Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
31. 10. 2015,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

New York maraton Wilson Kipsang Lelisa Desisa

Sobota, 31. 10. 2015, 8.46

8 let

Bo nekdanji svetovni rekorder ubranil zmago na največjem maratonu na svetu?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo bo na sporedu največji maraton na svetu. Newyorške ulice bo zavzelo okoli 50 tisoč tekačev. Lansko zmago bosta branila nekdanji svetovni rekorder Wilson Kipsang in Mary Keitany.

Wilson Kipsang in Mary Keitany, ena najboljših maratoncev zadnjega obdobja, se vračata v New York, kjer sta lani slavila zmagi. Kipsang, tretji najhitrejši maratonec vseh časov, je na novinarski konferenci dejal, da je dobro pripravljen in želi ubraniti zmago. Zahtevna newyorška proga ne omogoča vrhunskih rezultatov, a zmagati na največjem maratonu na svetu, kjer je ob progi krepko več kot milijon gledalcev, prinaša poseben prestiž.

Kenijec v letošnji sezoni še ni zmagal. Spomladi ga je v Londonu premagal rojak Eliud Kipchoge, na svetovnem prvenstvu v Pekingu pa je odstopil. Lani je v Velikem jabolku šele v zadnjih 300 metrih strl odpor Etiopijca Lelise Desise, ki bo na štartu tudi letos. Se bo zmagovalec letošnjega bostonskega maratona oddolžil Kenijcu za lanski poraz? Za odgovor bo treba počakati na nedeljski razplet.

Na štartu bo še en odličen Etiopijec Yemane Tsegay, ki je letos osvojil drugo mesto v Bostonu, srebrn pa je bil tudi na svetovnem prvenstvu v Pekingu. Naslednji izmed favoritov je Kenijec Stanley Biwott. Lani je bil drugi v Londonu, da je v odlični formi, pa je dokazal pred mesecem dni, ko je na polmaratonu Great North Run s časom 59:24 zaostal le za Mohamedom Farahom. Zelo vsestranski tekač, ki se lahko vmeša v boj za zmago, pa je Geoffrey Kamworor. Kenijec je aktualni svetovni prvak v krosu in polmaratonu, na svetovnem prvenstvu v Ptičjem gnezdu pa je v teku na 10.000 metrov zaostal le za Britancem Farahom.

Med dekleti je Keitanyjeva izrazita favoritinja. Kenijka, ki je zaradi materinstva izpustila sezono 2013, redko izgubi, za svetovno rekorderko Paulo Radcliffe pa je tudi druga najhitrejša maratonka vseh časov. Vse drugo kot njena zmaga bi bilo presenečenje.

Ne spreglejte