Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
19.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 11. 2015, 19.38

6 let, 7 mesecev

Znanstvenica, ki poznavanje užitnih divjih rastlin spreminja v posel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po nekaj letih dela v znanosti se je biologinja z doktoratom iz biokemije odločila, da se preizkusi v podjetništvu. Ustvarila je blagovno znamko izdelkov iz užitnih divjih rastlin Rožma.

Pretekli teden se je v Dplacu, podjetniškem inkubatorju za podjetniške ideje z družbenim učinkom, zaključila prva Začetna podjetniška akademija. Na njej so posamezniki in ekipe predstavili svoje podjetniške ideje ter poslovni model pred strokovno komisijo. Ta je kot najbolj obetajočega izbrala projekt Rožma, ki združuje podjetništvo in užitne divje rastline.

Idejni vodja projekta je Katja Rebolj, po izobrazbi biologinja z doktoratom iz biokemije. Nekaj let je delala v znanosti, ko pa to ni bilo več mogoče, je začela razvijati lastno idejo. Nastala je Rožma.

V naravi najdemo vse, kar potrebujemo za kakovostno življenje "Od nekdaj me je zanimala narava, bila sem zagovornica tega, da v slovenskem prostoru lahko najdemo vse, kar potrebujemo za kvalitetno življenje, vključno s hranili za naše telo," pripoveduje Katja, ki je sveže užitne divje rastline začela nabirati za restavracijo Luda v Ljubljani. Ta z inovativnim kulinaričnim konceptom sodeluje s slovenskimi podjetji in malimi ekološkimi kmetijami.

Ko je Katja na Ludinem zgledu opazila, da ljudje cenijo kakovosten, okusen izdelek in zdrav proces, v katerem je bil izdelek pripravljen, je začela verjeti, da se bodo našli kupci tudi za njene izdelke.

Iz znanosti v svet podjetništva Katja Rebolj je v svet podjetništva stopila pred približno letom dni, ko se je vključila v različne podjetniške programe, med drugim v YES Start in Izzive podeželja. Vse leto je intenzivno delala na svojih idejah.

"Potrebovala sem veliko časa, da sem bila pripravljena tržiti nekaj tako posebnega, kot so divje rastline. Pri tem sem se veliko naučila o različnih vidikih podjetništva, kar mi na poti priprave produktov pride na moč prav," opisuje mlada podjetnica.

Prvi Rožmin izdelek: piškoti z dodatkom divjih rastlin Lotila se je izpopolnjevanja recepta za piškote Rožma, ki bodo za prodajo pripravljeni konec novembra. Katja meni, da bo poleg okusa in izbranih sestavinah kupce pritegnila tudi privlačna embalaža z botanično ilustracijo.

Rožma deluje tudi na področju svetovanja o divjih rastlinah in organizaciji s tem povezanih tematskih delavnic. Mlada podjetnica v projekt vključuje tudi partnerje. Tako sodeluje z lokalno pekarno Kralj, kjer ji s svojimi dolgoletnimi izkušnjami pomagajo dosegati visoko raven končnih izdelkov.

Ideja za poslovna darila s slovenskim poreklom? "Skupaj smo prišli do izdelka, ki resnično navduši. Je slovenski, naraven, primeren za ljudi s posebnimi prehranskimi zahtevami in prilagojen tudi za darila tujcem," Rožmine piškote opiše njihova avtorica.

Ne spreglejte