Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
29. 10. 2013,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 10. 2013, 20.02

8 let

Izjemna zmaga slovenske štafete na gorskem teku v Italiji

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska štafeta v postavi Mitja Kosovelj, Gašper Bregar in Peter Oblak je zmagala na tradicionalnem 56. štafetnem gorskem teku v italijanskem Morbegnu.

Tako kot je Tek na Šmarno goro s finalom svetovnega pokala zadnja tekma v uradnem koledarju mednarodne zveze za gorske teke, je tekma v Morbegnu že desetletja neformalni konec sezone gorskih tekov v Evropi. Zanimivega štafetnega teka se vsako leto udeleži od 120 do 150 tričlanskih moških štafet iz 10 in več držav. Na dolžini 7,25 kilometra morajo tekači premagati najprej 435 višinskih metrov vzpona in nato mestoma tehnično zahtevnega spusta. Ker je tradicionalni termin tekme zadnja nedelja v oktobru, pogoje velikokrat oteži še mokra podlaga z obiljem kostanjevega listja na progi.

Slovenska štafeta je šele tretja tuja štafeta, ki je zmagala na tem teku. Leta 2005 so slavili Angleži, leta 2010 pa Francozi. "Štartal sem v prvi predaji. Štart je bil zelo hiter in po dobrega pol kilometra smo se odcepili Luca Cagnati, Rob Simpson in jaz. Na polovici vzpona sem okrepil tempo, tako da sva z Italijanom ostala sama. Tik pred vrhom vzpona se je odlepil in si do cilja pridobil 12 sekund prednosti. Predvsem spust je bil izredno spolzek, tako da je bil vsak korak na meji zdrsa," je dejal najuspešnejši slovenski gorski tekač Mitja Kosovelj, ki je letos že drugič postal svetovni prvak v gorskem maratonu.

"Ko sem zagledal Mitja, mi je adrenalin narasel, še posebej ker sem videl, da italijanska ekipa vodi za vsega nekaj sekund. Zavedel sem se, da forma na koncu sezone ni več tista prava, ampak mogoče lahko še vedno nadoknadim nekaj sekund in prehitim tekača pred menoj. Res sem ga začel loviti in v srednjem delu vzpona sem ga tudi dohitel. Vse od najvišje točke proge, kjer se proga prevesi, sva se izmenjavala v vodstvu, imela vsak svoje krize. V prvih metrih spusta mi je Italijan malenkost pobegnil, a zavedal sem se svoje prednosti na tehnično zahtevnem spolzkem spodnjem večjem delu spusta. Na polovici spusta sem ga dohitel, prehitel in nato vzdrževal nekaj sekund prednosti vse do cilja," je dejal Gašper Bregar, v zadnji predaji pa je za slovensko ekipo tekel Peter Oblak: "Na progo sem se podal kot prvi z nekajsekundno prednostjo. Moral sem se ubraniti vseh napadov italijanskega tekača, zato sem na razmočeni progi moral pokazati vse svoje znanje in izkušnje za prvo zmago Slovenije na tej progi. S tekom sem zelo zadovoljen."

Poleg naše udarne štafete se je teka udeležila še naša mlada ekipa, ki je v konkurenci 140 ekip zasedla še vedno odlično 14. mesto.

Ne spreglejte