Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
15. 11. 2016,
12.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Boštjan Buč Thomas Dekker doping atletika kolesarstvo

Torek, 15. 11. 2016, 12.51

6 let, 6 mesecev

Boštjan Buč se je spet znašel v dopinški aferi

Je slovenski rekorder Boštjan Buč nizozemskim kolesarjem dobavljal doping?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Boštjan Buč doping kolaž

Slovenski rekorder v teku na 3.000 metrov z zaprekami Boštjan Buč se je znašel v nezavidljivem položaju, hude obtožbe na njegov račun prihajajo z Nizozemske. Kolesar Thomas Dekker ga je namreč v svoji biografiji obtožil oskrbovanja z dopingom.

Pred dnevi je izšla avtobiografija nekdanjega nizozemskega kolesarja Thomasa Dekkerja z naslovom Thomas Decker, meij gevecht (moj boj), ki jo je napisal novinar Thijs Zonneveld.

Kolesar, ki še leta 2013 o dopingu ni želel pisniti niti besedice, v svojem delu razkriva vse podrobnosti o prepovedanih sredstvih, o dogajanju na dirki po Franciji leta 2007, kjer sta dopinška pravila kršila skupaj s kolegom iz ekipe Rabobank Michaelom Boogerdom, ter o prostitutkah, ki sta si jih privoščila.

Sicer je v preteklosti na knjižne police že prišlo nekaj podobnih kolesarskih izpovedi, najnovejša pa prah dviguje tudi v Sloveniji, saj je Dekker v svojem delu oskrbovanja z dopingom obtožil slovenskega atleta Boštjana Buča.

Buč naj bi kolesarjema dobavljal dinepo

Dekker je dejal tudi, da je v ekipi Rabobank "doping način dela". | Foto: Reuters Dekker je dejal tudi, da je v ekipi Rabobank "doping način dela". Foto: Reuters Buč naj bi njemu in Boogerdu dobavljal dinepo, obliko eritropoetina, poroča kolesarski portal cyclingnews. To naj bi se dogajalo med dirko po Franciji leta 2007, ko sta si omenjena kolesarja delila sobo. Dekker je takrat na sloviti dirki nastopil prvič, Boogerd pa zadnjič. Med dirko sta si ga vbrizgala osemkrat, hkrati pa naj bi si vbrizgavala še kortizon.

"Kortizon sva uporabljala vsak dan. Imeli smo medicinski certifikat. Niti ne vem, za kaj ga uporabljajo. S kortizonom lahko greš med dirkami dlje. Pa še lep in suh sem, imam 68 kilogramov pri 188 centimetrih. Še nikoli nisem bil tako suh," po poročanju portala cyclingnews piše v knjigi.

Boštjan Buč se na naše klice za zdaj ni odzval, direktor slovenske protidopinške agencije Sloado Jani Dvoršak pa bo primer komentiral, ko se bo z njim bolj podrobno seznanil.

Slovenski atlet z Nizozemsko povezan prek svojega trenerja

Buč se ni prvič znašel v dopinški aferi. | Foto: Vid Ponikvar Buč se ni prvič znašel v dopinški aferi. Foto: Vid Ponikvar Buč, ki je v svoji karieri nastopil na dvoje olimpijskih igrah, je bil z Nizozemsko povezan tudi prek svojega tekaškega prijatelja Simona Vroemna, ta je bil med letoma 2008 in 2010 tudi njegov trener. Odlični Nizozemec je leta 2008 padel na dopinškem testu, a so ga pozneje oprali krivde.

Enoletno prepoved nastopanja pa je leta 2012 zaradi izogibanja dopinškemu testu prejel tudi Buč. Dvakrat ga ni bilo na navedeni lokaciji, tretjič pa svoje lokacije sploh naj ne bi navedel. Slovenski rekorder s časom 8:16,96 je takrat tudi končal aktivno športno pot.

Tudi Dekker, ki je svojo reprezentanco zastopal na olimpijskih igrah v Atenah, je kariero že končal. Med kariero je bil zaradi dopinga suspendiran med 1. julijem 2009 in 30. junijem 2011. Že takrat je priznal jemanje EPA.

 

Ne spreglejte