pa Etiopijec Sisay Lemma (2:04:51), leta 2018 zmagovalec ljubljanskega maratona in s časom 2:04:58 rekorder ljubljanske proge.

Z 42 kilometri in 195 metri je najhitreje opravil Etiopijec Birhanu Legese (2:04:15). | Foto: Getty Images Z 42 kilometri in 195 metri je najhitreje opravil Etiopijec Birhanu Legese (2:04:15). Foto: Getty Images

V ženski konkurenci je slavila Lonah Chemtai Salpeter (2:17:45), Kenijka, ki od leta 2016 nastopa za Izrael. Z izjemnim časom je na lestvici ženskih rekordov vseh časov z 29. mesta napredovala na šesto.

Drugo mesto je osvojila Etiopijka Birhane Dibaba (2:18:35), tretje pa njena rojakinja Sutume Asefa Kebede (2:20:30).

Kar devet tekačev je maraton preteklo v manj kot dveh urah in sedmih minutah, še dodatnih 17 pa jih je teklo pod časom 2:08:00.

Med domačini je bil najhitrejši Suguru Osako. S časom 2:05:29 je postavil tudi nov državni rekord.

V ženski konkurenci je slavila Kenijka Lonah Chemtai Salpeter (2:17:45). | Foto: Getty Images V ženski konkurenci je slavila Kenijka Lonah Chemtai Salpeter (2:17:45). Foto: Getty Images

Preberite še:

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus že v Trstu, Vidmu, Gorici, v Sloveniji še brez potrjene okužbe
Luka Mezgec
Sportal Pogačar in Mezgec zaradi koronavirusa ujeta v hotelu
Ne spreglejte