Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
13. 12. 2013,
22.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kenenisa Bekele

Petek, 13. 12. 2013, 22.19

8 let

Bekele in prvi maraton: Za majhen denar si ne bom lomil kosti

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Etiopijec Kenenisa Bekele bo prihodnje leto nastopil na svojem prvem maratonu. Kje bo tekel, še ni znano, a lahko bi se zgodilo, da bo njegov nastop celo eden od vrhuncev atletske sezone.

Kenenisa Bekele je eden od najboljših, če ne kar najboljši tekač vseh časov. Je lastnik svetovnih rekordov v teku na 5.000 in 10.000 metrov, treh zlatih olimpijskih medalj in petih naslovov svetovnega prvaka. K temu lahko dodamo še 11 naslovov svetovnega prvaka v krosu in en naslov svetovnega dvoranskega prvaka.

V zadnjih letih so mu precej nagajale poškodbe in postal je premagljiv. Od leta 2009 skoraj ni dosegel večjih uspehov in marsikdo je napovedal konec njegove bleščeče kariere. A pri 31 letih Bekele še ni rekel zadnje besede. Poškodbe so odpravljene in pripravljen je na nov izziv – na svoj prvi maraton. Septembra je nastopil na svojem prvem polmaratonu in zmagal. A ni šlo za običajno zmago. Prehitel je Britanca Moa Faraha, dvakratnega olimpijskega prvaka, ki v zadnjih letih ne izgubi prav velikokrat.

V trening vključil triurne teke

"Če bom nastopil na maratonu, bom zagotovo želel zmagati. Želim doseči tudi dober rezultat. Če bom dobro treniral, mi bo uspelo. Težko rečem, ali bom tekel 2;03, 2;05 ali 2;06. Vse, kar moram narediti, je dobra priprava. Moram se spodbuditi in trdo trenirati," pravi Etiopijec, ki je v svoj trening vključil vsakotedenski triurni tek. Večino treningov opravi z mlajšim bratom Tarikujem, dobitnikom bronaste olimpijske medalje v teku na 10.000 metrov v Londonu, a mlajši brat še ne razmišlja o maratonu.

Kje bo Etiopijec tekel, še ni znano, a nekateri namigujejo, da bi si strošek njegovega nastopa lahko privoščili le v Londonu, kar bi pomenilo spektakularen obračun s Farahom, ki je že pred letom dni najavil svoj premierni maratonski nastop v britanski prestolnici. "Ne vem, kje bom nastopil. Seveda so moji pretekli dosežki cenjeni, zato bi moral biti plačan podobno kot preostali najboljši maratonci. Moji rezultati bi mi morali omogočati, da se jim pridružim. Ne bom si lomil kosti za majhen denar," pravi Bekele, ki je razmišljal tudi o londonski progi. "Težko je izbrati. Londonska proga je hitra, maraton v New Yorku ni med najhitrejšimi. Hitre proge so še v Berlinu, Rotterdamu, Dubaju … Ne vem, kje si me želijo."

Ne glede na to, kje bo nastopil, bodo vanj zagotovo uprte oči atletske javnosti. Na odgovor, ali gre lahko po sledeh starejšega rojaka Haileja Gebrselassija in postane svetovni rekorder še v maratonu, pa bomo morali počakati …

Ne spreglejte