Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
14.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 14.19

7 let, 12 mesecev

Ko izgubiš službo, je lahko rešitev tudi eko vrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najprej so stvari tekle kot po maslu: Kaja Flis se je s fantom preselila v svoje stanovanje in se osamosvojila. A kmalu je izgubila službo. Toda našla je delo, ki jo veseli.

Ko je denarnica postala tanjša, je mlada krajinska arhitektka iz Velenja ugotovila, da bi lahko s pridelavo lastne zelenjave in sadja veliko prihranila, poleg tega pa bi jedla tudi bolj zdravo. A ni šlo le za osebno reševanje iz zagate, v kateri se je znašla kot brezposelna. Pogledala je širše in se prepričala, da so mladi čisto preveč za računalniki, proč od narave, da premalo fizično delajo in premalo poznajo vrtnarstvo in vrtičkarske veščine. Je pa vedela, da to obvladajo starejši, ki si želijo deliti izkušnje in druženja z mladimi.

Pozabili smo na vrtičkarsko znanje prednikov "V preteklosti so naši predniki že dobro poznali ekološko vrtnarjenje, umetnih gnojil, strupenih škropiv takrat niso imeli, ampak so pripravljali domače zeliščne pripravke proti boleznim in škodljivcem. Gnojili so s hlevskim gnojem in kompostom, celo zastirke, ki je v sodobnem ekovrtu opevana kot hit in izum zdajšnjega časa, so že poznali," o vrtnarskih izkušnjah starejših pripoveduje sogovornica.

Tako je njen idejni projekt, ki ga je poimenovala Mladi z mladimi po srcu na eko vrtu romal na velenjsko Zvezo prijateljev mladine.

"Filozofija premakljivosti" "Poleg medgeneracijske izmenjave vrtičkarskih znanj sem želela, da so naše grede čim bolj naravne, čim cenejše in premakljive. Gredice smo izdelali iz odpadnih materialov, ki smo jim tako dali še eno življenje. Premakljive gredice pa zato, ker zemljišča, na katerih jih postavljamo, niso naša last in zato trajno poseganje v prostor ni dopustno. Takšne gredice lahko v vsakem trenutku razstavimo in pospravimo. V prihodnosti bi na tak način lahko vrtnarili tudi prebivalci blokov, kar bi poleg njihove večje samooskrbe povečalo kakovost njihovega življenja," je prepričana Kaja Flis.

Zakaj bi mladi odkrivali toplo vodo? "Starejši s svojimi izkušnjami so najboljši učitelji. Včasih se zdi, kot da bi mladi raje odkrivali toplo vodo, namesto da bi vprašali starejše. Starejšim ljudem pa druženje z mladimi veliko pomeni, saj so mnogi zelo osamljeni," pa poslanstvo svojega projekta vidi Kaja Flis.

Ne spreglejte