Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
1. 6. 2013,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamantna liga

Sobota, 1. 6. 2013, 22.20

8 let

Farah poražen, Barshim prek 240 cm; skupaj 10 izidov sezone

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drugi tekmovalni dan letošnjega četrtega mitinga diamantne lige v Eugenu so atleti in atletinje postavili kar deset najboljših izidov letošnje sezone na svetu.

Na mitingu Prefontaine Classic je padlo nekaj izjemnih šprinterskih rezultatov, a so imeli tekmovalci preveliko pomoč vetra. Pri moških je v teku na 100 metrov s časom 9,88 (+2,6 m/s) zmago slavil Justin Gatlin, pri dekletih pa olimpijska prvakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce. Jamajčanka je tekla odličnih 10,71 ob rahlo premočnem vetru v hrbet (2,2 m/s), poleg nje pa so se še štiri šprinterke spustile pod mejo 11 sekund. Med njimi ni bilo ameriške zvezdnice Allyson Felix, ki je nekoliko razočarala s sedmim mestom in časom 11,07. Do moškega teka na 200 metrov, kjer je s časom 20,14 zmagal Jamajčan Nickel Ashmeade, se je veter obrnil in pihal v prsi (-0,9 m/s).

Merritt hitrejši od Jamesa, Soi premagal Faraha

Eden vrhuncev je bil moški tek na 400 metrov, kjer sta se pomerila nekdanji in aktualni olimpijski prvak. Tokrat je bil hitrejši prvak iz Pekinga LaShawn Merritt, ki je Kiranija Jamesa z Grenade prehitel za sedem stotink sekunde. Američan je zmagal s časom 44,32. Morda še težje pričakovan je bil obračun tekačev na 5000 metrov. Prvi favorit, dvakratni olimpijski prvak Mo Farah, je doživel poraz. Britanca je v ciljnem finišu ugnal Kenijec Edwin Soi, ki se je s časom 13:04,75 veselil tudi najboljšega izida sezone na svetu. Bernard Lagat je bil peti, olimpijski podprvak v teku na 10.000 m Galen Rupp pa šesti. V zadnji disciplini mitinga, teku na miljo, je do zmage v zadnjih metrih prišel Kenijec Silas Kiplagat, ki je s časom 3:49,48 postavil najboljši izid sezone na svetu.

V teku na 3000 metrov z zaprekami v letošnji sezoni blesti 18-letni Kenijec Conseslus Kipruto. Mladinski svetovni prvak je zmagal z rekordom mitinga 8:03,59, v ciljni ravnini pa se je moral še prerivati z olimpijskim prvakom Ezekielom Kemboijem, ki ga je nešportno zaprl pri prehitevanju po prvi progi, nato pa še ni želel priznati poraza in je verbalno napadel hitrejšega mladeniča. Zaradi nešportnega obnašanja je bil Kemboi naknadno diskvalificiran. V moškem teku čez visoke ovire je lepo presenečenje pripravil Jamajčan Hansle Parchment, ki je zmagal s časom 13,05, kar je najboljši izid sezone na svetu ter hkrati jamajški rekord.

Moški so imeli tudi tri tehnične discipline, v vseh pa so padli letošnji najboljši dosežki na svetu. Katarec Mutaz Essa Barshim je v skoku v višino preletel 240 cm, Francoz Renaud Lavillenie je ob palici preskočil 595 cm, Nemec Robert Harting pa je zmagal v metu diska (69,75).

Razočaranje Sanye Richards-Ross

V ženskem teku na 400 metrov se je porajalo vprašanje, kako hitra bo olimpijska prvakinja Sanya Richards-Ross, ki je nastopila prvič v letošnji sezoni. Američanka je povsem razočarala in končala na zadnjem mestu s časom 53,77. V disciplini, ki ni štela za točkovanje diamante lige, je zmagala Bocvanka Amantle Montsho (50,01). Tudi ženski tek na 1500 metrov ni štel za diamantno liga, a je Hellen Obiri postavila odličen dosežek. S pomočjo podaljšanega finiša je zmagala z rekordom mitinga 3:58,58. Ženski tek na 5000 metrov je pričakovano dobila svetovna rekorderka Tirunesh Dibaba, ki je s časom 14:42,01 postavila tudi najboljši izid sezone na svetu. To je v teku na 400 metrov z ovirami uspelo tudi Čehinji Zuzani Hejnovi (53,70). Veter je pomagal tudi tekmovalkam v troskoku. Z rezultatom 14,93 m je zmagala Kolumbijka Caterine Ibarguen, ki pa ji zaradi pomoči vetra ni bil priznan najboljši izid sezone na svetu. Slednjega je postavila Olga saladuha, ki je z dosežkom 14,85 zasedla drugo mesto.

Ne spreglejte