Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
14.15

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 2. 2014, 14.15

4 leta, 6 mesecev

Odpovedal se je študentskemu življenju in sledil čokoladnim sanjam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

"Sam ne menim, da mi je že uspelo. Še vedno se samo učim in sem na začetku svoje poslovne kariere," pravi 23-letni Andraž Gavez, ki je pri 19 odprl svoje podjetje.

Andraž Gavez je 23-letni študent ekonomije, ki se je že kot najstnik podal v podjetniške vode. Kot je dejal, začetek niti ni bil tako težak, saj je s svojo ekipo začel na vzpenjajočem se trgu, kjer so se priložnosti dokaj hitro odpirale. Je bilo pa zato ogromno ovir v nadaljevanju.

Izgubil je skoraj vse študentske ugodnosti

Vse od finančnih težav, predvsem na začetku, do težav s časovnim usklajevanjem študija in dela. Vmes je bila tudi kakšna težava z ekipo, težavnimi naročniki ipd. Ne glede na to pa mladi podjetnik pravi, da je vesel, da mu je uspelo rešiti vse težave, ob tem pa se je veliko tudi naučil.

Ustanovitev svojega podjetja je bil za Andraža vsekakor zelo velik korak, saj se je osamosvojil tako na osebnem kot poslovnem področju. Kot študent je namreč izgubil skoraj vse študentske pravice, na svoje pa je šel tudi v osebnem življenju, zaradi česar je bila odločitev še toliko bolj tvegana. "Praktično čez noč sem si nakopal nekaj sto evrov mesečnih stroškov," je povedal.

Takrat mu ni preostalo drugega, kot da verjame v svojo idejo in da začne delati. Trud se je obrestoval.

Lastnik spletne trgovine in poslovni svetovalec

Poleg tega, da je Andraž lastnik spletne trgovine MojaČokolada.si, kamor trenutno vlaga največ svoje energije, se ukvarja tudi s poslovnim svetovanjem različnim spletnim trgovinam in s svetovanjem o učinkovitem spletnem oglaševanju. "Internet ima v primerjavi z drugimi oglaševalskimi kanali to čudovito lastnost, da je mogoče skoraj vse (iz)meriti. Tako je veliko lažje tudi koordinirati investicije, pa tudi rezultati pridejo veliko hitreje," je dejal.

Ideja za odprtje, kot sam pravi, "največje in najslajše čokoladne spletne trgovine v Sloveniji" se mu je porodila ob brskanju po tujih spletnih straneh in pregledovanju primerov dobre prakse. V oko mu je takoj padla nemška spletna trgovina, kjer si lahko vsak uporabnik naredi svojo čokolado po meri. "In takrat me je prešinilo: Zakaj kaj takšnega nimamo tudi v Sloveniji?!"

30-odstotna letna rast

Sledilo je razčlenjevanje in preoblikovanje nastale ideje. Danes tako pod eno streho združujejo vse slovenske čokoladnice in predstavljajo najširšo ponudbo vseh čokolad na enem mestu. "Postali smo nekakšna spletna čokoladna hiša," pripoveduje Andraž.

Čeprav so doživljali tako vzpone kot padce, pa jim gre posel, kljub trenutni krizi v Sloveniji, dobro. Andraž ocenjuje, da bodo zadovoljni, če bodo nadaljevali v takšnem tempu. "30-odstotna letna rast je vsekakor dobra številka," je izpostavil in ob tem dodal, da so sicer še na začetku svoje poti. Čaka jih še ogromno vlaganja, prizadevajo pa si tudi za širitev in izboljšanje ponudbe.

Do leta 2018 postati vodilna čokoladna spletna trgovina v Evropi

Eden izmed glavnih načrtov za naprej je tujina. "Upamo, da bomo že letos šli malo pogledat tudi v kakšno sosednjo državo. Ker se primarno ukvarjamo s spletno prodajo, je širitev na tuje trge logičen korak naprej," je povedal mladi podjetnik.

Njihova vizija je do leta 2018 postati vodilna čokoladna spletna trgovina v Evropi, ki bo s širokim izborom najrazličnejših čokoladnih izdelkov združevala globalne blagovne znamke in lokalne čokoladnice.

"Še vedno se samo učim"

Na vprašanje, ali je kdaj mislil, da mu ne bo uspelo, je Andraž odgovoril, da ne meni, da mu je že uspelo. "Še vedno se samo učim in sem na začetku svoje poslovne kariere," je poudaril.

Na njegovi poti mu je bila v veliko pomoč predvsem družina. "Poleg punce, ki mi vedno stoji ob strani, pa se lahko zahvalim tudi nekaj zunanjim mentorjem, ki me spodbujajo in mi dajejo učinkovite napotke," je povedal.

Ne spreglejte