Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
25. 12. 2016,
15.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Ameerah Al Taweel

Nedelja, 25. 12. 2016, 15.48

6 let, 7 mesecev

Lepa arabska princesa, ki rešuje svet

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
Ameerah Al Taweel | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Princesa Savdske Arabije, 33-letna Ameera Al Taweel, je navdih številnih deklic v arabskem svetu, saj ruši stereotipe o ženskah z Bližnjega vzhoda.

Je ena prvih žensk v svoji državi, ki je zavrnila nošenje oblačil, ki deloma ali povsem zakrijejo žensko telo, in začela nositi t. i. zahodna oblačila. Svoje moderne kose oblačil kljub temu pogosto kombinira s tradicionalnimi dodatki. Je visoko izobražena – ima diplomo iz poslovne administracije – in želi postati ena prvih žensk, ki bodo v Savdski Arabiji vozile avtomobil.

Vse to pa si lahko privošči kot nekdanja žena princa Alwaleeda bin Talala, vnuka bin Sauda, prvega savdijskega kralja, in polnečaka vseh savdijskih kraljev, ki so mu sledili. Bin Talal je eden najbogatejših moških na svetu, njegovo premoženje je ocenjeno na 17,4 milijarde ameriških dolarjev (približno 20,4 milijarde evrov).

Spoznala sta se na filmski način. Ko je bila stara 18 let, je za šolski časopis intervjuvala 32 let starejšega princa. Sledila je poroka, a pravljica iz tisoč in ene noči ni trajala, leta 2013 sta se po približno petih letih zakona ločila.

Princesin nekdanji mož je eden najbogatejših Zemljanov. | Foto: Reuters Princesin nekdanji mož je eden najbogatejših Zemljanov. Foto: Reuters Po ločitvi v dobrih odnosih

Princesa je za ameriške medije spregovorila o svojem prizadevanju za enakopravnost žensk, zaradi česar je njenega moža njegov brat princ Khalid opozoril, naj nadzira ženine medijske nastope, sicer bosta naslednjič kaznovana brez predhodnega opozorila. Zaradi nastalih napetosti sta se zakonca ločila, a ostala v dobrih odnosih.

Ena najlepših princes na svetu se kot podpredsednica in članica izvršnega odbora fundacije Alwaleed bin Talal bori za boljši svet in je obiskala že več kot 70 držav, da bi pomagala rešiti njihove težave. Največ časa in pozornosti posveča boju proti revščini in odpravljanju posledic naravnih katastrof. Odprla je šolo v Južni Afriki, pomagala žrtvam poplav v Pakistanu, odprla Center islamske kulture v Cambridgeu in vodila humanitarno misijo v Somalijo.

 

A photo posted by Noy (@noy.ym) on

 

A photo posted by 💎الماص💎 (@young_s0ul) on

Ne spreglejte