Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
7.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Elvis Presley smrt obletnica

Sreda, 16. 8. 2017, 7.07

6 let, 7 mesecev

Pred 40 leti se je poslovil kralj rock'n'rolla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Elvis Presley | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan pred 40 leti je umrl Elvis Presley. Kralju rock'n'rolla je pri komaj 42 letih odpovedalo srce, njegov duh in glasba pa živita dalje.

Elvisovo posestvo Graceland v Memphisu, kjer so Presleyja 16. avgusta 1977 našli mrtvega, je od leta 1982, ko sta ga njegova nekdanja žena Priscilla in njegova hči Lisa Marie odprli za javnost, videlo več kot 20 milijonov ljudi. Letno ga obišče 600 tisoč ljudi in po dostopnih podatkih naj bi prispevalo okrog 150 milijonov dolarjev v proračun Memphisa.

Na posestvu obletnico Elvisove smrti tradicionalno zaznamujejo z Elvisovim tednom, v sklopu katerega se oboževalci na predvečer glasbenikove smrti s svečkami sprehodijo do njegovega groba. Elvisov teden poteka med 11. in 19. avgustom. Podobno je bilo tudi ob letošnji okrogli obletnici.

Video: Planet TV

Elvis Aaron Presley (1935-1977) je postal legenda že v času svojega življenja. Od leta 1954, ko je izdal prvo skladbo That's All Right, do zadnje pesmi Way Down avgusta 1977 je objavil več kot 100 singlov, 30 EP-jev in več kot 70 albumov. Skoraj tisoč tednov je bil na vrhovih lestvic in prodal okrog 600 milijonov primerkov svojih plošč.

Zgradil si je tudi filmsko kariero, ki jo je začel leta 1956 s filmom Love Me Tender. Posnel je več kot 30 filmov in se do leta 1966 vpisal med deset komercialno najuspešnejših ameriških igralcev.

S svojo pojavnostjo je v 50. letih prejšnjega stoletja spremenil vse: glasbo, modo in razmišljanje mladih. Spojil je belski country z rhythm and bluesom temnopoltih, bil je tudi prvi glasbenik, ki je ob glasbi plesal.

Čeprav ga glasbeni establišment ni odobraval, ampak ga označeval za slabega pevca z vulgarno glasbo, so najstniki z njim prvič v zgodovini dobili glasbo, na kateri so zgradili svojo kulturo. Starši in otroci tako niso več poslušali istih glasov in se klanjali istim idolom, pač pa so bili tu Dean Martin, Perry Como, Frank Sinatra in Doris Day nasproti Elvisu, Little Richardu, Chucku Berryju, Jerryju Leeju Lewisu, Wandi Jackson in Etti James, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil producent in glasbeni urednik Siniša Škarica.

Da bi bila glasba brez Elvisa drugačna, so mu priznavali mnogi. "Brez Elvisa nobenemu od nas ne bi uspelo," je nekoč dejal Buddy Holly. "Brez Elvisa ne bi bilo Beatlesov," je trdil John Lennon. Skladatelj in dirigent Leonard Bernstein ga je v poznih 60. letih označil za "največjo kulturno ikono 20. stoletja", Neil Young pa je konec 70. let, ko je vznikal punk, v pesmi My My, Hey Hey prepeval: "The King is gone but he's not forgotten, this is the story of a Johnny Rotten."

Kljub velikemu oboževanju pa se je kralj rock'n'rolla v zasebnem življenju počutil osamljenega. Na današnji dan leta 1977 so ga našli neodzivnega v kopalnici, poskusi oživljanja niso bili uspešni. Vzrok smrti je bil srčni zastoj, najverjetneje kot posledica predoziranja z zdravili. Zadnji koncert je izvedel junija istega leta pred skoraj 20 tisoč poslušalci v Indianapolisu, ko je bil po besedah oboževalcev le še senca njihovega idola.

Za njim so ostali uspešnice, kot so Love Me Tender, In The Ghetto, Always On My Mind, Jailhouse Rock, It's Now Or Never, Suspicious Minds in Can't Help Falling in Love, ter predmeti, ki jih ponujajo na dražbah.

Ne spreglejte