Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Mirko Mayer

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
20.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

9

Natisni članek

kolumna predsedniške volitve 2017 vest politika

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 20.31

6 let, 6 mesecev

Sistem na (meno)pavzi

Mirko Mayer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

9

Pozna jesen 2010, pred skoraj natančno sedmimi leti. Sodišče v Celju razglasi stečaj Vegrada, istočasno se razve, da neplačani delavci v Murglah še naprej obnavljajo luksuzno hišo prve dame v kabinetu predsednika vlade.

Dva tedna kasneje Simona Dimic piše odstopno izjavo: "Ker mi neskončen obseg potrebe po zanikanju ali pojasnjevanju obtožb ne omogoča več tako osredotočenega dela," sporoča Borutu Pahorju. Mediji o dogajanju poročajo kot o Aferi Dimic.

Pozna jesen 2013. Pred slabimi štirimi leti. Gospodarskega ministra Stanka Stepišnika sem takrat osebno ujel na levi nogi z vprašanjem, ali drži, da ministrstvo, ki ga vodi, na njegovo zasebno podjetje nakazuje državne subvencije. Niti teden dni ni minil: Stepišnik je po pogovoru s predsednico vlade odstopil. "Razumem etična merila. Nisem želel škodovati niti koaliciji niti podjetju," je povedal ob političnem sestopu. Zapise še vedno najdete pod geslom Afera Stepišnik.

Sead Muharemović, višji svetovalec koprskega urada za okolje in prostor, je solastnik na črno zgrajenega objekta v Spodnjih Škofijah.  | Foto: Planet TV Sead Muharemović, višji svetovalec koprskega urada za okolje in prostor, je solastnik na črno zgrajenega objekta v Spodnjih Škofijah. Foto: Planet TV Spet pozna jesen. Zgodilo se je pred dnevi v Kopru. Višji svetovalec upravne enote, ki izdaja gradbena dovoljenja, sam že vsaj 23 let živi v črni gradnji. "Na prvi pogled ni zaznati, da bi s tem kršil delovno pogodbo," je edino, kar ob razkritju izdavi njegov neposredni šef načelnik Bruno Potokar. Še bolj 'flegma' je odgovor šefov iz Ljubljane: "Žal tukaj ministrstvo za javno upravo težko pomaga." Nobene afere, nobenega odstopa.

Pomešali smo vročino in mraz

Kaže, da smo občutek za prav in narobe v nekaj letih pomešali kot gospa v menopavzi, ki pomeša občutek za vročino in mraz. Devet kandidatov za predsednika republike pa se pravkar prereka o tem, ali je šef države vrhovna moralna avtoriteta ali ne. In edini med njimi, ki pravi, da te potrebe nima, je postavil Komisijo za preprečevanje korupcije, ki smo ji Slovenci do konca septembra prijavili slabih 600 sumov korupcije, še pred štirimi leti pa skoraj 2000.

Res zanimivo bi bilo slovenske karierne politike, visoke državne funkcionarje, višje in nižje uradnike postaviti v vrsto na podlagi štirih vprašanj vesti nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja.

Dva tedna po izbruhu Afere Dimic je Simona Dimic, prva dama v kabinetu takratnega premiera Boruta Pahorja, odstopila s položaja.  | Foto: Matej Leskovšek Dva tedna po izbruhu Afere Dimic je Simona Dimic, prva dama v kabinetu takratnega premiera Boruta Pahorja, odstopila s položaja. Foto: Matej Leskovšek Takole gredo: Tečeš na čelu? Kot pastir ali kot izjema? Oziroma po domače. Si se postavil pred druge, da bi jim bil vzgled, ali da bi si lahko dovolil več, kot dovoliš njim? Drugo: Si pristen? Ali samo igralec? Še posebej aktualno v luči predsedniških volitev. Tretje: Si eden tistih, ki opazujejo? Ali posežejo vmes? Boš torej ukrepal ali s položaja moči samo gledal stran? In četrto: Greš z menoj? Pred menoj? Ali zase? Si tu tudi zaradi ljudi ali izključno samo še zaradi svoje denarnice?

Je sploh kdo pristen? 

Kaj pravite, koliko od njih bi prestalo tak test? Vidite kje kakšnega pristnega pastirja, ki poseže v dogajanje s svojim vplivom, ne da bi imel pri tem računico zase? Slovensko politično realnost že dolgo krojijo drugačna štiri vprašanja.

  • Prvo: Si naš ali njihov?
  • Drugo: Zakaj bi bil načelen, če si lahko zvest?
  • Tretje: Zakaj bi počel, kar je prav, če lahko počneš, kar je koristno?
  • In četrto: Zakaj bi odstopil, če te nihče ne namerava razrešiti?

Štiri vprašanja oblasti. Za čast in vest pa tu hitro zmanjka prostora.

Številni me zadnje dni sprašujete, koga naj bi volili v nedeljo. Iz česar razberem, da vas na tem, kar imamo zdaj, nekaj moti. Ne veste pa, ali je s tistim, kar se še ponuja, res vse v redu. Kot bi vas nenadoma zazeblo v prostoru, za katerega veste, da bi bil težko še toplejši. Pa smo spet pri menopavzi. Morda pa pred nedeljo vsi skupaj potrebujemo samo eno dobro pavzo. Vzemite si jo na predvečer volilnega molka, v petek ob osmih zvečer, in poglejte Preverjenih 9 na Planet TV. Ne pričakujte nasveta z imenom in priimkom. Vam pa ponujamo možnost, da o vsem še enkrat dobro premislite.

Postavili jim bomo vprašanja vesti.

Imate mnenje o temi, o kateri piše Mirko Mayer v članku? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net. 
Ne spreglejte