Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
28. 5. 2015,
15.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

IAAF World Challenge Jan Petrač

Četrtek, 28. 5. 2015, 15.31

6 let, 6 mesecev

Češkega spektakla ne bo pozabil, državni rekord ostaja letošnji motiv (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden izmed najperspektivnejših mladih atletov Jan Petrač je v zvezdniški zasedbi uspešno začel sezono na mitingu v Ostravi, še letos pa bi se rad približal slovenskemu rekordu v teku na 1500 metrov.

Jan Petrač je v torek v močni konkurenci na mitingu IAAF World Challenge v Ostravi nastopil v teku na 1.000 metrov in z novim slovenskim rekordom za mlajše člane 2:21,38 osvojil osmo mesto. Zmagal je aktualni evropski dvoranski prvak v teku na 800 metrov, Poljak Marcin Lewandowski, ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od aktualnega svetovnega prvaka v teku na 1.500 metrov, Kenijca Asbela Kipropa, in njegovega rojaka Timothyja Kituma, ki je v Londonu osvojil olimpijski bron v teku na 800 metrov.

Prvič doživel nekaj tako spektakularnega

Petrač je do zdaj nastopal na manjših evropskih mitingih in večjih tekmah za mlajše kategorije. Njegova paradna disciplina je tek na 1.500 metrov, v kateri je na lanskem svetovnem mladinskem prvenstvu v ameriškem Eugenu osvojil šesto mesto. Miting v elitni zasedbi v Ostravi je bil zanj nekaj povsem novega.

Nov osebni rekord in mlajše članski državni rekord na 1000m in 8. mesto na IAAF World Challenge mitingu v Ostravi s č...

Posted by Jan Petrač on Tuesday, 26 May 2015

"Doživeti nekaj takega je res noro. Vzdušje je bilo vrhunsko, za publiko bi težko rekel, da so gledalci, temveč pravi navijači, ki se derejo ob vsakem nastopu. Ko smo prikorakali na poln štadion s 15 tisoč gledalci, je bilo res nekaj posebnega. Zame pa je bilo nekaj novega tudi dejstvo, da sem bival v istem hotelu kot največji zvezdniki, kot so Usain Bolt, David Rudisha … Škoda le, da je bilo slabo vreme (dež in temperature okrog 10 stopinj, op. a.), kar se je poznalo na rezultatih. Želel sem popraviti članski rekord (2:20,36 – Rafko Marinič, Parma 1992, op. a.), a se ni izšlo. Sem pa s prvo tekmo sezone zelo zadovoljen," je povedal 19-letni Ljubljančan, ki se je čez zimo pripravljal tudi v deželi tekačev na dolge proge, v Keniji.

Glavni cilj evropsko prvenstvo do 23 let

Že konec tedna z ljubljanskim Massom odhaja v Mercin na evropski klubski pokal, kjer bo nastopil v teku na 1.500 in 3.000 metrov, nadaljnji urnik tekmovanj pa bosta z menedžerjem sestavila po vrnitvi iz Turčije.

"Poskušala bova najti kakšno močno tekmo na 1.500 metrov, rad bi izboljšal osebni rekord 3:43,15. Glavni cilj pa bo evropsko prvenstvo za mlajše člane v Talinu 9. julija. Bom med najmlajšimi, a se s tem ne obremenjujem," še pove Petrač, ki bi že letos rad ogrozil tudi članski državni rekord: "Nisem še v letih, ko bi se zadovoljil z minimalnim napredkom. Državni rekord je motiv in že letos bi ga rad izboljšal. Če bi mi to uspelo, bi bila tudi norma za Rio prihodnje leto dosegljiva." Absolutni državni rekord v teku na 1.500 metrov je star že več kot 12 let. Leta 2002 ga je na mitingu v Zagrebu postavil Aleš Tomič, znaša pa 3:39,29.

Ne spreglejte