Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
8. 10. 2015,
12.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 8. 10. 2015, 12.27

6 let, 6 mesecev

Zakaj dijaki vedno bolj ločujejo odpadke in skrbijo za okolje

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še pred tremi leti je komaj ena tretjina dijakov ločevala odpadke, zdaj jih že za polovico več. K temu jih je spodbudil projekt Pozor(!)ni za okolje.

Pozor(!)ni za okolje je kampanja, s katero so sodelavci družbe Goodyear Dunlop Sava Tires dobro prakso pravilnega ločevanja odpadkov iz svojega podjetja razširiti v širše lokalno okolje.

K sodelovanju so najprej povabili 13 partnerskih organizacij in sedem srednjih šol iz Gorenjske, v šestih letih pa je projekt prerasel v vseslovensko pobudo, v kateri sodeluje 15 tisoč dijakov iz 34 srednjih šol iz vse države ob podpori 28 partnerskih organizacij ter kmetijskega in okoljskega ministrstva.

Ključni izziv: okoljsko osvestiti najbolj zahtevno ciljno skupino Ciljna skupina kampanje so dijaki. Z raziskavo področja osveščanja mladih o okoljevarstvenih temah v Sloveniji se je namreč izkazalo, da na tem področju poteka že kar nekaj aktivnosti, a nihče ni pozornosti posvečal srednješolcem.

"Razlog je morda v tem, da dijaki veljajo za precej zahtevno ciljno skupino. Imajo namreč že dodobra izoblikovana mnenja in navade, ki jih je relativno težko spremeniti. To nam je predstavljalo le še večji izziv, zato smo za ciljno skupino kampanje izbrali srednješolce in rezultati kažejo, da smo z osveščanjem uspešni," pravi vodja projekta Simona Dijak.

Vsakoletna raziskava, ki jo izvedejo v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske vede iz Kranja, namreč kaže, da se skozi leta občutno povečuje delež dijakov, ki se zavedajo pomembnosti ločevanja odpadkov, in to dejansko tudi počnejo.

Dijaki tudi bolj varčni z elektriko, vodo in hrano Rezultati zadnje raziskave, v kateri je sodelovalo nekaj manj kot 3.500 dijakov, so pokazali tudi, da že 77 odstotkov anketiranih dijakov meni, da je za pravilno ravnanje z odpadkov odgovoren vsak posameznik – tudi mladi, 79 odstotkov pa, da je ločeno zbiranje odpadkov nujno potrebno in koristno.

Vedno bolj so varčni tudi z elektriko, vodo in hrano, saj jih več kot polovica: - ugaša naprave, ko zapusti prostor, - zapira vodo med ščetkanjem in - vzame le toliko hrane, kot je lahko poje.

Letos bodo snemali kratke filme Ključni cilji projekta so osveščati mlade in širšo skupnost o odgovornem odnosu do okolja, opozarjati na nepravilnosti in mogoče izboljšave pri vsakdanjem ravnanju ter spodbujati k dobrim praksam in razmisleku, kako lahko vsak od nas pripomore k zniževanju ogljičnega odtisa.

Dijake spodbujajo ne le k ločevanju odpadkov, temveč tudi k načrtovanju in izvajanju inovativnih aktivnosti na različnih področjih odgovornega ravnanja z okoljem.

Letos bodo tako tekmovali v pripravi kratkih filmov, s katerimi bodo skušali predstaviti celoletna okoljevarstvena prizadevanja svoje šole in aktivnosti, ki jih bodo izvedli za devetošolce na informativnih dneh februarja.

Ne spreglejte