Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

glasba violina

Sreda, 11. 9. 2013, 14.01

8 let

Mladi violinist, ki sanja, da bi ga kdaj poslušali veliki mojstri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Za prvi pravi uspeh si štejem zlato priznanje in prvo nagrado na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov - TEMSIG 2012."

Izhaja iz glasbene družine To je med drugim o svojih dozdajšnjih dosežkih, zaradi katerih v glasbenih krogih velja za enega najbolj obetavnih mladih glasbenikov pri nas, povedal violinist Nikola Pajanović, sicer učenec devetega razreda osnovne šole Poljane in drugega letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Nikola izhaja iz glasbene družine, saj mama igra violino, oče poje v zboru, starejši brat Stefan pa igra klavir. Violino je začel igrati, ko je bil star šest let in pol, kot zelo majhen pa je pogosto hodil v opero, kjer je poslušal vaje in predstave.

Še premlad, da bi igral v orkestru Najprej se je učil pri profesorju Igorju Ulokinu, potem pa na Glasbeni šoli Ljubljana Moste Polje pri profesorici Plamenki Dražil, pri kateri je končal nižjo šolo. Že kot osemletnik se je udeležil mednarodnega tekmovanja Euritmia, Povoletto, Italija, kjer je dosegel zlato priznanje in drugo nagrado. "To je bil kar mali čudež. Takrat sem namreč violino igral šele drugo leto in sem bil daleč najmlajši udeleženec," je povedal Nikola Pajanović.

Sicer pa je tudi v nadaljevanju svoje glasbene poti na tem tekmovanju znova osvajal priznanja. Letos junija je tam prejel posebno nagrado, mesec prej pa na mednarodnem tekmovanju Petar Konjević v Beogradu prvo nagrado.

"Po prejetju priznanja na TEMSIG za najbolj obetavnega violinista sem si zaželel igrati v kakšnem orkestru, a so mi povsod povedali, da sem še premlad, zato na to priložnost še čakam," je potrpežljiv Nikola Pajanović.

Od leta 2010 kot njegov najmlajši učenec vadi pri profesorju Gorjanu Košuti, ki že nekaj let poučuje na Visoki šoli za glasbo v Kölnu in je redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Naporno usklajevanje obveznosti na dveh šolah "Zelo težko je uskladiti vse obveznosti na osnovni šoli in konservatoriju. V šoli imam status umetnika, ampak žal vsi učitelji niso pripravljeni razumeti, koliko obveznosti imam," pravi Nikola in dodaja, da je vse poletje veliko vadil in se udeležil dveh poletnih šol. "V Feldkirchu v Avstriji sem bil četrtič pri svojem profesorju Gorjanu Košuti, konec avgusta pa sem se udeležil 21. Violinske šole profesorja Igorja Ozima v Velenju. Zame je bila velika čast in priznanje, da me je takšen profesor izbral, da igram na končnem nastopu in da je bil moj nastop nagrajen z močnim aplavzom," je ponosen Nikola Pajanović.

Prosti čas … kaj je to? Ob tem še pove, da njegova starša finančno komaj dohajata njegov in bratov glasbeni razvoj in sta le stežka financirala poletno šolo zanju.

Na vprašanje o prostem času pomenljivo vpraša nazaj, kaj je to. "Včasih mi je žal, da ne morem zunaj igrati nogometa s sošolci ali pa v miru gledati kakšnega filma na televiziji. Ampak jaz imam zelo rad svojo violino in glasbo, zato hitro odženem takšne misli. Uživam na odru, uživam, ko mi uspe proizvajati prav takšno glasbo, kot jo čutim, in zato se je vredno potruditi."

Študij bi rad nadaljeval v tujini "Če bo šlo vse po načrtih, bom šel na akademijo, ko bom star 16 let. Vsekakor si zelo želim po akademiji nadaljevati študij v tujini. Moje sanje so, da bi me poslušala in učila velika violinista, kot sta Izak Perlman ali Maxim Vengerov. To so moje sanje, samo dvomim, da si lahko to privoščimo brez kakšne dodatne finančne podpore. A upanje ostaja. Zato pridno vadim in čakam na svojo priložnost," pa o svojih načrtih za prihodnost še pove Nikola Pajanović.

Ne spreglejte