SiolNET. Siol Plus
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kako je prav?

Dragi Božiček, dragi dedek Mraz, ljuba babica, spoštovani gospod Novak ...

0

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čas pisanja pisem dobrim možem in pošiljanja božično-novoletnih voščilnic je pred vrati. Da bodo naše iskrene želje blestele kot praznični motivi, ki jih bomo decembra poslali tistim, ki jih cenimo, je tukaj nekaj nasvetov.

Slovenci pred božično-novoletnimi prazniki po pošti vsako leto pošljemo približno štiri milijone voščilnic. Najbrž se strinjamo, da je to v dobi elektronskih sporočil in klepetov še posebej lepa navada. Danes vam ponujamo nekaj nasvetov za pisanje teh priljubljenih besedil. 

1. Nagovor

Najverjetneje bomo v osebnih voščilnicah svoje prijatelje naslovili z Dragi ali Draga. V uradnih dopisih pa pogosteje začenjamo z nazivom Spoštovani, pri čemer je ta oblika enaka za naslovnika ali naslovnico. Spremeni se le v primeru, ko dodamo naslovničino ime, zato: Spoštovana gospa Žumer ...

Za nazivom lahko uporabimo vejico ali klicaj, od česar je odvisno, ali bomo v naslednji vrstici nadaljevali z veliko ali z malo začetnico.

Spoštovani,

voščimo vam ...

Spoštovani!

Voščimo vam ...

2. Vikanje ali tikanje

Izberimo eno ali drugo in bodimo pozorni, da oblik v besedilu ne mešamo. Naj se nam nikar ne izmuzne kakšen primer pogovorno pogostega polvikanja.

Spoštovana gospa Miklič,
upam, da ste zdrava. ste zdravi.

3. Možnost: pisanje z veliko začetnico kot izraz spoštovanja

V pismih lahko pokažemo posebno spoštovanje do ogovorjenega tudi z uporabo velike začetnice pri osebnih zaimkih, in sicer v vseh sklonskih oblikah, pa tudi v svojilnih zaimkih, kot so tvoj, vajin in vaš.

Dragi brat!
Zelo Te pogrešam in komaj čakam, da se srečamo med prazniki. Tebi in vsem Tvojim želim …

4. Imena praznikov se pišejo z malo začetnico

Tako je. Voščimo vesel božič in srečno novo leto, z malo začetnico pa seveda pišemo tudi pridevnika božični in novoletni.

5. Pozdrav

Pisanje v pismih običajno sklenemo s pozdravom, ki ga zapišemo v novo, ločeno vrstico, pri voščilnicah pa je pozdrav včasih že del besedila.

... V novem letu pa ti želimo veliko lepega.

Novakovi

S prijaznimi pozdravi

teta Frida

 Kmalu se vidimo.

Rok

6. Zapis kraja in datuma
Se spomnimo? Kraj in datum ločimo z vejico, pri datumu pa smo pozorni na presledke.

Maribor, 9.12.2017 Maribor, 9. 12. 2017
Maribor, 09.december 2017 Maribor, 9. december 2017

7. Iskrenost in nekaj osebnega

O tem seveda nismo brali v SSKJ ali Slovenskem pravopisu. Voščilnice, ki jih boste izdelali sami in/ali jih boste napisali na roko, bodo nekaj posebnega. Naslovniku bodo sporočile, da si je nekdo vzel čas, da mu nariše nasmeh na obraz. Pri vsem skupaj ne pozabimo na najpomembnejše: naj voščila in želje pridejo iz srca. 

Boste kmalu zavihali rokave?

"Sreča je, ko se delo dobro opravi in ko imaš nekoga rad." (T. Pavček)
Dragi Ovčarjevi,
naj bodo letošnji prazniki veseli in svetli.
V novem letu vam želim veliko lepega
Lidija
Spoštovana gospa Novak,
voščimo Vam mirne in prijetne božične praznike, v novem letu pa Vam želimo veliko zdravja, zadovoljstva, ljubezni in vznemirljivih potovanj.
Korenovi
Dragi Božiček!
Ker sem bil to leto precej priden (mama se strinja), te prosim, da mi prineseš nove rolerje in Enciklopedijo dinozavrov.
Lep pozdrav na severni pol.
Peter

 

V rubriki Kako je prav? odgovarjamo na vprašanja o jezikovnih dilemah. Če ste opazili kak zanimiv zapis ali drug jezikovni pojav, če imate vprašanje o slovenskem jeziku in slovnici, vabljeni, da nam pišete na kakojeprav@tsmedia.si.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin