Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
18.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barbara Špiler

Petek, 12. 7. 2013, 18.14

5 let, 2 meseca

Bronasta Maja z medaljo zadovoljna, s skakanjem pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novogoričanka Maja Bratkič je na 9. evropskem prvenstvu za mlajše člane (do 23 let) v finskem Tampereju v finalu troskoka osvojila bronasto medaljo.

Skočila je 13,52 m in zaostala le za Bolgarko Gabrielo Petrovo (13,91 m) in Darjo Derkach iz Italije (13,56 m).

Slovenska reprezentanca s tem še ni izčrpala možnosti za odličja. Barbara Špiler (Brežice) se je uvrstila v sobotni popoldanski finale. Že v prvi kvalifikacijski seriji je kladivo vrgla 66,48 m in izpolnila kvalifikacijsko normo (64,50 m) ter potem ni več metala. To je bil četrti izid kvalifikacij.

Sara Berčan (Mass Ljubljana) bila z izenačenim osebnim rekordom, 4,05 m, 16. v skoku s palico, Vid Zevnik (Štajerska Maribor) pa je odstopil na 3000 m zapreke. V kvalifikacijah na 200 m je Liona Rebernik (Štajerska) zasedla predzadnje, 19. mesto (24,48).

Bratkičeva je slabo začela finalni nastop, saj je bila po dveh serijah in skokih 12,10 in 12,44 m deseta. Da bi imela na voljo še tri poskuse v zaključnem delu najboljše osmerice, je morala v tretji seriji preskočiti 13,04 m. Novogoričanka pa se je zbrala in si s 13,33 m ne le zagotovila še tri skoke, ampak je napredovala na peto mesto in se povsem približala vodilnima tekmovalkama, Ukrajinki Hani Aleksandrovi in Petrovi, ki sta skočili 13,46 m.

Slovenska predstavnica je v četrti seriji ponovno skočila manj kot 13 m (12,89), pa se znova pobrala in s 13,52 pred zadnjo serijo prišla na drugo mesto za Derkachevo. Z 12,89 m je končala tekmovanje, prehitela pa jo je še Petrova, ki je v zadnji seriji postavila osebni rekord (13,91 m).

"Z medaljo sem res super zadovoljna, s samim skakanjem pa ne preveč. Kar treh od šestih skokov nisem dokončala, vem, da sem bila sposobna skočiti precej dlje. Ampak na teh velikih tekmovanjih štejejo odličja, tako da je ta bron res velik uspeh zame. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, čeprav sem začela precej slabo, tako kot v kvalifikacijah. Trema pač naredi svoje na takih tekmah. V tretjem, odločilnem poskusu sem se zbrala, sestavila kolikor toliko dober skok, ki me je popeljal med osem. Z bronom sem res zadovoljna in mu ne bom gledala v zobe," je povedala Bratkičeva.

Pred Špilerjevo, ki je v mladinskih kategorijah osvojila praktično vse možne zlate medalje, so bile v kvalifikacijah na tem EP le Rusinja Jelizaveta Careva (67,59) in Švedinja Eleni Larsson (67,13 m), ki sta dosegli osebna rekorda, ter Sophie Hitchon iz Velike Britanije (66,85 m).

Izmed preostalih slovenskih predstavnikov, ki so tekmovali drugi dan prvenstva, je bila finalu najbližje Berčanova, ki ji je dosežen izid zagotavljal finale, vendar pa je imela na nižjih višinah preveč neuspešnih skokov. Letvico na 3,95 m je zmogla v tretjem, 4,05 m pa v drugem poskusu. Na 4,10 m je bila neuspešna trikrat. V finale najboljše dvanajsterice se je kot zadnja uvrstila Nemka Anna Felzmann, ki je tako kot Berčanova preskočila 4,05 m, brez poprave pa je bila tudi na nižjih višinah.

Ne spreglejte