SiolNET. Slavni
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Melania najvišja prva dama ZDA?

2,03

termometer

Melania Trump
Foto: Getty Images

Melania Trump meri manekenskih 180 centimetrov. Ali bo Slovenka v Beli hiši najvišja prva dama v zgodovini ZDA? Odgovor je da in ne.

Enako visoki kot Melania sta (bili) namreč še dve prvi dami – odhajajoča Michelle Obama ter Eleanor Roosevelt, žena 32. predsednika ZDA Franklina D. Roosevelta (1933–1945) in borka za človekove pravice.

Zanimivo: najmanjša prva dama doslej, Mary Todd Lincoln, ki je imela 157,5 centimetra, je bila poročena z najvišjim predsednikom. Abraham Lincoln je meril 193 centimetrov. Barack Obama je s 185 centimetri med višjimi predsedniki. Najmanjši je bil s 163 centimetri James Madison. Njegova žena Dolly Madison je bila od njega nižja le za pol centimetra. 

Le pol centimetra je bil od svoje žene Abigail višji tudi 168 centimetrov visoki Martin Van Buren, predsednik med letoma 1837 in 1841.

Med manjšimi prvimi damami so bile še Nancy Reagan s 162,5 centimetra (Ronald Reagan je meril 185 centimetrov), Laura Bush s 164 centimetri (njen mož George W. Bush je visok 182 centimetrov, njegov oče George H. W. Bush pa 188 centimetrov) ter poraženka letošnjih volitev Hillary Clinton z 1,65 metra (njen mož Bill Clinton, ki je bil predsednik med letoma 1993 in 2001, meri 188 centimetrov).

Michelle Obama je skoraj za glavo višja od ene svojih predhodnic, Hillary Clinton. Michelle Obama je skoraj za glavo višja od ene svojih predhodnic, Hillary Clinton. Foto: Getty Images

Med višjimi prvimi damami sta bili Bess Truman, ki je bila z 1,75 metra enako visoka kot njen mož Harry S. Truman, predsednik med letoma 1945 in 1953, ter Jackie Kennedy z 1,7 metra (John F. Kennedy je bil visok 183 centimetrov).

Najmlajša prva dama z 21 leti

Melania bo postala prva dama pri 46 letih. Jackie Kennedy je pomembno vlogo prevzela leta 1960, ko je bila stara 31 let. Najmlajša predsedniška žena je bila Frances Folsom Cleveland, ki je štela le 21 let, ko se je 2. junija 1886 v modri sobi Bele hiše poročila s predsednikom Groverjem Clevelandom.

Melania kot prva dama ne bo imela podobnih težav kot pred leti tedanja francoska prva dama, prav tako nekdanja manekenka Carla Bruni Sarkozy, ki je od svojega moža, nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja pri 175 centimetrih višine kar za decimeter višja od moža. Melanijin mož Donald Trump je namreč visok 191 centimetrov in bo eden od najvišjih predsednikov ZDA.

Melania, ki se bo v vlogi prve dame srečevala s številnimi svetovnimi politiki, pa bo – tako kot pred njo Michelle Obama – višja od številnih med njimi, od ruskega predsednika Vladimirja Putina za kar deset centimetrov. Med njimi pa ne bo (razen če bo obula precej visoke pete) slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki je visok 187 centimetrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin