Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
8. 8. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2014, 18.34

8 let

"Kariere ne želim končati brez evropske medalje"

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Doma ima dve olimpijski medalji in tri s svetovnih prvenstev, manjka pa mu odličje z evropskega prvenstva. Prepričan je, da bo imel v Zürichu lepo priložnost.

Govorimo seveda o najuspešnejšemu slovenskemu atletu Primožu Kozmusu, ki se v družbi treh fantov in 11 deklet te dni odpravlja na evropsko prvenstvo v Zürich.

Še pred dobrim mesecem dni, ko je razočaral na domačem mitingu v Velenju, marsikdo Brežičanu ni pripisoval dosti možnosti za napad na medaljo, po državnem prvenstvu v Celju pretekli konec tedna pa so se stvari postavile na svoje mesto. Kozmus je trikrat presegel mejo 77 metrov in obudil svoje načrte o osvojitvi medalje na EP.

"Ta napredek je predvsem posledica cikla, v katerem sem se nahajal. V Velenju sem res slabo metal, na državnem prvenstvu v Celju solidno. Pripravljenost je zadovoljiva, sposoben sem za mete prek 79 metrov pod pogojem, da bodo tehnično dobro izvedeni. To je moja naloga v Zürichu in verjamem, da mi bo uspelo, pričakujem pa, da bo to tudi dovolj za medaljo," pravi Kozmus, čigar najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih je šesto mesto iz Göteborga leta 2006. Tekmo je sprva sicer končal na sedmem mestu, a je po naknadni diskvalifikaciji Ivana Tihona pridobil eno mesto.

"Ne vem, kaj bo čez dve leti"

Doma ima zlato in srebrno olimpijsko medaljo ter cel komplet medalj s svetovnih prvenstev, manjka pa mu odličje z evropskega prvenstva. "Zagotovo si želim tudi manjkajoče odličje. Kariere ne želim končati brez evropske medalje. To bo priložnost, ki jo moram izkoristiti, saj ne vem, kaj bo čez dve leti. Grem po medaljo, to je moj cilj, bo pa trd boj, tega se zavedam in hkrati veselim," dodaja in priznava, da se spogleduje predvsem z bronom, saj Madžar Krisztian Pars in Poljak Pawel Fajdek letos blestita: "Onadva sta za razred spredaj. Če bo tisti tekmovalni dan brez posebnosti, verjamem, da se bosta udarila za zmago, kar nekaj pa nas je, ki bomo merili na bron, in tu vidim svojo priložnost."

Po dolgem času ni prvi favorit reprezentance

Primož Kozmus je zagotovo prvo ime slovenske reprezentance, ki odhaja v Švico, po dolgem času pa ni prvi favorit za medaljo med slovenskimi tekmovalci, saj ta vloga pripada Martini Ratej. To ga ne moti. "Moram priznati, da sem imel v sklepnem delu priprav zaradi tega precej miru, medtem ko je imela Martina, kolikor sem spremljal medije, precej 'akcije'. Seveda upam, da bo tudi njej uspelo," je ob koncu pogovora lepe besede namenil slovenski rekorderki v metu kopja.

Ne spreglejte